Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Αυτά προβλέπει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Από το υπουργείο δικαιοσύνης διέρρεαν ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις κατατέθηκαν αυτούσιες στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές όπως υποστήριζε το Μαξίμου.

Άμεση ήταν η αντίδραση από την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Ο Τ. Μπαλτάκος με γραπτή του δήλωσε ανέφερε μεταξύ άλλων. «Τα νομοσχέδια δεν κατατίθενται στην Βουλή, αλλά στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία τα ελέγχει, με τη νομική της Υπηρεσία και την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, για την διαπίστωση τυχόν νομικών ή άλλων ατελειών»

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού παραδόθηκε στην ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) και ορίστηκε η 21η Μαΐου ως ημερομηνία αρχικής συζήτησης επ’ αυτού, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Θα ακολουθήσει η ανάρτησή του στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια το σχέδιο νόμου θα διαβιβαστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να συνταχθεί γι’ αυτό η κατά νόμο προβλεπόμενη έκθεση και ακολούθως να τηρηθεί η διαδικασία εισαγωγής του ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται, σημείωναν οι ίδιες πληροφορίες, ότι την Παρασκευή 10 Μαΐου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης απέστειλε προς ενημέρωση στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, τον Υπουργό Επικρατείας και τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ το σχέδιο νόμου.

Σήμερα και όπως επιβάλλει η νομική τάξη απεστάλησαν στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, εκ νέου το σχέδιο, η αιτιολογική έκθεση και η έκθεση τροποποιούμενων –καταργούμενων διατάξεων.


Ποινές φυλάκισης για βίαιες πράξεις και δημόσιο εγκωμιασμό

Με το προτεινόμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο σκοπείται η καταπολέμηση ιδιαίτερα σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας που μπορούν να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη.

* Έτσι, τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων ευρώ όποιος με πρόθεση, δημόσια παροτρύνει προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου.

* Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε πράξεις φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, ενώ όποιος συμμετέχει σε οργάνωση ή σε ένωση προσώπων που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών.

* Ίδιες ποινές προβλέπονται επίσης και για όποιον δημόσια εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού που στρέφονται κατά των προαναφερομένων προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος. Τα παραπάνω εγκλήματα πρέπει όμως να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου.

Στον δράστη των προαναφερόμενων πράξεων αν επιβληθεί φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους επιβάλλεται καιστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από 1 έως 5 χρόνια.


Ευθύνη νομικών προσώπων

Αν κάποια από τις πιο πάνω αξιόποινες πράξεις τελέσθηκε μέσω ή προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου και κατέχει διευθυντική θέση εντός αυτού με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας έως έξι μήνες, καθώς και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Αντίστοιχες κυρώσεις προβλέπονται ακόμη και αν οι αξιόποινες πράξεις έγιναν από κατώτερα στελέχη, εφόσον αποδειχθεί έλλειψη ελέγχου από τα διευθυντικά στελέχη του νομικού προσώπου.

Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από το ΕΣΡ εάν οι πράξεις έχουν τελεστεί σε εκπομπή ραδιοφωνική ή τηλεοπτική.

Προστασία θυμάτων και ουσιωδών μαρτύρων

Δεν απελαύνονται τα θύματα ρατσιστικής βίας και ουσιώδεις μάρτυρες συγκεκριμένων εγκλημάτων εφόσον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των δραστών μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση από το ποινικό δικαστήριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.