Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Σταθμός ανθρωπιάς και αγάπης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιο είναι το έργο του Κέντρου Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Το ΚΕΠΑΚΥ ιδρύθηκε το 2008 με στόχο την προστασία και στήριξη ατόμων με αυτισμό, πρόληψη κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών, βοηθήματα και επανένταξη ατόμων

Χαρακτηριστικό της εποχής μας είναι οι γρήγοροι ρυθμοί με τους οποίους προσπαθούμε να προλάβουμε τα πάντα. Η δυναμική αυτή μας εμποδίζει να στρέψουμε το βλέμμα στην ουσία της ζωής και σε αυτούς που μπορεί να χρειάζονται την προσοχή μας. Ως απάντηση σε αυτή την πραγματικότητα δημιουργήθηκε το Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΑΚΥ) Ανδρέας Σοφοκλέους, θέλοντας να είναι σταθμός ανθρωπιάς και αγάπης.

Οι δράσεις
Μιλώντας στη «Σ» η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΠΑΚΥ, Ασουσένα Σοφοκλέους, ανέφερε πως το ΚΕΠΑΚΥ είναι η απάντηση μιας ομάδας έντεκα νέων ανθρώπων που πιστεύουν ότι ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά δεν είναι ούτε προνόμιο ούτε μόδα αλλά μια τάση, μια φιλοσοφία ζωής, η οποία ανυψώνει το πνεύμα κάθε ανθρώπου. Το Κέντρο, σημείωσε, ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του Ομίλου Εταιρειών Ανδρέας Σοφοκλέους το 2008 και είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Οι δραστηριότητες του ΚΕΠΑΚΥ, συμπλήρωσε, επικεντρώνονται γύρω από τους ακόλουθους βασικούς άξονες δράσης:
? προστασία και στήριξη σε άτομα με αυτισμό και στις οικογένειές τους
? πρόληψη κατά της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών
? βοηθήματα σε νέους με κοινωνικο-οικονομικές δυσκολίες
? επανένταξη ατόμων που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό

Πρότυπο Κέντρο
Σε σχέση με τον Αυτισμό, η κ. Σοφοκλέους είπε πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη δημιουργία και τον εξοπλισμό του «Πρότυπου Κέντρου Απασχόλησης, Φροντίδας και Θεραπείας» στη Λεμεσό, το οποίο προσφέρει, μεταξύ άλλων, ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό μεθόδων αισθητηριακής ολοκλήρωσης, που μπορεί να ωφελήσει άτομα με αυτισμό, με εγκεφαλική παράλυση και πρόωρα νεογνά. Στη συνέχεια, παρατηρώντας το μεγάλο κενό που υπάρχει στη Κύπρο όσο αφορά το θέμα της πληροφόρησης με τις νομοθεσίες, τις θεραπείες και άλλα δικαιώματα των ατόμων με Αυτισμό, το ΚΕΠΑΚΥ ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει έναν ενημερωτικό οδηγό. Ο Οδηγός ανανεώνεται τακτικά και βρίσκεται στην πιο κάτω ιστοσελίδα: www.sofocleousfoundation.org. Επίσης, ένα νέο πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης για γονείς βρίσκεται σε εξέλιξη στα κέντρα του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας.

«Ένα χέρι προς τους Νέους»
Όσον αφορά την πρόληψη κατά της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, υπέδειξε η Πρόεδρος του Δ.Σ., το ΚΕΠΑΚΥ δημιούργησε ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο «Ένα χέρι προς τους Νέους», μέσα από το οποίο παρέχει εβδομαδιαία προγράμματα ψυχολογικής στήριξης σε νέους και οργανώνει προγράμματα πρόληψης, όπως καμπάνιες. Επίσης, προσφέρει κουπόνια για τρόφιμα, υποδήματα και ρουχισμό σε παιδιά με οικονομικές δυσκολίες μέσω των σχολείων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Σύμφωνα με την κ. Σοφοκλέους, παράλληλα, το ΚΕΠΑΚΥ κάθε χρόνο προσφέρει βοηθήματα σπουδών σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες. «Στην προσπάθεια για κοινωνική επανένταξη, το Ίδρυμα εργοδοτεί τον Κοινωνικό Λειτουργό που είναι υπεύθυνος για το Πρόγραμμα ΑμΕΑ ''Ίκαρος'' στο Πελένδρι και εξυπηρετεί άτομα με ειδικές ανάγκες από οκτώ Κοινότητες από τον Σεπτέμβρη του 2011», συμπλήρωσε η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΠΑΚΥ.

Οι αιτήσεις
Κάνοντας αναφορά στα μέλη του Ιδρύματος, η κ. Σοφοκλέους ανέφερε πως παρατηρούν με ευχαρίστηση ότι, από τον καιρό που δραστηριοποιείται το Ίδρυμα στα πιο πάνω κοινωνικά θέματα, οι στόχοι έχουν επιτευχθεί στο μέγεθος που επιτρέπουν οι δυνάμεις του Οργανισμού τους. «Ο κόσμος του ΚΕΠΑΚΥ, με την εμπλοκή σε αυτά τα κοινωνικά θέματα, λαμβάνει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει τις επείγουσες ανάγκες που υπάρχουν, ιδιαίτερα τώρα που οι κοινωνικές ανάγκες αυξάνονται λόγω της κρίσης· π.χ., φέτος, το ΚΕΠΑΚΥ δέχτηκε πέντε φορές περισσότερες αιτήσεις για βοηθήματα σπουδών σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα αυτά τα περιστατικά ήταν σοβαρά. Επίσης το Ίδρυμα δέχεται συχνά προτάσεις από σχολεία, οργανωμένα σύνολα, ή/και άτομα για επέκταση προγραμμάτων και άλλου είδους βοήθεια», συνέχισε.

Ο προβληματισμός
Λόγω των πιο πάνω αναγκών, σύμφωνα με την κ. Σοφοκλέους, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προβληματίζονται για τη συνέχεια του έργου. «Στοχεύουν να δίνουν τις απαντήσεις που τους αναλογούν, με υπευθυνότητα και ευελιξία προς τις νέες και πιο επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας. Το ΚΕΠΑΚΥ στηρίζεται οικονομικά από τον Όμιλο εταιρειών Ανδρέας Σοφοκλέους. Πέραν αυτού, οργανώνονται εκδηλώσεις με κοινωνικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Η επόμενη εκδήλωσή τους είναι η Ρεμπέτικη Βραδιά με τη δημοφιλή Μαριώ, στις 13 του Απρίλη, 2013. Σε αυτές τις εκδηλώσεις, οι χορηγοί, οι φίλοι εθελοντές του ΚΕΠΑΚΥ και η κοινωνία γενικά διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο. Τέλος, το σλόγκαν τους, ‘ενώνουμε τα χέρια, χτίζουμε χαρά’, απόλυτα τους εκφράζει», κατέληξε η κ. Σοφοκλέους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.