Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

«Γολγοθάς» για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαλυμένα μαγειρεία, διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες εργαζομένων που καλύπτουν μετά βίας τα όρια ασφαλείας, αδυναμία προσλήψεων προσωπικού φροντίδας εδώ και πολλά χρόνια, μειωμένη μέχρι και 80% επιχορήγηση που βαίνει προς κατάργηση, υπέρογκα χρέη του ΕΟΠΥΥ, ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις σε αχρησία και πλήρης απουσία ενημέρωσης για το 2013 τελματώνουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων κοινωφελούς σκοπού, απαξιώνοντας το κοινωνικό έργο τους και βάζοντας ταυτόχρονα βόμβα στα θεμέλιά τους.

Τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της ζοφερής κατάστασης είναι οι άνθρωποι με ιδιαιτερότητες, που αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως παιδιά ενός κατώτερου θεού. Το αγωνιώδες ερώτημα των ατόμων με προβλήματα όρασης, με αυτισμό, με αναπηρίες και των οικογενειών τους είναι μέχρι πότε θα μπορούν να ελπίζουν ότι έχουν δικαίωμα στη ζωή και στον αγώνα για ανεξαρτητοποίηση και ισότιμη κοινωνική μεταχείριση, απενοχοποιημένοι οι ίδιοι αλλά και η κοινωνία από την αναπηρία. Για πόσο ακόμη και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούν λαμβάνουν την ανάλογη φροντίδα, ώστε να «αγγίξουν» τα όρια της αποασυλοποίησης και να ξορκίσουν την ιδρυματοποίηση. Στα όνειρά τους και στον αγώνα τους η Πολιτεία, αντί να είναι αρωγός και «χορηγός», θέτει αξεπέραστα προσκόμματα.

Η κάθε μέρα που ξημερώνει είναι κι ένα στοίχημα για τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας. Μόνη ελπίδα η ανθρωπιά και το φιλότιμο των εργαζομένων, οι δωρεές, που παρά την κρίση είναι ακόμη «ζωντανές», αλλά και οι διοικήσεις, που με μεγάλη προσπάθεια εκ των ενόντων και παρά τα προβλήματα ακόμη μάχονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.