Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Εφαρμογή της νομοθεσίας για trafficking ζητά η ΕΕ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απειλεί με κυρώσεις κράτη-μέλη που δεν συμμορφώνονται.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, σημείωσε σήμερα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρεμ, η οποία απείλησε με κυρώσεις τις χώρες που δεν θα συμμορφωθούν με αυτήν.

Περισσότεροι από 23.600 άνθρωποι, εκ των οποίων το 68% είναι γυναίκες και το 15% παιδιά, έπεσαν θύματα ή φέρονται ότι έπεσαν θύματα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην Ευρώπη μεταξύ του 2008 και του 2010, σημείωσε η Μάλστρεμ, παρουσιάζοντας επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που διακινούνται παράνομα, δηλαδή ποσοστό 62%, πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ενώ το 25% θύματα καταναγκαστικής εργασίας. Μια πλειοψηφία των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων (61%) προέρχονται από την Ευρώπη και κυρίως από την Βουλγαρία και την Ρουμανία.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι στις ελεύθερες και δημοκρατικές χώρες μας της ΕΕ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι δυνατό να στερούνται της ελευθερίας τους και να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, να πωλούνται σαν εμπορεύματα με σκοπό το κέρδος. Ωστόσο αυτή είναι η πικρή αλήθεια και το δουλεμπόριο βρίσκεται παντού γύρω μας, πιο κοντά από αυτό που πιστεύουμε», σημείωσε η Μάλστρεμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ απέκτησε το 2011 νομοθεσία για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, αλλά μέχρι σήμερα μόνον έξι κράτη μέλη από τα 27 (Φινλανδία, Ουγγαρία, Λετονία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Σουηδία) μετέφεραν την νομοθεσία αυτή στο εθνικό τους δίκαιο.

Θεωρητικά τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν διορία ως τις 6 Απριλίου για να μεταφέρουν την ευρωπαϊκή οδηγία στην δική τους νομοθεσία.

«Σήμερα τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν πόσο επείγει κάθε χώρα μέλος της ΕΕ να εφαρμόσει την νέα (ευρωπαϊκή) νομοθεσία για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και να ευνοεί τις έρευνες και τις διώξεις κατά των εγκλημάτων αυτών», υπογράμμισε η Μάλστρεμ.

«Αναμένω ότι όλα τα κράτη μέλη θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και θα μεταφέρουν χωρίς καθυστέρηση την ευρωπαϊκή οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο και δεν θα διστάσω να λάβω τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσω ότι αυτό θα γίνει», σημείωσε η Επίτροπος.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία που υιοθετήθηκε το 2011 αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη μέλη με την ίδρυση εξειδικευμένων εθνικών ομάδων για την πάταξη της εμπορίας ανθρώπων και την δημιουργία κοινών μονάδων ερευνών για τις διασυνοριακές υποθέσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.