Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Για την προστασία της λειτουργίας των ΚΕΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23.04.2013

Ο νέος νόμος 4110/2013 που αφορά στην κατάθεση φορολογικών δηλώσεων έτους 2013 προβλέπει ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση για τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% με σειρά διατάξεων. Κοινή συνισταμένη αυτών των διατάξεων αποτελεί η κατάθεση γνωμάτευσης υγειονομικής επιτροπής ΚΕΠΑ και ΑΣΥΕ.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ήδη με την κατάθεση προτάσεών της σε σχετικά νομοσχέδια αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει τη συμπλήρωση/τροποποίηση διατάξεων του ν. 4110/2013, προκειμένου να καθοριστεί με σαφήνεια ότι κατά την κατάθεση των νέων φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι με αναπηρία ή φορολογούμενοι που βαρύνονται από άτομα με αναπηρία που θέλουν να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους λόγω αναπηρίας δύνανται να καταθέσουν γνωμάτευση κάθε αρμόδιας αρχής προ ιδρύσεως ΚΕΠΑ, εφόσον αυτή ισχύει εφόρου ζωής ή δεν έχει λήξει ο χρόνος ισχύος της.

Οι διατάξεις του ν. 4110/2013 είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνουν τις ήδη επιβαρυμένες λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, αφού χιλιάδες φορολογούμενοι ενώ διαθέτουν γνωματεύσεις αναπηρίας σε ισχύ θα αναγκαστούν να καταθέσουν αίτηση για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους από τα ΚΕΠΑ. Οι διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες των ΚΕΠΑ που λειτουργούν με ανεπαρκές διοικητικό και ιατρικό προσωπικό είναι βέβαιο ότι θα καταρρεύσουν υπό το βάρος δεκάδων χιλιάδων νέων αιτούντων, ενώ οι φορολογούμενοι με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών φορολογιών ρυθμίσεων για λόγους αναπηρίας, αφού δεν δύνανται να εξεταστούν από το ΚΕΠΑ στον κατάλληλο χρόνο.

Ο αγώνας για την εξομάλυνση των δυσλειτουργιών των ΚΕΠΑ που εφαρμόζουν το σύστημα πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας απαιτείται να δοθεί από όλα τα μέλη της Κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου και όλες τις υπηρεσίες των Υπουργείων που σχεδιάζουν πολιτικές για την αναπηρία. Πρέπει να δοθεί η μάχη, ώστε το νέο Κέντρο Πιστοποίησης αναπηρίας να μην καταστεί τόπος βασανισμού της αναπηρικής οικογένειας.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 125 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.