Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια στα προνοιακά επιδόματα; Τι ρυθμίσεις πιθανότατα έρχονται υπέρ των δικαιούχων;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Έχει δημιουργηθεί ένα ζήτημα. Πολύς κόσμος με έχει ρωτήσει το ίδιο πράγμα. Αυτό που γράφει ο τίτλος αυτής της ανάρτησης. "Θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια στα προνοιακά επιδόματα;". Έχει διαδοθεί μια φήμη λοιπόν. Και τίθενται πολλά ερωτήματα:

  • Μπαίνουν ή δεν μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια στα προνοιακά επιδόματα;
  • Υπήρχαν ήδη ή θα υπάρξουν αυτά τα εισοδηματικά κριτήρια;
  • Αν υπάρχουν ήδη σε ποια προνοιακά επιδόματα υπάρχουν αυτά τα εισοδηματικά κριτήρια;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα, αλλά και σε σοβαρά θέματα των επιδομάτων που δίνουν οι διευθύνσεις Πρόνοιας απάντησε σε πρωινή εκπομπή σήμερα η Ε. Λάντου Προϊσταμένη Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Αγ. Παρασκευής.


Όπως η ίδια τόνισε η ίδια τα 10 από 13 είναι προνοιακά επιδόματα αφορούν αναπήρους, αυτό που λέμε αναπηρικά επιδόματα. Τα υπόλοιπα τρία είναι κοινωνικού χαρακτήρα. Τα πρώτα δέκα αποδεικνύουν και αναγνωρίζουν το δικαίωμα στον δικαιούχο με γνωμάτευση από κάποια υγειονομική επιτροπή, τα υπόλοιπα τρία με κάποια απόδειξη οικονομικής αδυναμίας, με οικονομικά και εισοδηματικά κριτήρια δηλαδή. Ουδέποτε είχαν τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα εισοδηματικά κριτήρια και δεν προβλέπεται να έχουν (λεπτομέρειες θα δείτε κι εδώ).

Παρατηρείται όμως ένα γενικευμένο πρόβλημα με τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων. Αυτό οφείλεται στις περιπτώσεις που έχει λήξει η διάρκεια ισχύος της απόφασής των δικαιούχων των επιδομάτων κι έχουν κάνει αίτηση ώστε να περάσουν από επιτροπή των ΚΕΠΑ. Όπως έχουμε δει από τις γνωματεύσεις, αλλά κι ο ίδιος ο κόσμος μας λέει, πρόβλημα υπάρχει κυρίως για συγκεκριμένες παθήσεις στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, με σημαντικότερο λόγο τις ελλείψεις που υπάρχουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών.

Εμείς προτείνουμε στους δικαιούχους των επιδομάτων (το ίδιο κάνω κι εγώ σε όσους με ρωτούν) να σπεύδουν άμεσα σε κάποια επιτροπή ΚΕΠΑ για να υποβάλλουν αίτηση ώστε να τους εκδοθεί νέα γνωμάτευση για το ποσοστό αναπηρίας τους. Με τον αριθμό πρωτοκόλλου και τις ρυθμίσεις βάσει εγκυκλίου (που θα την βρείτε εδώ) προβλέπεται η αναδρομική καταβολή των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων μόλις προσκομιστεί η νέα γνωμάτευση της επιτροπής των ΚΕΠΑ.

Σε ερώτηση γιατί δεν υπάρχει ρύθμιση για τα προνοιακά επιδόματα για αναπήρους, όπως υπάρχει, με τον νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε, για τις αναπηρικές συντάξεις απάντησε:

Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα τέτοια ρύθμιση αν και συζητιέται κάτι τέτοιο αυτή την στιγμή. Αν και στην περίπτωση αυτή αν γίνει ίδια πρόβλεψη (όπως στις συντάξεις) θα δημιουργηθούν προβλήματα. Αν δηλαδή κάποιος δεν βγάλει το απαιτούμενο ποσοστό από την επιτροπή ή την κατάλληλη γνωμάτευση τότε θα βρεθεί σε πολύ δυσχερή θέση, γιατί θα του είναι αδύνατον να επιστρέψει αυτό το ποσό που τον συντηρεί οικονομικά αφού δεν έχει άλλους πόρους να ζήσει. Πρέπει λοιπόν αν γίνει ρύθμιση να προβλεφτεί αυτό το πρόβλημα κι αυτή η κατάσταση. Γιατί γι' αυτό τον λόγο πιθανότατα δεν υπάρχει ακόμα ρύθμιση.

Σίγουρα πάντως, όπως και η ίδια είπε αλλά και στην εκπομπή οι δημοσιογράφοι τόνισαν, οι διευθύνσεις πρόνοιας είναι στο διεκπεραιωτικό κομμάτι της διαδικασίας και δεν μπορούν να ελέγχουν ή να κάνουν κάτι με το τι γνωματεύει η αποφασίζει μια επιτροπή.

------------

Ελπίζω το πιο πάνω να ενημέρωση και να βοήθησε αρκετούς αναγνώστες και φίλους.

Νότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.