Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ανακαλύπτοντας τον Ερυθρό Σταυρό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακαλύψτε και γνωρίστε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό μέσα από τις δραστηριότητες των εθελοντών του. Από την ίδρυση του, το 1877 ο ΕΕΣ και ως μέλος της «οικογένειας» του διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, παραμένει πιστός στις θεμελιώδης ανθρωπιστικές αρχές του κινήματος. Με την εθελοντική του δράση, στοχεύει στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας χωρίς καμία διάκριση πολιτική, φυλετική, θρησκευτική και ιδεολογική. Σήμερα δεν έχουμε πολέμους, αλλά καθώς η κρίση που διερχόμαστε έχει χτυπήσει πολλούς συνανθρώπους μας, υπάρχουν προβλήματα ακόμα και επιβίωσης, ο ΕΕΣ βρίσκεται κοντά τους στηρίζοντάς τους ηθικά και υλικά.

Σας παραθέτουμε μερικές από τις πρόσφατες δραστηριότητες του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Πατρών.

Οι Νοσηλεύτριες - εκπαιδεύτριες παραδίδουν μαθήματα Α΄ Βοηθειών σε μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας και Σχολικής Υγιεινής που υλοποιεί ο ΕΕΣ σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της χώρας, καθώς και σε πολίτες, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους εταιριών, κρατικών υπηρεσιών της Περιφερείας μας αλλά και σε νησιά του Ιονίου. Με την λήξη των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες το ευρωπαϊκό δίπλωμα Α΄ Βοηθειών (European First Aid Certificate), κατόπιν πιστοποίησης του Τομέα Νοσηλευτικής ΕΕΣ από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς για την εκπαίδευση Α΄ Βοηθειών.

Όπως κάθε χρόνο, η τάξη των δοκίμων Εθελοντών Νοσηλευτικής αφού ολοκλήρωσε την θεωρητική της εκπαίδευση, συνεχίζει την πρακτική της άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγ. Ανδρέας», στην Παθολογική κλινική και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Οι ομάδες των Εθελοντών Νοσηλευτικής, πέραν των καθιερωμένων δραστηριοτήτων ιδιαίτερα την περίοδο του Τριωδίου, διοργάνωσαν εορταστικές εκδηλώσεις.

Η ομάδα ΑΜΕΑ ετοίμασε αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά του Ιδρύματος «Μέριμνα».

Η ομάδα Γεροντολογίας επισκέπτεται ανά δεκαπενθήμερο το «Κωνσταντοπούλειο» Ίδρυμα και εν όψει του Καρναβαλιού διοργάνωσε εκδήλωση με ζωντανή μουσική για την ψυχαγωγία των ηλικιωμένων.

Η ομάδα κατ΄ οίκον Φροντίδας διοργάνωσε αποκριάτικη εκδήλωση σε πιτσαρία της Πόλης για τα παιδιά των οικογενειών που φροντίζουν καθώς και για τους γονείς τους.
Εθελοντές Νοσηλευτικής συμμετείχαν σε εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού των παιδιών, παρέχοντας υγειονομική κάλυψη.

Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του έργου των εθελοντών είχαν οι χορηγοί που πάντα ανταποκρίνονται με το δικό τους τρόπο και ενισχύουν το έργο μας. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε θερμά το Αρτοποιείο του κ. Δημήτριου Παπακανέλλου, την πιτσαρία Porto - Rico, την ορχήστρα του κ. Κυριάκου Ανδρεάδη και το ζαχαροπλαστείο «Αχαϊκό Εντελβάϊς».
Οι εθελοντές Νοσηλευτικής στηρίζουν σε μόνιμη βάση μοναχικούς ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης μας.

Μια από τις προσεχείς δράσεις των Εθελοντών Νοσηλευτικής είναι η διοργάνωση αιμοδοσιών στο Πανεπιστήμιο και το ΑΤΕΙ.

Συνεχίζουμε με τις δραστηριότητες του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών.

Οι Εθελοντές πραγματοποίησαν υγειονομικές καλύψεις στους ποδοσφαιρικούς αγώνες της ΠΑΕ Παναχαϊκής, του ημιμαραθώνιου αγώνα δρόμου από την Ναύπακτο στην Πάτρα και σε πλήθος αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων. Τα έσοδα αυτών διατίθενται για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του Σώματος.

Ως μέλος Της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όταν οι ανάγκες το απαιτούν, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, επεμβαίνει σε περιπτώσεις φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών, της υπόλοιπης Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών είχε την αποκλειστική υγειονομική και διασωστική κάλυψη όλων των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2013. Συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενου, κατόπιν εκκλήσεως της οικογενείας και της Silver Alert - Γραμμή Ζωής.

Τιμήθηκαν για την εθελοντική προσφορά τους από τον Ροταριανό Όμιλο Πατρών «Άγιος Ανδρέας», του Συλλόγου Χειμερινών Κολυμβητών Πατρών, τον Αθλητικό Όμιλο «Ελπίδες Πάτρας» και τους Φίλους Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Πάτρας.

Εκπαιδευτές του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, πραγματοποιούν προγράμματα εκπαίδευσης Α΄ Βοηθειών σε πολίτες, προσωπικό εταιριών, κρατικών φορέων και υπηρεσιών, σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων και ενημερώσεις σε θέματα Πρώτων Βοηθειών και Ασφάλειας στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στους μαθητές σχολείων της περιοχής μας. Σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα εφαρμόζεται Σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO 9001:2008, πιστοποιημένο από τον Διεθνή Φορέα Πιστοποίησης Lloyd's Register Quality Assurance. Στους συμμετέχοντες παρέχεται πιστοποιητικό εκπαίδευσης ειδικότητας Βοηθού Πρώτων Βοηθειών.

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών θα διοργανώσει εθελοντική αιμοδοσία τον Μάιο.

Η Σχολή Σαμαρειτών, η οποία είναι 15μηνης διάρκειας εκπαιδεύει Εθελοντές στις Πρώτες Βοήθειες και στη Διάσωση, έχει ολοκληρώσει περίπου το ήμισυ της εκπαίδευσης. Οι Δόκιμοι Εθελοντές παρακολούθησαν και εξετάστηκαν στο βασικό στάδιο εκπαίδευσης των Πρώτων Βοηθειών και συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους σε αντικείμενα Διάσωσης.

Η Σχολή Αυτοδυτών Ναυαγοσωστών η οποία εκπαιδεύει Εθελοντές στη Διάσωση στο υγρό στοιχείο, ολοκλήρωσε για την εκπαιδευτική περίοδο την εκπαίδευση των νέων Εθελοντών Ναυαγοσωστών, με απόλυτη επιτυχία.

Τόσο οι Δόκιμοι Σαμαρείτες, όσο και οι Εθελοντές Ναυαγοσώστες, ξεκίνησαν την πρακτική τους άσκηση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών "Παναγία η Βοήθεια", ενώ παράλληλα συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους συμμετέχοντας σε υγειονομικές και ναυαγοσωστικές αποστολές που αναλαμβάνει το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών για την απόκτηση εμπειρίας.

Εκτός των ανωτέρω υπάρχει και η διετούς διάρκειας Σχολή Εφήβων Σαμαρειτών, που εκπαιδεύει έφηβους στις Πρώτες Βοήθειες και στην Διάσωση.

Οι Εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας του ΕΕΣ ενόψει της Αποκριάς διοργάνωσαν από τις 2 έως τις 6 Μαρτίου 2013 τέσσερις αποκριάτικες εκδηλώσεις και χάρισαν στιγμές γλεντιού και χαράς στα παιδιά που φιλοξενούνται στα Κέντρα Παιδικής Μέριμνας Αρρένων και Θηλέων της πόλης, στους φιλοξενούμενους των Ξενώνων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «Ψυχαργώς», στα άτομα με κινητική ή / και νοητική αναπηρία και χρόνια νοσήματα του Ασύλου Ανιάτων Πατρών, καθώς και στους ηλικιωμένους του «Κωνσταντοπουλείου» Οίκου Ευγηρίας Πατρών.

Για την ψυχαγωγία τους φρόντισαν με την αφιλοκερδή συμμετοχή τους η ομάδα των νεαρών μουσικών του club "Metropolis", καθώς και παραδοσιακοί μουσικοί και τραγουδιστές. Τα εδέσματα και τα γλυκίσματα εξασφαλίστηκαν από δωρεές, χορηγίες και έσοδα εκδηλώσεων που διοργάνωσαν οι ίδιοι οι εθελοντές.

Η ομάδα εκδηλώσεων του Εθελοντικού Σώματος Κοινωνικής Πρόνοιας ΕΕΣ Πάτρας διοργάνωσε για όλους τους Εθελοντές της δύο επιμορφωτικές εισηγήσεις με τίτλο : «Διαχείριση του Άγχους» από την κυρία Βασιλική Παπαχρονοπούλου, ψυχοθεραπεύτρια και « Το μεταναστευτικό ζήτημα στην Πάτρα» από τους Χρήστο Καραπιπέρη (κοινωνικό λειτουργό - ΕΕΣ Πάτρας) και Γεώργιο Παπαλεωνιδόπουλο (κοινωνικό λειτουργό - Praksis, Drop in Center Πάτρας).

Επίσης η ομάδα Ψυχαγωγίας των Εθελοντών Κοινωνικής Προνοίας του Τμήματος διοργάνωσε μονοήμερη εκδρομή στην Αθήνα, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση των δράσεων των ομάδων Εθελοντών.

Ξεκίνησε η εκπαίδευση των δοκίμων εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας ΕΕΣ Πάτρας για το έτος 2013. Τα θεωρητικά μαθήματα θα ολοκληρωθούν με την διαδικασία γραπτών εξετάσεων και μετά οι δόκιμοι εθελοντές θα ενταχθούν στις ομάδες απασχόλησης ανθρωπιστικού έργου της Κοινωνικής Πρόνοιας και με την στήριξη των παλαιότερων εθελοντών θα αναλάβουν ενεργό δράση.

Στην Πάτρα λειτουργεί από 9 - 4 μ.μ. ο Σταθμός Α΄ Βοηθειών, ο οποίος προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του στους ασθενείς που προσέρχονται. Στελεχώνεται από ειδικευμένο ιατρό και από πτυχιούχες Νοσηλεύτριες των Σχολών του ΕΕΣ και των ΑΤΕΙ. Σπουδαστές του ΑΤΕΙ Νοσηλευτικής πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στον Σταθμό Α΄ Βοηθειών.
Τα περιστατικά ξεπερνούν ανά έτος τα 12000. Με την κρίση τα περιστατικά έχουν αυξηθεί και παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να στηρίξουν τον σταθμό, ο οποίος προσφέρει σε όλους τις υπηρεσίες τους είτε έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε όχι.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα δραστηριοποιείται όσο υπάρχουν άνθρωποι και το μήνυμα μας προς όλους είναι, «στηρίξτε τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ για να συνεχίσει το ανθρωπιστικό του έργο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.