Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Πύργος: Ιδρύεται Κοινωνικό Ιατρείο - Δωρεάν περίθαλψη σε ανασφάλιστους - ανέργους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Θα λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα.
Την οργάνωση Κοινωνικού Ιατρείου στον Πύργο, ανακοίνωσε χθες το Εργατικό Κέντρο Πύργου δια του γραμματέα του Κώστα Δημητρακόπουλου παρουσία του υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ και πρώην βουλευτή Τάκη Αντωνακόπουλου και του προέδρου του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και ΑΜΕΑ Γιάννη Παπαδάτου. Το Κοινωνικό Ιατρείο Πύργου θα λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα και θα στεγάζεται στους χώρους του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ (ΚΕΦΙΑΠ) Ηλείας.

Όπως τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος «η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και η παροχή υπηρεσιών περίθαλψης στους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, θεωρείται, πλέον, αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

Σύμφωνα με στοιχεία 20% του πληθυσμού της χώρας μας δεν έχει πρόσβαση στο ΕΣΥ. Ο σκοπός του Ιατρείου είναι η στήριξη των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υγεία, φάρμακα και εμβόλια η ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος, τόσο σε σχέση με τον αποκλεισμό ενός μέρος του πληθυσμού από βασικές παροχές Υγείας όσο και σε θέματα πρόληψης και Δημόσιας Υγείας.

Να προσφέρει σε μόνιμη βάση, χωρίς καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους και κοινωνικά αποκλεισμένους συνανθρώπους μας. Η ενημέρωση, η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη, η συμβουλευτική ιατρική και η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι οι βασικοί άξονες λειτουργίας του Ιατρείου» εξήγησε.

Ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε πως η συνεισφορά της ΥΠΕ αφορά στην παραχώρηση του χώρου σε συνεργασία με το σύλλογο ΑΜΕΑ. Ανέφερε πως υπάρχουν εθελοντές γιατροί που θα συνεισφέρουν στο ιατρείο και επισήμανε πως η υπηρεσία θα είναι δωρεάν στους ανασφάλιστους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Έχουμε συνεννοηθεί με τον Ιατρικό και τον Οδοντιατρικό σύλλογο της περιοχής και προχωράμε. Υπάρχει καταστατικό ως «σύλλογος φίλων» σε επίπεδο πολιτών που θα αναπτύξουν αυτές τις δραστηριότητες χωρίς να υποκαθιστούν υπηρεσίες και μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να γίνει μέλος. Υπάρχει ο χώρος, υπάρχουν οι γιατροί και προχωράμε» εξήγησε οκ. Αντωνακόπουλος.

Έτσι με βάση τα παραπάνω θα υπάρξει ένας Σύλλογος Φίλων Κοινωνικού Ιατρείου και μια Συντονιστική Επιτροπή, για τη λειτουργία του. Θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ιατρούς, νοσηλευτές, επαγγελματίες υγείας (κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτριες υγείας, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές), εθελοντές για διοικητική ή κάθε είδους υποστήριξη και στελέχωση.

Δικαιούχοι θα είναι οι συνδημότες ανασφάλιστοι που δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω οφειλών τους στο ασφαλιστικό ταμείο τους και άποροι που το νοσοκομείο δεν μπορεί να τους προμηθεύσει τα φάρμακα που δικαιούνται λόγω έλλειψης τους ή λόγω της αξίας τους. Δικαίωμα βοήθειας θα έχουν και οι οικονομικοί μετανάστες. Ειδικότερα αφορά τους ανασφάλιστους (με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά), άπορους, που διαθέτουν Βιβλιάριο Απορίας από την Κοινωνική Πρόνοια, ανέργους, που έχουν κάρτα ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. και δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Το Ιατρείο δεν απευθύνεται σε άτομα που έχουν δυνατότητα να προσεγγίσουν το σύστημα υγείας με άλλο τρόπο (Διαθέτουν ταμείο Πρόνοιας ή έχουν άλλου είδους ασφάλεια)

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει είναι το παλιό βιβλιάριο από την πρότερη ασφάλιση ή κάρτα ανεργίας, έγγραφο που ταυτοποιεί τα στοιχεία με φωτογραφία και υπεύθυνη δήλωση που προμηθεύει το ιατρείο όπου δηλώνουν ότι δεν είναι ασφαλισμένοι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.