Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Οι εκπτώσεις στο «χαράτσι» για τα ακίνητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς διαμορφώνεται το χαράτσι με το νέο σύστημα υπολογισμού.
Οι «εκπτώσεις» στο χαράτσι στα ακίνητα φέρνουν ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με τη φορολογική επιβάρυνση του 2012. Πέρα από τη μετονομασία του ΕΕΤΗΔΕ σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα προέκυψε και οριζόντια μείωση του φόρου της τάξης του 15% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως αναφέρει το Έθνος, οι ελαφρύνσεις ξεκινούν από τα 30 με 50 ευρώ για μικρά ακίνητα σε περιοχές με χαμηλές ή μεσαίες τιμές ζώνης. Φτάνουν δε ή σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 300 ευρώ για μεγάλες κατοικίες ή για όσους κατέχουν περισσότερα του ενός ακίνητα συνολικού εμβαδού άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων.

Κερδισμένοι του νέου συστήματος είναι και πολύτεκνοι, ανάπηροι και μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι με το ισχύον καθεστώς πληρώνουν μειωμένο ειδικό τέλος 0,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το οποίο θα πέσει στ 0,425 το τ.μ.
Αντιθέτως, στους χαμένους του νέου συστήματος συμπεριλαμβάνονται όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε περιοχές που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά ο συντελεστής με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί ο φόρος. Ο συντελεστής για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές θα αυξηθεί ακόμη και στα 6 ευρώ το τ.μ. από 3 ευρώ που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα.

Επίσης, αντιμέτωποι με σημαντικές επιβαρύνσεις θα βρεθούν και οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τους σε υπηρεσίας και φορείς του Δημοσίου, καθώς επίσης όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Οι κατηγορίες αυτών φυσικών και νομικών προσώπων απαλλάχθηκαν τα έτη 2011 και 2012 από το ΕΕΤΗΔΕ, αλλά τώρα θα κληθούν να πληρώσουν το νέο μειωμένο κατά 15% «χαράτσι», καθώς θα ενταχθούν στους υπόχρεους καταβολής του.

Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί πως όλοι οι ιδιοκτήτες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ πέρα από το μειωμένο ΕΕΤΗΔΕ θα κληθούν φέτος να πληρώσουν διαδοχικά ΦΑΠ για το 2011, το 2012 και το 2013.

Τέλος, για το τρέχον έτος τουλάχιστον τη φορολογία γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Ο μηχανισμός και το θεσμικό πλαίσιο για την ένταξη των ακινήτων αυτών στον νέο ενιαίο φόρο δεν αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους, οπότε η εφαρμογή του μέτρου μετατίθεται στο 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.