Σάββατο 6 Απριλίου 2013

«Στις προτεραιότητές μας η ελληνόγλωσση εκπαίδευση της ομογένειας»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κ. Αρβανιτόπουλος: Στόχος μας να ενισχύσουμε την Ελληνομάθεια των Ελληνοπαίδων.

«Όσοι μαθητές φοιτούν φέτος στην Α' Γυμνασίου αμιγούς Ελληνικού Σχολείου της Γερμανίας, θα αποφοιτήσουν από αμιγές Λύκειο» διαβεβαιώνει την ομογένεια ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην «Ντόιτσε Βέλε» (Deutsche Welle), με θέμα την ενίσχυση της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης της Ομογένειας.

Όπως επισημαίνεται στη συνέντευξη, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι: «Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση του Ομογενειακού Ελληνισμού βρίσκεται τόσο στις δικές μου προτεραιότητες ως υπουργού Παιδείας όσο και συνολικά της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Η κυβέρνηση μας αναγνωρίζει την ομογένεια ανά την υφήλιο, ως εθνικό κεφάλαιο ανεκτίμητης αξίας».

«Ο στόχος της πολιτικής μας είναι να ενισχύσουμε την Ελληνομάθεια των Ελληνοπαίδων, αλλά και τους ψυχικούς δεσμούς τους με τη μητέρα Ελλάδα, μέσω της γνώσης του Ελληνικού Πολιτισμού, της Γλώσσας και της Ιστορίας» είπε.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός απαντώντας και σε άλλες σχετικές ερωτήσεις πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Σας διαβεβαιώνω ότι και του χρόνου θα λειτουργήσει κανονικά η Α' Λυκείου. Δώσαμε αναβολή για ένα έτος και επαναφέραμε την ομαλότητα και την ηρεμία στην Ομογένεια, όπως είχαμε υποχρέωση. Το ίδιο θα κάνουμε και για την επόμενη χρονιά με τροπολογία που θα φέρουμε στη Βουλή. Επίσης θέλω να διαβεβαιώσω και ότι όσοι μαθητές φοιτούν φέτος στην Α' Γυμνασίου Αμιγούς Ελληνικού Σχολείου, θα αποφοιτήσουν από Αμιγές Λύκειο. Την ίδια στιγμή ετοιμάζουμε ένα Σχέδιο Νόμου με το οποίο θα μεταρρυθμίσουμε συνολικά την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων».

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη: «Τον Μάιο φέρνουμε στη Βουλή τις νομοθετικές μας ρυθμίσεις που αφορούν την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί.

Η επιδίωξη μας με το νέο σχέδιο είναι να στηρίξουμε τους Έλληνες της Διασποράς, στην προσπάθεια τους να ενταχθούν στη χώρα εγκατάστασης τους, διατηρώντας όμως τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ταυτότητας τους, όπως αυτά της Ελληνομάθειας, με παροχή του αντιστοίχου πιστοποιητικού, της γνώσης της Ιστορίας μας και των παραδόσεων μας. Στη βάση αυτής της επιδίωξης θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη λειτουργία ελληνικών εδρών σε ξένα πανεπιστήμια.

Δεν πρέπει να λησμονούμε επίσης το στόχο για τον εξορθολογισμό των δαπανών και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, που είναι βήματα απαραίτητα και αναγκαία. Ο στόχος είναι σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς μας να διατηρήσουμε την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης περιορίζοντας την αντίστοιχη δαπάνη.

Σε κάθε περίπτωση, το Σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε όλοι οι φορείς να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους».

Σχετικά με το θέμα της έλλειψης διδακτικού προσωπικού στα αμιγή ελληνικά σχολεία, ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε:

«Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Μέσα από το νέο Σχέδιο Νόμου, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο, δημιουργείται ένα σαφές πλαίσιο για τον πλήρη εξορθολογισμό των δαπανών. Πράγματι έχουμε ήδη πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες, μέσα από τις οποίες επιλύουμε το ζήτημα της πρόσληψης επιτόπιου προσωπικού, ώστε όταν κρίνεται σκόπιμο αφενός να υπάρχει δημοσιονομικό όφελος και αφετέρου, και πρωτίστως θα έλεγα, να καλύπτονται οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό».

Σχετικά με το θέμα της εισαγωγής των αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό 3% και αν αυτό καταργηθεί, ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Τα παιδιά της Ομογένειας θα συνεχίσουν να έχουν αυτό το ελάχιστο προνόμιο, γιατί το αξίζουν και αυτά και οι γονείς τους. Πέραν αυτού, η εκπαίδευσή τους στα Ελληνικά Ανώτατα Ιδρύματα τους καθιστά πρεσβευτές της Ελλάδας».

Σε ερώτηση αν θα ανοίξει το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο, ο υπουργός αποκάλυψε:

«Έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια, προκειμένου να λειτουργήσει ελληνικό σχολείο στο νησί μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους Έλληνες της Ίμβρου, είναι να δώσουμε στα παιδιά τους τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ελληνικό σχολείο. Επίσης δίνουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο νησί, όσοι Ίμβριοι το εγκατέλειψαν, ακριβώς για να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά τους να έχουν ελληνική παιδεία.

Γι' αυτό με συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τους συλλόγους των Ιμβρίων, κατορθώσαμε να αρθούν όλα τα εμπόδια και αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα και να ενισχύσουμε όσο δυνατόν περισσότερο το σχολείο. Είναι ιστορική στιγμή για τον Ελληνισμό».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.