Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Το παθολογικό ροχαλητό «ύποπτο» για εμφάνιση καρκίνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνητές συνδέουν την υπνική άπνοια με την ανάπτυξη όγκων και την αγγειογένεση.

Έως και 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, συγκριτικά με υγιή άτομα, φαίνεται ότι έχουν όσοι ταλαιπωρούνται από υπνική άπνοια. Η ανεπαρκής παροχή οξυγόνου στη διάρκεια του ύπνου, η οποία χαρακτηρίζεται από βασανιστικές διακοπές της αναπνοής και έντονο ροχαλητό, πιθανολογείται ότι προάγει την αγγειογένεση και την ανάπτυξη όγκου.

Αυτό τουλάχιστον φάνηκε να συμβαίνει σε πειραματόζωα. Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι ερευνητές, καταλήγουν στην εκτίμηση ότι η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας και στους ανθρώπους.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι η υπνική άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη. Τώρα, προστίθεται και ο καρκίνος, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισπανούς ερευνητές που εξέτασαν στοιχεία 22 ετών για τη θνησιμότητα σε 1.522 ανθρώπους. Η έρευνά τους θα δημοσιευτεί στο περιοδικό «American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine».

Κάθε 4 χρόνια οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε μελέτες νυχτερινού ύπνου. Οι ερευνητές εντόπισαν, έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, ότι άνθρωποι με σοβαρή άπνοια ύπνου είχαν 4,8 φορές περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο.

Άλλη έρευνα έδειξε, επίσης, ότι το ανεπαρκές οξυγόνο, που είναι ενδεικτικό της άπνοιας και της διαταραχής αναπνοής στον ύπνο, θα μπορούσε να αυξήσει την ανάπτυξη όγκων σε ποντίκια.

Ο ερευνητής Χαβιέ Νιέτο, από το «University of Wisconsin-Madison School of Medicine and Public Health», δήλωσε ότι υπάρχει σχέση, αλλά βρισκόμαστε ακόμη μακριά από το να αποδείξουμε ότι η άπνοια προκαλεί καρκίνο ή συμβάλλει στην ανάπτυξή του.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έρευνες σε ζώα έδειξαν πως η διαλείπουσα υποξία (ελλιπής παροχή οξυγόνου) που χαρακτηρίζει την άπνοια προάγει την αγγειογένεση και την ανάπτυξη όγκου.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.