Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την Υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ύφεση και η λιτότητα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν οδηγήσει σε μεγάλη επιδείνωση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, με γενικότερες συνέπειες για το επίπεδο της δημόσιας υγείας στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων και Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής) και του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικό, με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς τον Ηλία Κονδύλη και τον καθηγητή Αλέξη Μπένο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "American Journal of Public Health", συσχέτισαν διαχρονικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας σε σχέση με τις υπηρεσίες και το επίπεδο της δημόσιας υγείας. Το βασικό συμπέρασμά τους ήταν ότι μια σειρά από δείκτες-κλειδιά για τη δημόσια υγεία έχουν επιδεινωθεί παράλληλα με την ύφεση και τις πολιτικές λιτότητας.

Οι ερευνητές αναφέρουν μια αυξανόμενη τάση στις αυτοκτονίες, τις ψυχικές παθήσεις, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, τις λοιμώδεις νόσους κ.α. Ακόμα επισημαίνουν ότι, λόγω της ανεργίας και της πτώσης των ατομικών εισοδημάτων, οι ασθενείς μείωσαν τις επισκέψεις σε ιδιωτικούς γιατρούς και ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ αντίστοιχα αυξήθηκε η ζήτηση για τις υπηρεσίες των ήδη επιβαρυμένων δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Για «κατάσταση πολύ χειρότερη από ό,τι φανταζόμασταν», έκανε λόγο ο ερευνητής Η. Κονδύλης. Ο Αμερικανός ερευνητής, καθηγητής κοινωνιολογίας και ιατρικής Χάουαρντ Γουέιτζκιν, εξέφρασε τον φόβο του ότι, μετά την Ελλάδα, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι ΗΠΑ, απειλούνται με παρόμοια επιδείνωση της δημόσιας υγείας, στο μέτρο που θα εφαρμοστούν παρόμοιες περικοπές. Τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Αμερικανοί ερευνητές, τόνισαν ότι χρειάζεται αύξηση των δημοσίων δαπανών στον τομέα της υγείας, ώστε να προστατευθεί η υγεία των πολιτών.

Εξάλλου, στο διεθνούς κύρους περιοδικό "Nature", δημοσιεύεται άρθρο της Βαρβάρας Τραχανά, επίκουρης καθηγήτριας κυτταρικής βιολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας (της οποίας ο διορισμός εκκρεμεί εδώ και περίπου δύο χρόνια), η οποία προειδοποιεί ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης και των χρηματοδοτικών περικοπών στην έρευνα στην Ελλάδα, καθώς και του παγώματος των προσλήψεων, οι νέοι ερευνητές εξωθούνται να φύγουν σε άλλες χώρες, ενώ γενικότερα η επιστήμη στη χώρα μας κάνει βήματα οπισθοδρόμησης.

Όπως επισημαίνει, η έλλειψη κονδυλίων απειλεί τη δημιουργική έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και τα στερεί από νέους επιστήμονες. «Το νεανικό εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ένας παράγων- κλειδί για την ανάπτυξη, εξαφανίζεται ακριβώς όταν η κοινωνία το χρειάζεται περισσότερο», αναφέρει.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

http://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.2012.301126


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.