Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζονται οι επαφές για τη σωστή λειτουργία του ΚΕΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06.03.2013

Με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση εξακολουθεί να πιέζει και να αγωνίζεται η ΕΣΑμεΑ για το θέμα της ομηρείας 60.000 και πλέον συνανθρώπων μας, ατόμων με αναπηρία, στις λίστες της ντροπής του ΚΕΠΑ. Στο πλαίσιο δημοσιοποίησης αυτού του τεράστιου προβλήματος συνεχίζονται οι συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Χθες Τρίτη 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Συνομοσπονδίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕΙΚΑ) και την Διευθύντριας των ΚΕΠΑ κ. Νιαρχάκου, ενώ είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση μεταξύ ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΕΙΚΑ. Παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τη χθεσινή συνάντηση.

«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΙΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΠΑ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΙΣΑ για τα θέματα αναπηρίας μεταξύ του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλη , του Προέδρου της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνη, του Γενικού Γραμματέα της ΕΣΑμεΑ κ. Νάστα, της Διευθύντριας των ΚΕΠΑ κ. Νιαρχάκου και του Προέδρου της ΠΟΣΕΙΚΑ κ. Κυριακόπουλου . Στην συνάντηση συζητήθηκαν τα καίρια ζητήματα που αφορούν στα θέματα πιστοποίησης αναπηρίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι η πιστοποίηση αναπηρίας εκθέτει το ΙΚΑ και τιμωρεί τους αναπήρους. Ανέφερε ότι το σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας πρέπει να ακολουθεί τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς επίσης έθεσε τα νομικά ζητήματα που τίθενται σύμφωνα με τον Ν. 3863/2010 για την σύσταση της γνωμοδοτικής επιτροπής. «Η αναπηρία ως έννοια έχει αμφισβητηθεί και διαπομπεύεται και πρέπει να βρεθεί λύση για να κρατήσουμε όρθιους όλους αυτούς τους ανθρώπους που μάχονται καθημερινά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες». Ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, ανέφερε ότι οι ανάπηροι πρέπει να έχουν την βεβαιότητα για την ιατρική κρίση και δεν θα πρέπει να εμπλέκεται το ποσοστό της αναπηρίας με την παροχή επιδομάτων. Το ποσοστό πρέπει να είναι αντικειμενικό και δεν πρέπει να εμπλέκονται πολιτικές “κουρέματος”».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΙΚΑ κ. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι το ΙΚΑ με αποδυναμωμένο το προσωπικό του επιφορτισμένο με νέες δομές τα δυο τελευταία χρόνια όπως τα ΚΕΠΑ , αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των αναπήρων και ασφαλισμένων. Η προχειρότητα δημιούργησε κενά , το ΙΚΑ με το υπάρχον προσωπικό του δεν μπορεί να αντέξει το βάρος των ΚΕΠΑ.

Η Διευθύντρια των ΚΕΠΑ κ. Νιαρχάκου τόνισε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την ομαλή λειτουργία των ΚΕΠΑ, συγκεκριμένα όταν ξεκίνησαν τα ΚΕΠΑ γίνονταν ελάχιστες επιτροπές συγκεκριμένα 9 έως 10 το μήνα. Σήμερα γίνονται 1000 έως 1100 επιτροπές μηνιαίως , στις οποίες συμμετέχουν περί τους 1200 ιατρούς. Στην Αττική ο χρόνος αναμονής έχει μειωθεί ιδιαιτέρως και έχει περιοριστεί στους 2 έως 4 μήνες, καθώς επίσης θα υλοποιηθούν και τα κατ’ οίκον αιτήματα. Γίνονται προσπάθειες να ενταχθούν και άλλοι ιατροί ιδίως άνεργοι που έχουν ανάγκη από την αμοιβή.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης επιβράβευσε τις προσπάθειες των συνομιλητών του και τους μετέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιατροί κατά τη στελέχωση των ΚΕΠΑ . Τόνισε ότι πρέπει να εκπαιδευτούν επαρκώς και να μην τους ανατίθενται αυτά τα καθήκοντα εσπευσμένως με αποτέλεσμα να οφείλουν να στελεχώσουν τις Επιτροπές των Κέντρων Εκτίμησης Πιστοποιητικών Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σε απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας. Επίσης ο Πρόεδρος τόνισε ότι τα κακώς κείμενα αλλάζουν μόνο με κοινή δράση έτσι και ο ΙΣΑ κατάφερε την αύξηση των αμοιβών των ιατρών των ΚΕΠΑ από 800 σε 1.400 ευρώ.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο να συκοφαντούνται όλοι οι ανάπηροι και οι ιατροί των ΚΕΠΑ, ως απατεώνες και η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού από την πολιτεία να έχει ως αντέρεισμα την κατακραυγή της κοινής γνώμης. «Άλλο το επίδομα, άλλη η επιδοματική πολιτική και άλλο το ποσοστό αναπηρίας. Χρειάζεται προσπάθεια για να ανταλλάξουμε αντικειμενικό λόγο απέναντι στην κοινή γνώμη. Ο ανθρωπιστικός και κοινωνικός λόγος γίνεται πιο ισχυρός όταν δίνουμε στους αρμόδιους φορείς προτάσεις και έτοιμες λύσεις». Ζήτησε λοιπόν από τον Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ να καταθέσει προτάσεις σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να προωθηθεί η πρόταση στα Υπουργεία.

Συμφωνήθηκε να δοθεί κοινή δράση για τα δίκαια αιτήματα των αναπήρων να γίνουν διορθωτικές προσπάθειες για την τιμή των αναπήρων και των επιστημόνων ιατρών. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν από την ΕΣΑμεΑ θα προωθηθούν για να δουλέψουμε όλοι από κοινού για το καλό της χώρας».

Η ΕΣΑμεΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθε πρόσφορο έδαφος μέχρι να σταματήσει η διαπόμπευση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)


1 σχόλιο:

  1. απο τον χριστο και την παναγια θα το βρουνε!μας καταντησαν ελεημονες!για τις αρρωστειες μας!!! στις οικογενειες των ιθυνοντων δεν συμβαινει αυτο1=!ημαρτον!!!!!!!!!!!!ουτε ελεος????????ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ!!!ΑΥΤΟΙ?ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΟΥΣ!!!!!!ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ????????ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!!!!ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ!!!!!ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝΕ ΟΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΕ!!!!ΣΙΧΑΘΗΚΑΜΕ!!!!ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ?????????ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.