Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Έφυγε ένας ακόμα "μεγάλος από την επάρατο νόσο - Απεβίωσε ο Τσάβες στα 58

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ακολουθούν μερικά άρθρα συγκεντρωτικά για το θέμα και τις διεθνείς αντιδράσεις από την ανακοίνωση του θανάτου του: 

-----------

Απεβίωσε ο Ούγκο Τσάβες στα 58


Ο Ούγκο Τσάβες, πρόεδρος της Βενεζουέλας, πέθανε μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, όπως ανακοίνωσε το Associated Press, πριν από λίγα λεπτά.

Το Associated Press αναφέρει πως ο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος ηγήθηκε μιας αριστερής επανάστασης και υπηρέτησε ως πρόεδρος της Βενεζουέλας για σχεδόν 14 χρόνια, πέθανε 58 ετών.



Ο Αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαντούρο, λέει πως ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες έχει πεθάνει.



Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------


Η ανακοίνωση του θανάτου του Τσάβες


Ο Νίκολας Μαντούρο ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό μήνυμα το θάνατο του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.

Ο Ούγκο Τσάβες πέθανε την Τρίτη 5 Μάρτιου του 2013 στις 16.25 (τοπική ώρα).

Η ανακοίνωση του θανάτου του προέδρου της Βενεζουέλας έγινε από τον αντιπρόεδρο Νίκολας Μαντούρο. Στο βίντεο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοινώνει με δάκρυα στα μάτια το θάνατο του Τσάβες.

«Πήραμε την πληροφορία για το πιο τραγικό γεγονός που έχουμε ανακοινώσει στο λαό μας. Στις 16:25 (20:55 GMT) σήμερα, 5 Μαρτίου, απεβίωσε ο κομαντάτε Ούγκο Τσάβες», δήλωσε ο Μαντούρο.




-----------

Ο βίος και η πολιτική του Τσάβες


Ο Ούγκο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1954 στη Βενεζουέλα. Έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στους αλεξιπτωτιστές. Παντρεύτηκε 2 φορές και ήταν διαζευγμένος από τη Μαρισαμπέλ Ροδρίγκες, ενώ είχε 4 παιδιά.

Με την πολιτική ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1983, όταν ίδρυσε το Μπολιβαριανό Επαναστατικό Κίνημα 200. Στις 4 Φεβρουαρίου 1992, ο Τσάβες με το MBR-200 πραγματοποίησε απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Κάρλος Άντρες Πέρες, με 18 νεκρούς και 60 τραυματίες. Η απόπειρα για την κατάληψη της εξουσίας απέτυχε και μια ακόμα προσπάθεια, το Νοέμβριο του 1992, είχε αποτέλεσμα την κατάληψη του κτηρίου της κρατικής τηλεόρασης. Στη διάρκεια αυτού του γεγονότος, το οποίο επίσης απέτυχε, ο Τσάβες βρισκόταν στη φυλακή.

Έπειτα από δύο χρόνια, του έδωσε αμνηστία ο Πρόεδρος Ραφαέλ Καλντέρα (Rafael Caldera). Αναδόμησε το MBR και το έκανε πολιτικό κόμμα με το όνομα «Κίνημα για την Πέμπτη Δημοκρατία» (MVR).

Ο Τσάβες εξελέγη Πρόεδρος στις εκλογές της 6 Δεκεμβρίου 1998 με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων 4 δεκαετιών, της τάξεως του 56,2%. Ο Τσάβες εφάρμοσε το πολιτικό του πρόγραμμα που περιλαμβάνει αναδιανομή της γης, προγράμματα στέγασης, μόρφωσης, περίθαλψης και παιδείας για τους φτωχούς. Στις 2 Φεβρουαρίου 1999, ορκίστηκε Πρόεδρος και διά δημοψηφίσματος δημιούργησε Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Ακολούθησε η νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, με το κόμμα του να καταλαμβάνει τις 120 επί συνόλου 131 εδρών.

Βάσει του νέου Συντάγματος, η χώρα μετονομάστηκε σε «Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας», για να τιμηθεί ο ήρωας της ανεξαρτησίας, Σιμόν Μπολιβάρ. Η θητεία του προέδρου αυξήθηκε σε 6 χρόνια και επετράπη η δεύτερη θητεία των Προέδρων. Οι πολιτειακές αλλαγές εγκρίθηκαν σε δημοψήφισμα, το Δεκέμβριο του 1999. Τον Ιούλιο του 2000 διεξήχθησαν εκλογές για την Εθνοσυνέλευση. Ταυτόχρονα, ο Τσάβες πέτυχε την επανεκλογή του στην προεδρία. Την περίοδο 2000-2001 κυβέρνησε με διατάγματα.

Το 2011 ο Τσάβες ασθένησε σοβαρά από καρκίνο και κατάφερε, έπειτα από θεραπείες, να κερδίσει την μάχη. Στις προεδρικές εκλογές στις 7 Οκτωβρίου 2012 νίκησε τον αντίπαλό του, Ενρίκε Καπρίλες και εξασφάλισε και νέα θητεία.

Εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες ο κ. Τσάβες δεν είχε κάνει καμία δημόσια ή τηλεοπτική εμφάνιση, πυροδοτώντας τα σενάρια σχετικά με την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τον Δεκέμβριο είχε ταξιδεύσει στην Αβάνα, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση. Ήταν η τέταρτη επέμβαση στους 18 μήνες από τότε που έχει διαγνωστεί με καρκίνο.

Η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα για τη υγεία του προέδρου της χώρας και ότι σύντομα θα αναγκαστεί να πει στον λαό όλη την αλήθεια. Ωστόσο, η κυβέρνηση μέχρι και την τελευταία στιγμή ισχυριζόταν πως η υγεία του βαίνει καλώς.

Το Φλεβάρη ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά ότι επέστρεψε στη Βενεζουέλα. Οι δικοί του υποστήριξαν ότι η επιστροφή του ήταν ένδειξη ότι πήγαινε καλύτερα. Υπήρχε όμως και η αντίθετη άποψη: ο καρκίνος είχε προχωρήσει πια τόσο πολύ που ο Τσάβες απλώς γύρισε για να περάσει τις τελευταίες του μέρες στο σπίτι του με την οικογένεια του.



Πηγή: http://www.enikos.gr


-----------

Στους δρόμους για τον Τσάβες



Με θλίψη στα πρόσωπα αλλά και έκπληξη, που υποδηλώνει ότι ουδείς περίμενε την τραγική είδηση, χιλιάδες υποστηρικτές του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, βγήκαν στους δρόμους θρηνώντας, φωνάζοντας συνθήματα και υποσχόμενοι, να συνεχίσουν την επανάσταση που ξεκίνησε ο ήρωας τους.

Με συγκεντρώσεις σε δρόμους και πλατείες σε αυτό το λατινοαμερικάνικο έθνος των 29 εκατομμυρίων οι υποστηρικτές του σοσιαλιστή ηγέτη φώναζαν, «Ο Τσάβες ζει για πάντα!» και «Ο αγώνας συνεχίζεται!».

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό που έκανε δεν ήταν μάταιο», δήλωσε η 49χρονη Τζαμίλα Ρίβας, κλαίγοντας έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου απεβίωσε ο Τσάβες και όπου εκατοντάδες υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί με μια αίσθηση δυσπιστίας ότι ο ηγέτης τους έφυγε.

«Ήταν ο πατέρας μας. Το κίνημα του Τσάβες δεν θα τελειώσει. Είμαστε οι άνθρωποι του. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!» δήλωσε η 58χρονη, Νάνσι Γιοτίγια, στο κέντρο της πόλης του Καράκας, στην πλατεία Μπολιβάρ, που φέρει το όνομα του Σιμόν Μπολιβάρ, ήρωα της ανεξαρτησίας και ίνδαλμα του Τσάβες. «Εγώ τον θαύμαζα. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος», δήλωσε η 50χρονη νοικοκυρά, Αλέιντα Ροντίγκεζ.

Αντιθέτως σε άλλες περιοχές της Βενεζουέλας και παρότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, απηύθυνε έκκληση για ενότητα, μερικοί αντίπαλοι του Τσάβες δεν μπορούσαν να κρύψουν την ευτυχία τους για το τέλος αυτού που θεωρούν ως μια σκληρή δικτατορία.

«Επιτέλους!» φώναζαν μερικές γυναίκες, βγαίνοντας από τα σπίτια τους σε μία αριστοκρατική γειτονιά. Το μίσος για τον Τσάβες είναι βαθύ ανάμεσα στα πλουσιότερα μέλη της κοινωνίας της Βενεζουέλας.

Μερικοί «γιόρτασαν» ανοιχτά το θάνατό του προέδρου μέσω του Twitter.
Υπήρξαν αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά λεηλασιών και βίας, όπως το κάψιμο σκηνών που ανήκαν σε φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν σε δρόμο του Καράκας εδώ και λίγες ημέρες για τη μυστικότητα γύρω από την υγεία του Τσάβες.




Πηγή: http://www.enikos.gr


-----------


Όλιβερ Στόουν και Σον Πεν θρηνούν για τον Τσάβες 


Ο αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν, υποστηρικτής εδώ και χρόνια του Ούγκο Τσάβες, χαρακτήρισε "μεγάλο ήρωα" τον πρόεδρο της Βενεζουέλας και πρόσθεσε πως "θα μείνει πάντα στην ιστορία".

"Θρηνώ για την απώλεια ενός μεγάλου ήρωα για ένα μεγάλο μέρος του λαού του και για όλους εκείνους που μάχονται στον κόσμο για μια θέση", τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Στόουν. "Φίλε μου αναπαύσου εν ειρήνη", πρόσθεσε.

Ο Στόουν είχε πάρει συνέντευξη στον Τσάβες το 2009 για το ντοκιμαντέρ του "South of the Border" για τον ρόλο του προέδρου της Βενεζουέλας στις αλλαγές στη Νότια Αμερική.



Από την πλευρά του ο ηθοποιός Σον Πέν, επίσης ένθερμος υποστηρικτής του Τσάβες, επισήμανε πως "οι φτωχοί του πλανήτη έχασαν έναν υπερασπιστή τους" και "η Αμερική έναν φίλο που αγνοούσε ότι είχε". Ο Πεν είχε αναπτύξει στενή φιλία με τον Τσάβες και τον είχε επισκεφτεί πολλές φορές στο Καράκας.




Πηγή: http://www.enikos.gr


-----------


Η επίσημη ανακοίνωση της Κούβας για τον Τσάβες



«Ο Τσάβες συνόδευσε τον πατέρα της επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο σαν ένας πραγματικός γιος», ανέφερε η Αβάνα για το θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας.

Με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με την ώρα της επίσημης ανακοίνωσης του θανάτου του Ούγκο Τσάβες, εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από τις κουβανικές αρχές για την απώλεια του προέδρου της Βενεζουέλας. «Ο Ούγκο Τσάβες συνόδευσε τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο σαν ένας πραγματικός γιος», ανέφερε η επίσημη δήλωση της κυβέρνηση της Κούβας.

Σε ανακοίνωση που διαβάστηκε στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αβάνας, εξέφρασε τα «ειλικρινή της συλλυπητήρια» για το θάνατο του Τσάβες και ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος, από σήμερα έως την Παρασκευή, στη μνήμη του κύριου πολιτικού και οικονομικού σύμμαχου του κουβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

«Η Μπολιβαριανή Επανάσταση έχει την ισχυρή υποστήριξη μας χωρίς περιορισμούς σε αυτές τις δύσκολες ημέρες», ανακοίνωσε η Αβάνα, επιβεβαιώνοντας προς την κυβέρνηση του Καράκας «την υποστήριξή, την ενθάρρυνση και την πίστη στη νίκη».

«Ο Τσάβες είναι Κουβανός! Ένιωσε στο σώμα του τις δυσκολίες και τα προβλήματα μας και έκανε ότι μπορούσε, με ακραία γενναιοδωρία, συνόδευσε τον Φιντέλ σαν αληθινός γιος και η φιλία του με τον Ραούλ ήταν βαθιά» σημείωσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης στην Αβάνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr


-----------


Οι διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Τσάβες


Πλήθος διεθνών αντιδράσεων προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Ούγκο Τσάβες. Οι πολιτικές ηγεσίες τριών χωρών της Λατινικής Αμερικής, συμμάχων της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ, της Βολιβίας και της Νικαράγουα υποκλίθηκαν στη μνήμη του προέδρου περιγράφοντας τον Τσάβες ως «εξαιρετικό άνθρωπο» του οποίου η απώλεια «είναι ανεπανόρθωτη» για τη Λατινική Αμερική.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το κουβανικό κομμουνιστικό καθεστώς δεν έχει εκφραστεί επίσημα περισσότερες από τέσσερις ώρες μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν σε «εποικοδομητική σχέση» με τη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας αυτής. «Σε μια εποχή που η Βενεζουέλα άρχισε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ .

Μέλη του κογκρέσου ωστόσο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και μάλιστα χωρίς ενδοιασμούς, για την απώλεια του προέδρου της Βενεζουέλας. «Ο Ούγκο Τσάβες ήταν ένας τύραννος που ανάγκασε τη Βενεζουέλα να ζει με το φόβο»., δήλωσε ο Εντ Ρόις πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, με δάκρυα στα μάτια από το προεδρικό μέγαρο στη Λα Παζ, είπε ότι «χτυπήθηκε από το θάνατο του αδελφού του Ούγκο Τσάβες». Πρόσθεσε ότι θα πάει στη Βενεζουέλα τις επόμενες ώρες.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της, λέγοντας ότι ο Τσάβες ήταν ο «ηγέτης μιας ιστορικής κίνησης» και «ένας αξέχαστος επαναστάτης».

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας, μέλος των χωρών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας την οποία εμπνεύστηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ανέφερε ότι «ποτέ δεν πεθαίνουν οι εξαιρετικοί και μεγάλοι άνδρες, όπως ο Ούγκο Τσάβες».

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ ανέφερε ότι αν και δεν συμφωνούσε πάντα με τον Τσάβες, ο θάνατός του είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια. «Ήταν φίλος της Βραζιλίας και του λαού της», πρόσθεσε. «Έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η αγάπη του για τη χώρα και η δέσμευση του να εκλείψει η αιτία της φτώχειας συνεχίζουν να φωτίζουν το μέλλον της Βενεζουέλας», είπε ο προκάτοχός της Ρούσεφ στην κεφαλή της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Στην Κολομβία, ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, υπενθυμίζοντας ότι είχε παράσχει σημαντική υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία με το FARC.

Στη Χιλή, ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινέρα τόνισε το ρόλο που διαδραμάτισε ο Τσάβες στη δημιουργία της CELAC (Κοινότητα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής),. «Είχαμε τις διαφορές μας, αλλά εκτιμούσα πάντα τη δύναμη, τη δέσμευση με την οποία ο Τσάβες αγωνίστηκε για τις ιδέες του», πρόσθεσε.

Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δήλωσε ότι ο θάνατος του προέδρου Τσάβες ξεκίνησε μια μεταβατική περίοδο η οποία πρέπει να επιτρέψει την «πρόσβαση της Βενεζουέλας σε ένα καλύτερο και φωτεινότερο μέλλον». Στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι Ούγκο Τσάβες «σημάδεψε βαθιά την ιστορία της χώρας του».


Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------


Ο Ομπάμα για τον θάνατο του Τσάβες


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ανέφερε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια νέα σχέση με τη Βενεζουέλα, μετά το θάνατο του σοσιαλιστή προέδρου Ούγκο Τσάβες.

«Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στον λαό της Βενεζουέλας και το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής σχέσης με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», αναφέρεται σε σχετική δήλωση του αμερικανού προέδρου.

«Όπως η Βενεζουέλα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να δεσμεύονται για πολιτικές που προωθούν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στη δήλωση του προέδρου Ομπάμα για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες.






-----------


"Πέθανε ο πρόεδρος των φτωχών"



«Σήμερα ο λαός της Βενεζουέλας θρηνεί την απώλεια του «προέδρου των φτωχών», αναφέρει στο μήνυμα της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, για τον θάνατο του Ούγκο Τσάβεζ.

Στο μήνυμα της η κα. Δούρου αναφέρει:

«Σήμερα ο λαός της Βενεζουέλας θρηνεί την απώλεια του «προέδρου των φτωχών». Ο Ούγκο Τσάβεζ άλλαξε ριζικά τη Βενεζουέλα. Στη διάρκεια των 13 ετών της προεδρίας του χρησιμοποίησε τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας του για την προώθηση μεταρρυθμίσεων προκειμένου να περιορίσει τις ανισότητες και τη φτώχεια: μείωσε κάτω από το 10% την ανεργία, καθιέρωσε τον υψηλότερο κατώτερο μισθό στη Λατινική Αμερική, αύξησε την αγοραστική δύναμη, περιόρισε δραστικά τη μάστιγα του αναλφαβητισμού, βελτίωσε την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, κ.α.. Στην εξωτερική πολιτική, επεδίωξε μια συμμαχία Νότου – Νότου, επικρίνοντας τις ΗΠΑ και κάνοντας συμμαχίες με το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα.

Βέβαια έγιναν λάθη και αδικίες. Στόχοι που δεν επιτεύχθηκαν και άλλοι που δεν τέθηκαν καθόλου.

Η Ιστορία θα έχει πλέον τον τελευταίο λόγο για τον Ούγκο Τσάβεζ και την προσφορά του στην πατρίδα του. Πάντως οι συμπατριώτες του τον έχουν ήδη κρίνει, αφού τον ψήφισαν σε τέσσερις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, με τελευταία τον Οκτώβριο του 2012».


Πηγή: http://www.enikos.gr



-----------

Την Παρασκευή η κηδεία του Τσάβες


Επταήμερο εθνικό πένθος κηρύχτηκε στη Βενεζουέλα που θρηνεί την απώλεια του προέδρου Ούγκο Τσάβες, ο οποίος πέθανε χθες μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Η σορός του Ούγκο Τσάβες, θα τοποθετηθεί στο λόμπι της Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Καράκας προκειμένου πιθανότατα να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα που θα αρχίσει σήμερα.

Η δημόσια κηδεία, παρουσία προφανώς πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών την Βενεζουέλας Ελίας Χούα. «Η τελετή της κηδείας και το επικήδειο αφιέρωμα θα γίνει στο παρεκκλήσι της Στρατιωτικής Ακαδημίας, την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.



Πηγή: http://www.enikos.gr


-----------

Ο Παπούλιας για τον Τσάβες


«Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Προέδρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Hugo Rafael Chavez Frias, μετά από μία παρατεταμένη ασθένεια» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαντούρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, για την απώλεια του Ούγκο Τσάβες.

«Θα ήθελα, εκ μέρους του ελληνικού λαού και εμού προσωπικά, να απευθύνω στην οικογένεια του αποβιώσαντος Προέδρου και στον φίλο λαό της Βενεζουέλας, εκ βάθους καρδίας συλλυπητήρια και την βαθύτατη συμπάθειά μου» σημειώνει ο κ. Παπούλιας.


Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------

Το "αντίο" του Τσίπρα στον Τσάβες



«Αποχαιρετούμε σήμερα ένα μεγάλο ηγέτη, έναν σπουδαίο επαναστάτη. Ο ηγέτης του λαού της Βενεζουέλας, των λαών της Λατινικής Αμερικής, ένας εμπνευστής των ιδεών της Δημοκρατίας και των μεγάλων επαναστατικών δημοκρατικών και προοδευτικών κατακτήσεων, έφυγε πολύ πρόωρα από κοντά μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και πρόσθεσε:

«Ο Ούγκο Τσάβες, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, μπόρεσε να οδηγήσει το λαό του και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής σε δρόμους δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και κοινωνικής απελευθέρωσης. Ακολούθησε άξια το δρόμο του Σαλβαδόρ Αλλιέντε, του Τσε, του Αουγκούστο Σαντίνο, του Χούλιο Αρμπένζ, αλλά και τους ηγέτες της μεγάλης απελευθέρωσης της πατρίδας του, τον Φρανσίσκο ντε Μιράντα και τον Σιμόν Μπολίβαρ.

Σε καιρούς δύσκολους έστρεψε τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας σε μία ολόκληρη ήπειρο, που αυτή τη φορά δεν ήταν πειραματόζωο βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά δημιουργικό εργαστήριο δημοκρατικής διακυβέρνησης και εθνικής ανεξαρτησίας.

Ο Ούγκο Τσάβες εναντιώθηκε στην καταπίεση και υπεράσπισε τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Έδωσε μεγάλες μάχες ώστε να εξαλειφθεί η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση. Για αυτό και έγινε σύμβολο για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού του.

Οι άνθρωποι φεύγουν, η σπορά τους όμως μένει. Είμαι βέβαιος ότι ο λαός του Μπολίβαρ θα συνεχίσει να πορεύεται το δρόμο της απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δρόμο που αργά ή γρήγορα θα πορευτούν και άλλοι λαοί σε ολόκληρο τον κόσμο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.