Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Μια φιλόξενη αγκαλιά για την τρίτη ηλικία στο Γερακάρι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Το βράδυ του Σαββάτου άνοιξε και επίσημα μια φιλόξενη αγκαλιά για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που βιώνουν τη μοναξιά και θέλουν να βρεθούν και να περνούν την καθημερινότητά τους σε έναν χώρο όμορφο, ζεστό και οικείο, με προσωπικό που θα φροντίζει για όλα όσα έχουν ανάγκη.





Η πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Γερακάρι Αγκάλη Homes», στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Αμαρίου, ιδιοκτησίας της εταιρείας του Γιάννη Γενεράλη «Gerakari Lamasat ATKE», εγκαινιάστηκε το Σάββατο, παρουσία πλήθους κόσμου τόσο από το Αμάρι όσο και από άλλες περιοχές της Κρήτης, καθώς και εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων.

Παρόντες στα εγκαίνια που τέλεσε ο Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίος ήταν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Ρεθύμνου Μανώλης Όθωνας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη, η βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Λίτσα Κουρουπάκη, ο βουλευτής Χανίων, μέλος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Δήμαρχος Αμαρίου Στέφανος Σημαντήρας, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Σταύρος Κουτελιδάκης πρώην αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, εκπροσωπώντας τους κατοίκους του Γερακαρίου, ο Τάκης Τσατσαρώνης μάνατζερ του σημαντικού αυτού έργου, ο Μιχάλης Μανιουδάκης, διευθυντής της μονάδας «Γερακάρι Αγκάλη Homes», περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων του νομού.

Την εκδήλωση «έκλεισε» ο ιδιοκτήτης Γιάννης Γενεράλης, εμφανώς συγκινημένος από την παρουσία των προσκεκλημένων, ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε.

Ο κ. Όθωνας που έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τον τόπο λόγω της καταγωγής της μητέρας του από το Γερακάρι, αλλά και της φιλίας που τον συνδέει με τον κ. Γενεράλη, εγκαινίασε την πρότυπη μονάδα, εκφράζοντας τη συγκίνησή του.
«Εγκαινιάζω σήμερα ως Υφυπουργός, ένα έργο με το οποίο είχα αρχικά ασχοληθεί ως επαγγελματίας την περίοδο που απείχα από το κοινοβούλιο. Και για το λόγο αυτό είμαι περήφανος, γιατί όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς οι ίδιοι, πρόκειται για μία μονάδα που ξεπερνά τα δεδομένα του νομού και της περιφέρειάς μας. Και χωρίς να γίνομαι υπερβολικός, ίσως και τα δεδομένα της Ελλάδας.
Είμαι ακόμα ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος, γιατί ένας συγχωριανός μας, αλλά και ένας πολύ καλός μου φίλος, ο Γιάννης ο Γενεράλης, βλέπει σήμερα ότι ο μόχθος και η σκληρή του δουλειά όλα αυτά τα χρόνια δικαιώνονται.
Και θα ήθελα να σας εκμυστηρευθώ κάτι. Όταν το 2008 ο Γιάννης μου είχε μιλήσει και μου περιέγραψε αυτό το όραμά του, τον ρώτησα εάν είναι σίγουρος για την απόδοση της επένδυσης τόσων χρημάτων γι’αυτό το σκοπό. Τότε μου είπε «Εγώ, Μανώλη όσα λεφτά έβγαλα στη ζωή μου αισθάνομαι ότι τα χρωστάω στον τόπο που γεννήθηκα και θέλω να τα γυρίσω πίσω.
Θα τα επενδύσω στο χωριό που ξεκίνησα και θα κάνω μια προσπάθεια να το ζωντανέψω με όσα λεφτά έχω και μπορώ να διαθέσω. Ακόμα κι αν αποτύχω, θα αισθάνομαι ήσυχος και ικανοποιημένος».

Δεν είναι εύκολο, ξέρετε, να διατηρήσεις με τρόπο τόσο αυθεντικό την επαφή με τη ρίζα σου. Δεν είναι λίγοι όσοι ξεκίνησαν με μηδενικά εφόδια από χωριά απ’όλη την Ελλάδα, ξενιτεύτηκαν και έγιναν πλούσιοι και πετυχημένοι. Άλλοι απ’ αυτούς όμως θέλησαν να ξεχάσουν ή να κρύψουν την καταγωγή τους, γιατί θεώρησαν ότι αυτό δεν ταιριάζει στο νέο οικονομικό και κοινωνικό τους status και ουσιαστικά αρνήθηκαν τον τόπο που προσδιόρισε την αφετηρία τους και τα βιώματα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά τους», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε, δε, πως η δημιουργία και λειτουργία της μονάδας συνδυάζεται με τη δέσμευση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης του χωριού. «Θέλω να τον ευχαριστήσω, όπως και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρίου, γιατί είμαι βέβαιος ότι όλοι κατανοούμε πως μια ιδιωτική επένδυση τέτοιου μεγέθους πρέπει να υποστηριχθεί με τις ανάλογες δημόσιες επενδύσεις, ώστε να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν ή να παραμείνουν στα χωριά μας, όπως και να προσελκύσει νέες επενδύσεις στον τόπο μας».

Η πρότυπη μονάδα


Την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο της πρότυπης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων είχαν όσοι παρέστησαν στα εγκαίνια και να δουν από κοντά τις παροχές, τις πολυτελείς και άνετες εγκαταστάσεις μέσα σε ένα περιβάλλον ευχάριστο, ήρεμο, μακριά από την πολύβουη πόλη.
Συνολικά 43 κατοικίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: απλές, μεσαίες και lux (σουίτες), επιφάνειας από 24 ως 30 τ.μ. και είναι όλες εξοπλισμένες με έπιπλα, υφάσματα και συσκευές εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής, ενώ διαθέτουν όλες τις απαραίτητες ανέσεις.
Μια σειρά από κοινόχρηστους χώρους επίσης έχουν δημιουργηθεί στη μονάδα, με τραπεζαρία, σαλόνια και καθιστικά, ενώ για όσους έχουν ανάγκη από φυσιοθεραπείες, γυμναστική ή μασάζ υπάρχει το πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο – φυσιοθεραπευτήριο. Ακόμα, υπάρχει και κομμωτήριο.

Ο χώρος που περιβάλλει τη μονάδα, σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου στα μέτρα των ηλικιωμένων ανθρώπων και με σκοπό τις ευχάριστες δραστηριότητες τους έξω από τη μονάδα, όποτε ο καιρός το επιτρέπει. Υπάρχει θεατράκι για εκδηλώσεις, ειδικός χώρος για μπάρμπεκιου, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, αλλά και θερμαινόμενη εξωτερική πισίνα.
Και βέβαια η μονάδα είναι στελεχωμένη με το απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και τον απαιτούμενο εξοπλισμό ώστε να παρέχονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους ηλικιωμένους που θα φιλοξενούνται στο χώρο.
Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, ιδιόκτητο ασθενοφόρο, λεωφορείο με προδιαγραφές για ΑμεΑ, υγιεινά και πλούσια γεύματα και οτιδήποτε χρειάζεται για να λειτουργεί μια πρότυπη μονάδα το διαθέτει η «Γερακάρι Αγκάλη Homes», που αποτελεί κόσμημα για την περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.