Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κοστίζουν τα λάθη του τριπλού εκκαθαριστικού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
ΕΠΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ.






Του πρώτου σοκ έπεται το δεύτερο σοκ για τους φορολογούμενους που λαμβάνουν λανθασμένο εκκαθαριστικό σημείωμα για την πληρωμή των έκτακτων εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος.
Εμφανή είναι τα λάθη στο τριπλό εκκαθαριστικό που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι ταχυδρομικά ή τυπώνουν μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας www.gsis.gr της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.


Από το συνυπολογισμό της αποζημίωσης λόγω απόλυσης ή συνταξιοδότησης μέχρι την εκ λάθους αναγραφή ανύπαρκτων εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να χρεώνονται μεγαλύτερο ποσό προς καταβολή.


Εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική εγκύκλιος για το συμψηφισμό των έκτακτων εισφορών και του τέλους με την επιστροφή του φόρου εισοδήματος για όσους φορολογούμενους δεν την είχαν εισπράξει ακόμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συμψηφισμός θα προβλέπεται τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.


Νέα εκκαθάριση


Ως προς τα λανθασμένα σημειώματα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στην εφορία και να ζητήσουν νέα εκκαθάριση σε «11» περιπτώσεις, εκ των οποίων οι πρώτες επτά αφορούν την επιβολή έκτακτης εισφοράς και οι υπόλοιπες τέσσερις την επιβολή τέλους επιτηδεύματος:


1. Σε εισόδημα που έλαβαν από μισθούς, συντάξεις ή πάγια αντιμισθία οι έχοντες βαριά κινητική αναπηρία άνω του 80% ή ολικώς τυφλοί.


2. Σε εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, εφάπαξ επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.


3. Αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης.


4. Μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.


5. Σε επίδομα ανεργίας, έστω και αν κατά το 2010 είχατε εισόδημα και δεν έχετε πραγματικά εισοδήματα κατά το χρόνο επιβολής της εισφοράς.


6. Κάτοχοι επιβατικού ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτου άνω των 1.929 κυβικών, με παλαιότητα άνω των 10 ετών ή αναπηρικού, που απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας.


7. Κάτοχοι μηχανοκίνητου σκάφους ανοικτού τύπου, ταχύπλοου ή μη, ολικού μήκους μέχρι έξι μέτρα.


8. Οσοι δεν ασκούσαν δραστηριότητα και είχαν υποβάλει δήλωση διακοπής στην εφορία πριν από την 1η Ιανουαρίου 2010.


9. Οσοι ασκούν δραστηριότητα σε χωριά μέχρι 500 κατοίκους και σε νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους, πλην τουριστικών τόπων.


10. Εφόσον οι μήνες λειτουργίας λόγω κλεισίματος ή μετασχηματισμού της επιχείρησης είναι λιγότεροι από τους αναφερόμενους.


11. Οποιοδήποτε άλλο νόμιμο λόγο, όπως φορολογία πλοίων.




Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.