Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Χρειάζεται περισσότερη "Ευρώπη" στους ουρανούς για την προστασία των επιβατών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Δημόσια ακρόαση από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.






Η έλλειψη συνεπούς πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ για τους ταξιδιώτες με αναπηρία, η μηδενική διαφάνεια στην έκδοση εισιτηρίων, η ανεπαρκής ενημέρωση και η ανεπαρκής γνώση των δικαιωμάτων των επιβατών ήταν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν και που απαιτούν λύσεις, σε δημόσια ακρόαση με θέμα των δικαιωμάτων των επιβατών, την οποία διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Ο αντιπρόεδρος της ΕΟΚΕ Jacek Krawczyk, απηύθυνε έκκληση για περισσότερη δράση σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. “Πρέπει να υπάρξει περισσότερη Ευρώπη στον ουρανό”, δήλωσε. Η γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ για την αναθεώρηση των δύο υφιστάμενων κανονισμών που αφορούν στα δικαιώματα των επιβατών αναμένεται να εγκριθεί τον Οκτώβριο του 2011 και θα αποτελέσει σημαντική συμβολή για το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Ο κ. Krawczyk, πιλότος ο ίδιος και με ενεργό ρόλο στον τομέα των αερομεταφορών, ξεκίνησε τη διαδικασία αναφέροντας στο κοινό μια πρόσφατη εμπειρία της οικογένειάς του, που καθηλώθηκε σε ένα αεροδρόμιο της Ευρώπης, χωρίς καμιά βοήθεια από το προσωπικό του αεροδρομίου ή τις αεροπορικές εταιρείες. Η ιστορία του ήταν κοινή και σε έναν σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένης της Heike Thomsen από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), η οποία αγωνίστηκε για περισσότερο από έναν χρόνο να πάρει αποζημίωση για μια καθυστέρηση, που την ανάγκασε να χάσει μια πτήση ανταπόκρισης.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Nuria Rodriguez Murillo, ανώτερη νομική σύμβουλος της BEUC, η πλειοψηφία των επιβατών που υφίστανται καθυστερήσεις ή ματαιώσεις πτήσεων αναφέρουν ότι δεν έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες πληροφορίες και δεν τους προσφέρεται φαγητό και διαμονή, παρά τη σαφή υποχρέωση των αεροπορικών εταιρειών να το πράξουν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκών κανονισμών. Υποστήριξε την καλύτερη εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων και την ομοιόμορφη εφαρμογή τους σε όλα τα κράτη-μέλη.


Ωστόσο, το βάρος της αποζημίωσης δεν πρέπει να βαραίνει μόνο τις αεροπορικές εταιρείες, προειδοποίησε ο Athar Husain Khan από την Ένωση Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιρειών. Ο ομιλητής υπενθύμισε ότι το 2010 μόνο το 5% των ακυρώσεων αποδόθηκαν ως ευθύνη στις αεροπορικές εταιρείες. Ήταν επίσης αμετάπιστος στο ότι η υποχρέωση των αεροπορικών εταιρειών να παρέχουν απεριόριστη αποζημίωση και συνδρομή σε καταστάσεις πέρα από τον έλεγχό τους είναι “άδικη”.


Η Λετονή Gunta Anca, μέλος της ΕΟΚΕ και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, υπογράμμισε την “περιττή ταλαιπωρία” που υφίστανται οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες. Όντας και ίδια αναγκασμένη να ταξιδεύει σε αναπηρική καρέκλα, κατέληξε από προσωπική εμπειρία να διαπιστώσει ότι τα οι επιβάτες των αεροπορικών μεταφορών με κινητικά προβλήματα δεν απολαμβάνουν την ίδια ελευθερία με τους υπόλοιπους. Πρόσθετα κόστη, έλλειψη πολιτική κοινής ασφάλειας, ανεπαρκής εκπαίδευση προσωπικού, έλλειψη των σωστών πληροφοριών και άλλα κενά στην εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων έχουν ως αποτέλεσμα πρακτικές διακρίσεων, δήλωσε.


Ο Keith Taylor, Ευρωβουλευτής και εισηγητής για τα δικαιώματα των επιβατών, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιμείνει στη διευκόλυνση των ταξιδιωτικών δυσκολιών για τα άτομα με αναπηρία και θα τασσόταν υπέρ εκείνων των αναθεωρημένων νομικών διατάξεων που θα είναι σαφείς, απλές, διαφανείς και δίκαιες.


Η Marjeta Jager, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η Επιτροπή προετοιμάζεται για την αναθεώρηση των ισχυόντων κανόνων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαπιστωθείσες ελλείψεις. Είπε ακόμη ότι η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει ασυνεπεί εφαρμογές των κανονισμών σε όλη την ΕΕ (εν μέρει λόγω της έλλειψης ερμηνευτικής σαφήνειας) και θα αγωνιστεί για μία πιο ισορροπημένη κατανομή των βαρών μεταξύ των διαφόρων παραγόντων του κλάδου. Επιπλέον, η Επιτροπή θα κάνει προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών.




Πηγή: http://www.traveldailynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.