Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Θεραπευτική Ιππασία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Στην καθημερινή τους ζωή ανεβαίνουν τον προσωπικό τους "Γολγοθά", αφού διάφορα κινητικά, νοητικά, συναισθηματικά ή άλλα προβλήματα τούς στερούν μικρές στιγμές χαράς, από αυτές που για όλους τους υπόλοιπους θεωρούνται αυτονόητες.

Ωστόσο, άτομα με εγκεφαλική παράλυση, ημιπληγίες, αυτισμό, ψυχολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα, σύνδρομο Down, δυσλεξία και άλλες τόσες παθήσεις έχουν πλέον βρει έναν σημαντικό σύμμαχο και φίλο στα προβλήματά τους, το άλογο.

Η θεραπευτική ιππασία- περί ης ο λόγος- είναι μια εναλλακτική μορφή αποκατάστασης, που χρησιμοποιώντας το άλογο ως μέσο θεραπείας δημιουργεί μοναδικά οφέλη στα άτομα με αναπηρία. Ένα τέτοιο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας, το δεύτερο στην Ελλάδα, λειτουργεί εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια στο Σκοπό του δήμου Εμμανουήλ Παπά, στις Σέρρες.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ειδικευμένη στην ιπποθεραπεία φυσιοθεραπεύτρια και προπονήτρια στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών (ΚΕΘΙΣ), Μαρία Λίγγα, "πρωταγωνιστής" στην όλη προσπάθεια είναι το άλογο.

"Μέσω της κίνησής του, μεταφέρει, νευρομυικά, στον αναβάτη με αναπηρία, φυσιολογικά πρότυπα βάδισης. Βελτιώνεται ο συντονισμός των κινήσεων, η ισορροπία, ο μυικός τόνος και η ψυχολογία του αναβάτη. Εμείς, στο Κέντρο μας, πλησιάσαμε τη φύση και το άλογο, γιατί με την ιππασία εναρμονίζονται σώμα, ψυχή και μυαλό", τονίζει η κ. Λίγγα, η οποία έχει ειδικευτεί επίσης στη νευροεξελεγκτική αγωγή και τον αυτισμό στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.



Δείτε επίσης: 

Θεραπευτική Ιππασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.