Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Νανοσωματίδια εναντίον υπερ-βακτηρίων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Οι μικροσκοπικές δομές θα οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερα αντιβιοτικά



Νανοσωματίδια εναντίον υπερ-βακτηρίων
Το MRSA, ένα δύσκολα αντιμετωπίσιμο νοσοκομειακό υπερβακτήριο, είναι ένας από τους στόχους των νέων νανοδομών.

Λονδίνο

Από τους ημιαγωγούς στη φαρμακευτική ή πώς τα μικροτσιπς μπορούν να έχουν ευεργετικές συνέπειες στην υγεία μας. Ερευνητές του αμερικανικού κολοσσού IBM σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εμβιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν νανοσωματίδια τα οποία έλκονται σαν μαγνήτες από τα μολυσμένα από βακτήρια κύτταρα. Στόχος είναι να τα χρησιμοποιήσουν ως όχημα για τη μεταφορά αντιβιοτικών έτσι ώστε να καταπολεμούν τις επίμονες λοιμώξεις στη ρίζα τους.

Πολυμερή και βιοδιασπώμενα
Οι νανοδομές, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί από πολυμερές υλικό και είναι βιοδιασπώμενες, ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών της IBM για την κατασκευή ημιαγωγών. Όπως περιγράφει η ομάδα των ερευνητών σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Chemistry», έχουν την ικανότητα να κατευθύνονται και να επιτίθενται μόνο στα μολυσμένα κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να εξοντώσουν βακτήρια τα οποία έχουν αποδειχθεί ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Επί πλέον εμποδίζουν τα βακτήρια να αναπτύξουν αντοχή στις αντιβιοτικές θεραπείες διότι τους επιτίθενται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι τα συμβατικά αντιβιοτικά. Ωθούμενα από τις ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις «στοχεύουν» απ’ ευθείας στις κυτταρικές μεμβράνες των βακτηρίων και τις καταστρέφουν διαρρηγνύοντας τα τοιχώματά τους.

Οπλο εναντίον λοιμώξεων αλλά και τραυμάτων
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι νέες νανοδομές θα μπορέσουν να εισαχθούν σε αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα έτσι ώστε να ενισχύσουν και να κάνουν πιο αποτελεσματική τη δράση τους. Θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται εύκολα λοιμώξεις που σήμερα θεωρούνται δύσκολες και επίμονες, όπως αυτή που προκαλεί ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος _ ένα νοσοκομειακό υπερβακτήριο που είναι γνωστό και ως MRSA.

Επίσης πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταχύτερη επούλωση των τραυμάτων αλλά και για την παρασκευή άκρως αποτελεσματικών αντιβακτηριακών σαπουνιών και υγρών για την απολύμανση των χεριών.

«Ο αριθμός των βακτηρίων στην παλάμη ενός χεριού ξεπερνά ολόκληρο τον ανθρώπινο πληθυσμό» δήλωσε ο Τζέιμς Χέντρικ, επιστήμονας στον τομέα Προωθημένων Οργανικών Υλικών της IBM. «Με την ανακάλυψη αυτή μπορέσαμε να εκμεταλλευθούμε τη γνώση δεκαετιών ανάπτυξης υλικών τα οποία παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στις τεχνολογίες ημιαγωγών για να δημιουργήσουμε έναν εντελώς καινούργιο μηχανισμό μεταφοράς που θα κάνει τα φάρμακα πιο στοχευμένα στη δράση τους και πιο αποτελεσματικά».


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.