Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Τι κολλάει από τα ζώα στον άνθρωπο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όσο και να αγαπάμε τα ζώα, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί, καθώς η επαφή μαζί τους μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας.

Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα σπονδυλωτά ζώα στον άνθρωπο αποκαλούνται ζωοανθρωπονόσοι ή ζωονόσοι. Η κλινική τους εικόνα ποικίλλει από ήπια έως και εξαιρετικά σοβαρή, ενώ οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και τα άτομα σε ανοσοκαταστολή* διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Σχεδόν όλες όμως θεραπεύονται με την έγκαιρη ιατρική επέμβαση. Ποιες είναι όμως οι σημαντικότερες από αυτές τις ασθένειες;

Βρουκέλλωση
Ζώα: Αιγοπρόβατα, βοοειδή.
Συμπτώματα: Απότομη ή σταδιακή έναρξη επίμονου ή διαλείποντος πυρετού, πονοκέφαλος, αδυναμία, εφίδρωση, ρίγη, πόνοι στις αρθρώσεις.
Τρόποι μετάδοσης: Επαφή με ουρογεννητικά εκκρίματα ή προϊόντα τοκετού ζώων, κατανάλωση μη βρασμένου / μη παστεριωμένου γάλακτος ή μη σωστά παρασκευασμένων γαλακτοκομικών.
Τρόποι πρόληψης: Χρήση γαντιών, βράσιμο ή παστερίωση γάλακτος, τήρηση των κανόνων παρασκευής γαλακτοκομικών.

Σαλμονέλλωση
Ζώα: Κοτόπουλα, χοίροι, βοοειδή, σκύλοι, γάτες και ερπετά όπως χελώνες, φίδια και ιγκουάνα.
Συμπτώματα: Οξύς κοιλιακός πόνος, πυρετός, διάρροια, ναυτία και μερικές φορές εμετός.
Τρόποι μετάδοσης: Kατανάλωση αβγών και κρέατος (κυρίως πουλερικών) που δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς, καθώς και γάλακτος που δεν έχει παστεριωθεί ή βραστεί. Το μικρόβιο της σαλμονέλλας μπορεί επίσης να υπάρχει και στα περιττώματα του σκύλου και της γάτας.
Τρόποι πρόληψης: Επαρκές μαγείρεμα αβγών και κρέατος, βράσιμο/παστερίωση γάλακτος, πλύσιμο σκευών μετά την ετοιμασία των τροφίμων.

Εχινοκοκκίαση

Ζώα: Σκύλος.
Συμπτώματα: Ποικίλλουν ανάλογα με το όργανο που έχει προσβληθεί και σχετίζονται με την πίεση που ασκούν κύστες που δημιουργούνται στο όργανο αυτό. Για παράδειγμα, αν οι κύστες είναι στο συκώτι, μπορεί να παρουσιαστεί κοιλιακός πόνος, ναυτία, εμετός και ίκτερος, ενώ, αν είναι στους πνεύμονες, δύσπνοια, βήχας και αιμόπτυση. Μπορεί μάλιστα να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι οι κύστες να προκαλέσουν συμπτώματα ή να ψηλαφούνται, ενώ συχνά ανακαλύπτονται τυχαία.
Τρόποι μετάδοσης: Ο ιός μεταφέρεται στο ζώο μέσω της κατάποσης αβγών εχινόκοκκου, τα οποία αποβάλλονται με τα κόπρανα στο έδαφος. Έτσι μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο κυρίως μέσω επιμολυσμένων λαχανικών ή μέσω της επαφής με μολυσμένο χώμα ή σκύλο.
Τρόποι πρόληψης: Καλό πλύσιμο οπωροκηπευτικών, τακτικός εντερικός αποπαρασιτισμός των ζώων και αποφυγή πρόσβασής τους σε εντόσθια αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοίρων.

Λεπτοσπείρωση

Ζώα: Τρωκτικά, σκύλος, αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίροι.
Συμπτώματα: Πυρετός με οξεία έναρξη, πονοκέφαλος, ρίγη, έντονη μυαλγία ιδίως σε γλουτούς και μηρούς, κοκκίνισμα των ματιών.
Τρόποι μετάδοσης: Μέσω του δέρματος, ειδικά αν έχει αμυχές και έρθει σε επαφή με ούρα μολυσμένων ζώων ή υγρή βλάστηση, λάσπη ή μολυσμένο νερό. Επίσης μέσω της κατάποσης επιμολυσμένων τροφίμων ή μετά από δάγκωμα τρωκτικού.
Τρόποι πρόληψης: Χρήση γαντιών, αποφυγή βαδίσματος σε υγρά εδάφη με γυμνά πόδια και κολύμβησης σε μολυσμένα νερά, καλό πλύσιμο ή μαγείρεμα των λαχανικών.

Μυκητιάσεις από περιττώματα πτηνών
Ζώα: Κυρίως περιστέρια, αλλά και άλλα πτηνά.
Συμπτώματα: Πυρετός, βήχας, δύσπνοια, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος).
Τρόποι μετάδοσης: Εισπνοή σκόνης από αποξηραμένα περιττώματα πτηνών και επαφή μολυσμένων χεριών με το στόμα.
Τρόποι πρόληψης: Ελαφρύς ψεκασμός των περιττωμάτων με χλωρίνη πριν από τον καθαρισμό ή με νερό ώστε να αποτραπεί η δημιουργία σκόνης. Επίσης τακτικός καθαρισμός για να μην συσσωρεύονται περιττώματα και τοποθέτηση κατασκευών που απωθούν τα πτηνά.

Τοξοπλάσμωση

Ζώα: Γάτες (ο κίνδυνος είναι αμελητέος όταν δεν κυκλοφορούν εκτός σπιτιού και δεν καταναλώνουν ωμό ή ατελώς ψημένο κρέας).
Συμπτώματα: Πολλοί έχουν ήδη εκτεθεί σε τοξόπλασμα και έχουν αναπτύξει αντισώματα χωρίς να παρουσιάσουν ποτέ συμπτώματα. Σε ανοσοκατεσταλμένους ωστόσο είναι δυνατόν να έχει σοβαρές συνέπειες ενώ, αν μολυνθεί μια έγκυος που δεν έχει έρθει ξανά σε επαφή με τοξόπλασμα, μπορεί να το μεταδώσει στο έμβρυο προκαλώντας βλάβες στο νευρικό σύστημα του νεογνού ή αποβολή.
Τρόποι μετάδοσης: Επαφή με άρρωστη γάτα, κατανάλωση τροφίμων, π.χ. λαχανικών, που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο χώμα από κόπρανα άρρωστου ζώου ή μη καλά μαγειρεμένου κρέατος από χοίρο, πρόβατο, κατσίκι η μοσχάρι.
Τρόποι πρόληψης: Καλό πλύσιμο των λαχανικών και μαγείρεμα του κρέατος. Τα χέρια επίσης πρέπει να πλένονται ύστερα από επαφή με ωμό κρέας, χώμα και γάτες, καθώς και μετά τον καθαρισμό της άμμου υγιεινής τους.

Χρήσιμη συμβουλή

Πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας ειδικά μετά την επαφή με ζώα ή περιττώματά τους. Είναι ένα από τα βασικότερα μέτρα πρόληψης που μπορείτε να πάρετε.

info
Η γρίπη των πτηνών, αν και έχει προσβάλει κάποια άτομα κυρίως στην Ασία, μεταδίδεται δύσκολα στον άνθρωπο. Στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί σε πουλερικά παρά μόνο σε μικρό αριθμό διερχομένων άγριων πτηνών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.