Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Μέτρα και ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μετακομίζει το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά ύστερα από 30 χρόνων συζητήσεις

Συμφωνήθηκαν οι διαδικασίες μεταφοράς του στο κτήριο της πρώην Ραλλείου Σχολής.

Συζητήθηκαν οι διαδικασίες μεταφοράς του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά στο κτήριο της πρώην Ραλλείου Σχολής επί της πλατείας Κοραή, έπειτα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα -σύμφωνα με πηγές της περιφερειακής ενότητας Πειραιά - μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργου Γαβρίλη, του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, του γ.γ του υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπροσώπους του δικηγορικού συλλόγου, δικαστών και εργαζομένων.

Έπειτα από τριάντα χρόνια συζητήσεων, σήμερα βρέθηκε λύση για τα κεντρικά ζητήματα αποπεράτωσης του έργου και μετατροπής της Ραλλείου Σχολής σε Δικαστικό Μέγαρο, καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ) παρέχοντας 5.000.000 ευρώ το χρόνο περίπου. Ο φορέας που θα εκτελέσει το έργο είναι οι Κτηριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ ΑΕ), ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές, ενώ ο δήμος θα παραχωρήσει το κτήριο για περισσότερα από 25 χρόνια. Η υποχρέωση ωστόσο του δήμου και της Περιφέρειας, είναι να γίνει αλλαγή χρήσης της γης, αφού η χρήση του κτηρίου συνολικής έκτασης 9.000 τετραγωνικών μέτρων, προβλεπόταν για δημαρχείο, καθώς επίσης να αλλάξει και το ρυμοτομικό σχέδιο.

Οι δικαστικές υπηρεσίες της πόλης, πέρα από το νέο κτήριο επί της πλατείας Κοραή και μόλις αυτό αποπερατωθεί, θα χρησιμοποιήσουν και ένα μέρος του κτηρίου της οδού Σκουζέ, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης του κτηρίου. Μάλιστα για τη στέγαση των διαφόρων διοικητικών υπηρεσιών που βρίσκονται σε χώρους εκτός του Δικαστικού Μεγάρου, σύμφωνα με πληροφορίες, δαπανούνται 700.000 ευρώ το μήνα σε ενοίκια.

Για την ερχόμενη Πέμπτη, έχει οριστεί μια ακόμη συνάντηση μεταξύ των αρμόδιων φορέων, ώστε να ρυθμιστούν οι ειδικοί όροι παραχώρησης και οι τεχνικές συνεννοήσεις.

--------------

Προγράμματα 7,5 εκατομμυρίων ευρώ κατά του κοινωνικού αποκλεισμού

Νέα δράση ενεργοποιεί η ΠΑΜ-Θ.

Πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ του ΠΕΠ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προχωρά με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Σε αυτό το πλαίσιο σε διάστημα 5 ετών θα ιδρυθούν Κέντρα Κοινότητας από τους 22 δήμους της ΠΑΜ-Θ.

Τα Κέντρα Κοινότητας είναι μία νέα δράση, με καινοτόμα χαρακτηριστικά και με τη λειτουργία τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.

Το αντικείμενο των Κέντρων Κοινότητας συνδέεται με την δημιουργία Πύλης Εισόδου για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας, κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο και την υποστήριξή τους για να ενταχθούν σε αυτά, με την διασύνδεση με τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης, καθώς και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες στα γεωγραφικά όρια της περιοχής παρέμβασής. Κεντρικό ρόλο θα έχει η δικτύωση με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για τη διασφάλιση της άμεσης παραπομπής των ωφελουμένων ατόμων αλλά και την πρόσβαση στην πληροφόρηση για προγράμματα και δράσεις προώθησης στην απασχόληση τα οποία είναι ενεργά ή προγραμματίζεται να ενεργοποιηθούν. Προγραμματίζεται τέλος ή παροχή ποιοτικών υπηρεσιών όπως παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, παροχή συμβουλευτικής αγωγής σε θέματα νομικού χαρακτήρα, ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού, ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης, διοργάνωση εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, επικοινωνιακό και κοινωνικό περιεχόμενο.

Ωφελούμενοι των Κέντρων Κοινότητας θα είναι πολίτες που διαβιούν στην περιοχή παρέμβασης των «Κέντρων Κοινότητας» και συγκεκριμένα ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού καθώς παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού.

--------------

Εργασίες κατασκευής ασφαλτοτάπητα στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης - Ασβεστοχωρίου


Εργασίες κατασκευής ασφαλτοτάπητα επί της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης – Ασβεστοχωρίου, από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουλίου και για δυο εβδομάδες θα πραγματοποιήσουν συνεργεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της εργολαβίας ετήσιας συντήρησης και έκτακτων επεμβάσεων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της υπηρεσίας οι εργασίες θα αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουλίου και θα πραγματοποιηθούν στο οδικό τμήμα επί της Λεωφόρου Παπανικολάου, μεταξύ των οδών Ελύτη και Αγίας Σοφίας, με κατεύθυνση προς το Ασβεστοχώρι και αντίστροφα.

Οι οδηγοί ενημερώνονται ότι ο σηματοδότης που βρίσκεται στη διασταύρωση μεταξύ της Λεωφόρου Παπανικολάου και της οδού Κοιμήσεως Θεοτόκου θα είναι σε αναλαμπή κατά τη διάρκεια των εργασιών και η λειτουργία του θα αποκαθίσταται καθημερινά μετά το πέρας των επεμβάσεων που θα πραγματοποιούν τα συνεργεία συντήρησης.

Οι εργασίες κατασκευής του ασφαλτοτάπητα θα διαρκέσουν για 14 μέρες (αναλόγως των καιρικών συνθηκών), ενώ ήδη έχει γίνει συνεννόηση με το αρμόδιο τοπικό Τμήμα Τροχαίας (Α’ Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης), ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

--------------

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τη δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Ικανοποιημένος δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.

Ιδιαίτερα θετικές, χαρακτήρισαν στελέχη του δήμου Πειραιά, τις εξελίξεις γύρω από τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, η οποία και οριστικοποιήθηκε χθες το μεσημέρι.

Έπειτα από πολλές και επίπονες προσπάθειες, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων, με αποτέλεσμα να απομένουν πλέον οι λεπτομέρειες για την δημιουργία του Μεγάρου στο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής.

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κωνσταντίνο Κοσμάτο, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργο Σταματογιάννη και με εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου, δήλωσε:

«Η οριστικοποίηση της μετεγκατάστασης του νέου Δικαστικού Μεγάρου στο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής, δικαίωσε τους κόπους και τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής. Πριν ακόμη αναλάβουμε καθήκοντα, τον Σεπτέμβριο του 2014, είχαμε προχωρήσει σε συντονισμένες ενέργειες, προκειμένου ο Πειραιάς να αποκτήσει ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές Δικαστικό Μέγαρο.

Η μετεγκατάσταση των δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των αιρετών, του δικηγορικού κόσμου της πόλης, όλων των συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά και φυσικά της δημοτικής αρχής.

Ενωμένοι όλοι οι φορείς της πόλης, καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός Δικαστικού Μεγάρου, αντάξιου της ιστορίας και των κατοίκων του Πειραιά.

Ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων. Θεωρώ ότι το νέο Δικαστικό Μέγαρο, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου και παράλληλα με την ολοκλήρωση των έργων του μετρό και του τραμ, θα αλλάξουν προς το καλύτερο το κέντρο της πόλης και θα δώσουν προοπτική ανάπτυξης στον Πειραιά, επ’ ωφελεία των δημοτών και των επαγγελματιών της πόλης μας.

Νιώθω χαρούμενος και υπερήφανος που καταφέραμε να δώσουμε λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλαιπωρούσε την πόλη τα τελευταία τριάντα χρόνια».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://thestival.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.