Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Το χρονικό του μακελειού στο Ορλάντο- Παγκόσμια αλληλεγγύη για τα θύματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γύρω στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής ο 29χρονος Όμαρ Ματίν στάθμευσε το αυτοκίνητό του έξω από το γκέι μπαρ Pulse, ίσως το γνωστότερο κλαμπ της ομοφυλοφιλικής κοινότητας του Ορλάντο. Ήταν έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του, να πραγματοποιήσει τη χειρότερη σφαγή που έχουν ζήσει οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Ο δράστης, που ήταν Αμερικανός πολίτης Αφγανικής καταγωγής και χαρακτηρίζεται "βίαιος" από την πρώην γυναίκα του και ομοφοβικός από τον πατέρα του, μπήκε στο κλαμπ οπλισμένος με ένα τουφέκι και ένα πιστόλι.

Ο Ματίν αρχίζει να πυροβολεί. Ένας αστυνομικός, που εργαζόταν στον ελεύθερο χρόνο του ως φύλακας ασφαλείας του κλαμπ, ανταποδίδει τα πυρά "κοντά σε μια από τις εισόδους" του Pulse, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας Τζον Μίνα.

Μέσα σε λίγα λεπτά, φτάνουν στο σημείο αστυνομικές ενισχύσεις. Μπαίνουν στο κλαμπ ενώ ο ύποπτος συνεχίζει να πυροβολεί. Ακολουθεί ανταλλαγή πυροβολισμών και ο Ματίν αναγκάζεται να υποχωρήσει προς τις τουαλέτες, παίρνοντας ομήρους 4-5 από τους θαμώνες.

"Είδα ανθρώπους να πέφτουν. Ήμουν στο μπαρ για να παραγγείλω ένα ποτό, έπεσα κάτω, σύρθηκα για να βγω έξω. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βγουν από την πίσω πόρτα. Όταν βγήκα στον δρόμο υπήρχε πολύς κόσμος και αίμα παντού" είπε ο Κρίστοφερ Χάνσον, ένας από τους θαμώνες.

"Επικρατούσε χάος" αφηγήθηκε ο Τζανιέλ Γκονζάλες στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Οι άνθρωποι ούρλιαζαν βοήθεια, βοήθεια... Ποδοπατήθηκαν... Δεν υπήρχαν φωτεινές πινακίδες που να δείχνουν την έξοδο κινδύνου στο κλαμπ και δεν ξέραμε πού να πάμε", είπε.

Ένας από τους τραυματίες, ο Έιντζελ Κολόν Τζούνιορ, είπε στον πατέρα του ότι ο ένοπλος "περνούσε μπροστά από εκείνους που κείτονταν στο πάτωμα και τους πυροβολούσε, για να σιγουρευτεί ότι ήταν νεκροί".

Τη στιγμή εκείνη οι αστυνομικοί είχαν ήδη καταφέρει να απελευθερώσουν δεκάδες από ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο κλαμπ.

Στις 3 το πρωί οι ιδιοκτήτες του Pulse αναρτούν στο Facebook ένα μήνυμα καλώντας τους πελάτες τους "να βγουν έξω και να τρέξουν".

Ο Ματίν, από τις τουαλέτες όπου έχει κλειστεί, καλεί στο τηλέφωνο το 911, τον αριθμό των επειγόντων, για να ανακοινώσει ότι έχει ορκιστεί υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος. Παρέμεινε στη γραμμή για πολλές ώρες, μιλώντας με τους διαπραγματευτές της αστυνομίας οι οποίοι προσπαθούσαν να του αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

Ο Όμαρ Ματίν ακουγόταν ψύχραιμος. "Όταν η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και ο ύποπτος ταμπουρώθηκε στις τουαλέτες οι διαπραγματευτές μας του μιλούσαν και δεν πυροβολούσε πλέον", είπε ο Μίνα. Όμως στη συζήτηση που ακολούθησε με τους αστυνομικούς, αναφέρθηκε σε "ζώνες με εκρηκτικά" και "σε εκρηκτικούς μηχανισμούς παντού", κάτι που τους έκανε να πιστέψουν ότι επίκειτο άλλο ένα μακελειό.

Ο αρχηγός πήρε τότε τη "δύσκολη" απόφαση και έδωσε εντολή σε 8-9 αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων Swat να επέμβουν. Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων προχώρησαν σε μια "ελεγχόμενη έκρηξη" για να ανοίξουν μια τρύπα στον τοίχο της άλλης τουαλέτας όπου κρύβονταν 15 άνθρωποι οι οποίοι είχαν επικοινωνήσει με τις αρχές νωρίτερα. Όμως ο τοίχος δεν έπεσε με την έκρηξη και χρειάστηκε να επιστρατευτεί ένα θωρακισμένο όχημα για να τον ρίξει.

Από την τρύπα ξεπετάχτηκε ο Ματίν και άρχισε να πυροβολεί τους αστυνομικούς που απάντησαν στα πυρά και τον σκότωσαν.

Μια από τις σφαίρες του Ματίν πέτυχε στο κεφάλι έναν αστυνομικό ο οποίος σώθηκε χάρη στο κράνος που φορούσε.

"Η επιχείρηση έσωσε πολλές, πολλές, πολλές ζωές", κατέληξε ο Τζον Μίνα.

Δείτε το βίντεο του ALPHA



-----------


Παγκόσμια αλληλεγγύη στους ομοφυλόφιλους μετά το μακελειό

Αγρυπνίες και συγκεντρώσεις οργανώνονται ανά τον κόσμο.

Ο Πύργος του Άιφελ φωτισμένος στα χρώματα του ουράνιου τόξου, αγρυπνίες από το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ: η σημερινή είναι μια ημέρα εκδήλωσης αλληλεγγύης με τους ομοφυλόφιλους, μετά το μακελειό στο γκέι μπαρ του Ορλάντο.

«Το Παρίσι είναι αλληλέγγυο με το Ορλάντο. Απόψε ο Πύργος του Άιφελ θα φωταγωγηθεί στα χρώματα των ΛΟΑΔ», ανακοίνωσε μέσω του Twitter η δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό, αναφερόμενη στα χρώματα του ουράνιου τόξου που συμβολίζουν την κοινότητα των λεσβιών, των ομοφυλοφίλων, των αμφιφυλόφιλων και των διαφυλικών. «Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να μη σιωπήσουμε, να ζήσουμε και να αγωνιστούμε κατά των σκοταδιστών και της τρομοκρατίας», εξήγησε η δήμαρχος μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η ίδια αποφασιστικότητα να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι διακρίνει τις κοινότητες των ΛΟΑΔ στο Λονδίνο, το Χονγκ Χονγκ, τη Σεούλ, ακόμη και το Χονγκ Κονγκ, όπου οργανώνονται συγκεντρώσεις στη μνήμη των θυμάτων της χειρότερης επίθεσης από έναν και μόνο δράστη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 50 τραυματίστηκαν όταν ο Όμαρ Σεντίκ Ματίν, ένας 29χρονος Αμερικανός αφγανικής καταγωγής, άνοιξε πυρ μέσα στο νυχτερινό κέντρο, ένα από τα γνωστότερα κλαμπ της ομοφυλοφιλικής κοινότητας του Ορλάντο, στη Φλόριντα.



Σε ένδειξη αλληλεγγύης, η γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ φωταγωγήθηκε επίσης με τα χρώματα του ουράνιου τόξου ενώ το δημαρχείο «ντύθηκε» σε μια έντονη ροζ απόχρωση. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, κρατώντας κεριά, για να ζητήσουν κυρίως να σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος τους.



Αυθόρμητες, μικρές συγκεντρώσεις έγιναν την Κυριακή το βράδυ στο Παρίσι, τη Μαδρίτη, τη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού. Στο ίδιο το Ορλάντο, περίπου 300 άνθρωποι προσευχήθηκαν και τραγούδησαν στη μνήμη των θυμάτων.

Σήμερα, ένα χαλί από λουλούδια στρώθηκε κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο, ενώ στην Ουάσινγκτον οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες.



Οι πολιτικοί ηγέτες απ' όλον τον κόσμο καταδίκασαν αυτήν την «πράξη τρόμου και μίσους», όπως την χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Για «βάρβαρο έγκλημα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε «αναστατωμένος», ενώ ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε για την «οδύνη» και τη «σύγχυσή» του. Όλοι τους απηύθυναν συλλυπητήρια μηνύματα και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συγγενείς των θυμάτων και στον αμερικανικό λαό. «Αυτή η βάρβαρη επίθεση στόχευε τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν.

Παρά τη θλίψη «είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε» έναν τρόπο ζωής ανοικτό και όχι μισαλλόδοξο, τόνισε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, από την Κίνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Στο Twitter, στο χάσταγκ #loveislove, πολλοί χρήστες εξέφρασαν παρόμοιες απόψεις, δημοσιεύοντας μηνύματα κατά της ομοφοβίας και αναρτώντας φωτογραφίες ανδρών και γυναικών που αγκαλιάζονται μεταξύ τους.

Την ίδια ώρα, οι οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων δήλωναν αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους. «Η αγάπη μας θα είναι πάντα ισχυρότερη από το μίσος τους», σημείωσε η Inter-LGBT, μια ομοσπονδία στην οποία μετέχουν περίπου 60 γαλλικές οργανώσεις, υποσχόμενη «να συνεχίσει ακούραστα τον αγώνα».

Αρκετοί ηγέτες πάντως, μολονότι καταδίκασαν την επίθεση, απέφυγαν να αναφερθούν στο σεξουαλικό προσανατολισμό των θυμάτων. Στην Πολωνία, η σιωπή της πολιτικής ηγεσίας απογοήτευσε του ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. «Δεν ξέρουν να αντιδράσουν ούτε καν σε ένα τόσο τραγικό γεγονός», είπε ο Τόμας Μπασκόφσκι, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ισότητας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, συνεχάρη τον εαυτό του επειδή «είχε δίκιο» για τον ισλαμικό εξτρεμισμό, προκαλώντας τη μήνη πολλών χρηστών του διαδικτύου οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την τραγωδία.

«Το Ισλάμ καταδικάζει τη δολοφονία αθώων ανθρώπων», προτίμησε να πει ο Νατζίμπ Ραζάκ, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, μιας χώρας η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι.


-----------


«Βγείτε όλοι έξω και τρέξτε»

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το μακελειό στο Ορλάντο.

Ένας άνδρας, που όπως όλα δείχνουν έδρασε μόνος του, οπλισμένος με ένα περίστροφο και ένα αυτόματο τουφέκι, σκότωσε τουλάχιστον 50 ανθρώπους και τραυμάτισε τουλάχιστον 53 σε ένα νυχτερινό κέντρο, όπου συχνάζουν ομοφυλόφιλοι στο Ορλάντο, νωρίς σήμερα το πρωί σε μία από τις πλέον πολύνεκρες μαζικές δολοφονίες στην αμερικανική ιστορία.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Orlando Sentinel, ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Τζον Μίνα δήλωσε ότι ο ένοπλος άνδρας πυροβόλησε πρώτη φορά γύρω στις 2.02 τοπική ώρα εναντίον ενός αστυνομικού και κατόπιν έτρεξε μέσα στο κέντρο, όπου βρίσκονταν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Οι λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη στο εσωτερικό του κλαμπ παραμένουν συγκεχυμένες, αλλά η αστυνομία υποστηρίζει ότι είχε να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό ομηρίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, γύρω στις 5.00 το πρωί άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων της αστυνομίας SWAT άνοιξαν πυρ και πραγματοποίησαν έφοδο στο νυχτερινό κέντρο, όπου ανακάλυψαν τους 50 νεκρούς, μεταξύ αυτών τον δράστη και άλλους 53 ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί.

Ο αστυνομικός διευθυντής έδωσε τα εύσημα στους άνδρες του καθώς διέσωσαν 30 ομήρους από το νυχτερινό κέντρο που βρισκόταν στην λεωφόρο Όραντζ, δίπλα στο περιφερειακό ιατρικό κέντρο του Ορλάντο.

«Σήμερα η κοινότητά μας κατέστη μάρτυρας και βίωσε ένα πολύ φρικιαστικό έγκλημα» επισήμανε σε μμε ο δήμαρχος Μπάντι Ντάιερ.

«Χάθηκαν πολλές ζωές και πολλοί άνθρωποι υπέστησαν ψυχολογικό σοκ καθώς ήταν αυτόπτες μάρτυρες ενός εγκλήματος».

Όπως γράφει η εφημερίδα Orlando Sentinel, περίπου 230 άνθρωποι βρίσκονται στο κλαμπ όταν ο Ομάρ Ματίν, ο φερόμενος δράστης, εισέβαλε κρατώντας τους ομήρους το διάστημα μεταξύ 2.00 το πρωί και 5.00 το πρωί τοπική ώρα, όταν οι δυνάμεις SWAT αντήλλαξαν πυρά μαζί του.

Άνθρωποι που πρόλαβαν να κρυφτούν στις τουαλέτες τηλεφώνησαν στην αστυνομία κατά τη διάρκεια του μακελειού.

Σε βίντεο αυτόπτη μάρτυρα καταγράφονται σκηνές στο νυχτερινό κέντρο Pulse, ενώ ο δράστης έχει ανοίξει πυρ.

Αστυνομικοί κάνουν λόγο για έναν «μοναχικό λύκο». Ο φερόμενος δράστης είχε μαζί του ένα αυτόματο τουφέκι, ένα περίστροφο και ενδεχομένως είχε στην κατοχή του έναν εκρηκτικό «μηχανισμό».

Σύμφωνα με τις αρχές το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο δεν έχει σχέση με τους πυροβολισμούς που έπεσαν στο εσωτερικό του θεάτρου The Plaza Live στο Ορλάντο, όπου ένας άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε την πρώην τραγουδίστρια του σόου "The Voice" Κριστίνα Γκρίμι.

Ο Κένεθ Μελέντεζ και οι φίλοι του βρίσκονταν στο νυχτερινό κέντρο όταν ξέσπασαν οι πυροβολισμοί. Τέσσερις από τους φίλους του τραυματίστηκαν.

«Είναι κάτι που βλέπεις στις ταινίες αλλά ποτέ δεν σκέφτεται ότι μπορεί να συμβεί σε εσένα» περιέγραψε ο ίδιος.

«Αρχικά, όταν άκουσα τους πυροβολισμούς νόμιζα ότι ήταν η μουσική, ωστόσο συνειδητοποίησα ότι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Άρχισα να τρέχω και είδα κάποιον να αιμορραγεί από το χέρι. Σκέφτηκα: συμβαίνει πραγματικά και συνέχισα να τρέχω».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον 40 πυροβολισμοί έπεσαν στο κλαμπ.

Στις 5 το πρωί τοπική ώρα οι αρχές χρησιμοποίησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό για να τραβήξουν την προσοχή του δράστη, κατόπιν εισέβαλαν με ένα όχημα. Πριν από τις 6 το πρωί η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης ήταν νεκρός. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας αντήλλαξαν πυροβολισμούς με εκείνον δύο φορές.

Εννέα αστυνομικοί ενεπλάκησαν κι ένας τραυματίστηκε στο κεφάλι. Σώθηκε χάρη στο κράνος που φορούσε.

Η διεύθυνση του Pulse ανήρτησε μια ανακοίνωση στον ιστότοπό του: «βγείτε όλοι έξω και αρχίστε να τρέχετε».

Ο Κρίστοφερ Χάνσεν, 32 ετών, μετακόμισε στο Ορλάντο πριν από δύο μήνες και επισκεπτόταν για πρώτη φορά το κλαμπ. Βρισκόταν κοντά στην έξοδο του μπαρ όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.

«Απλά έπεσα στο έδαφος και βγήκα έρποντας έξω». «Κόσμος προσπαθούσε να βγει για να γλυτώσει από το πίσω μέρος του νυχτερινού κέντρου» σημείωσε ο 32χρονος.

«Βοήθησα κάποιον που είχε πέσει στο έδαφος. Δεν είμαι σίγουρος εάν ήταν νεκρός ή ζωντανός».Ο Τζέινερ Αντονέτι, ηλικίας 53 ετών, βρισκόταν στο πίσω μέρος του νυχτερινού κέντρου όταν άκουσε τους πυροβολισμούς.

«Ήταν τόσο πολλοί, τουλάχιστον 40... ήταν αδιάκοποι» περιέγραψε στην Orlando Sentinel.

-----------


Ο άνθρωπος που έβαψε με αίμα το γκέι μπαρ στο Ορλάντο και επανέφερε τον τρόμο στις ΗΠΑ

Η χειρότερη μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ.
Ο άνδρας ο οποίος διέπραξε χθες τη χειρότερη επίθεση στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, με τουλάχιστον 50 νεκρούς σε γκέι μπαρ στο Ορλάντο, στην πολιτεία Φλόριντα, φέρεται σύμφωνα με το FBI να είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), όμως ο πατέρας του αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με τη θρησκεία.

Ποιος ήταν ο δράστης;

Το FBI ανέφερε ότι ο ένοπλος ονομαζόταν Όμαρ Σιντίκι Ματίν, ήταν 29 ετών κι είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη. Ο άνδρας σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου μέσα στο νάιτκλαμπ Pulse.

Επρόκειτο για έναν αμερικανό υπήκοο αφγανικής καταγωγής, ο οποίος ζούσε περίπου 200 χλμ. νοτιοανατολικά του Ορλάντο, στην πόλη Πορτ Σεντ Λούσι, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Πριν διαπράξει τη χειρότερη μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, το ποινικό μητρώο του ήταν λευκό.

Συνδέεται με την επίθεση το Ισλαμικό Κράτος;

Το FBI διεξάγει έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια». Οι αρχές υποψιάζονται έντονα ότι ο δράστης «ορκίστηκε πίστη» στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σε μια κλήση στην τηλεφωνική γραμμή της άμεσης δράσης 911, σύμφωνα με τον Ρόναλντ Χόπερ, επικεφαλής του γραφείου της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Ορλάντο. Το FBI μελετά κάθε πιθανή σύνδεσή του με τη τζιχαντιστική οργάνωση, στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Άμακ, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές, ήταν πράγματι ένας «μαχητής του ΙΚ» αυτός που διέπραξε την επίθεση στο Pulse, ένα εμβληματικό νυχτερινό κέντρο της κοινότητας των ομοφυλοφίλων της Φλόριντας.

Πριν διαπράξει την επίθεση της Κυριακής ο Ομάρ Σιντίκι Ματίν είχε ανακριθεί επανειλημμένα από το FBI, αλλά χωρίς να δοθεί συνέχεια.

Είχε προσελκύσει την προσοχή των αστυνομικών αρχών για πρώτη φορά το 2013, όταν είχε κάνει σχόλια προς συναδέλφους του «που άφηναν να εννοηθεί ότι είχε κάποια σχέση με τρομοκράτες», σύμφωνα με τον Χόπερ. Αλλά η έρευνα έκλεισε έπειτα από δύο ανακρίσεις καθώς δεν κατέστη δυνατό να «επαληθευτεί το περιεχόμενο» όσων είχε πει.

Κατόπιν είχε ανακριθεί εκ νέου για τις σχέσεις του με έναν τζιχαντιστή αμερικανό βομβιστή καμικάζι, τον Μόνερ Μοχάμαντ Αμπουσάλχα, ο οποίος σκοτώθηκε στη Συρία. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν δόθηκε συνέχεια.

Το FBI έκανε λόγο για τη «συμπάθειά του προς αυτή τη συγκεκριμένη ιδεολογία» αναφερόμενο στο ισλαμιστικό κίνημα. Αλλά σύμφωνα με τον πατέρα του υπόπτου, τον Μιρ Σιντίκι, η πράξη του γιου του «δεν έχει καμιά σχέση με τη θρησκεία». Εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι ο γιος του είχε εξοργιστεί διότι ορισμένες φορές είχε δει άνδρες να επιδίδονται σε περιπτύξεις μπροστά στο παιδί του.

Ποιος ήταν ο στόχος;

Το κλαμπ Pulse, θέατρο της σφαγής, θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά κέντρα της κοινότητας των ΛΟΑΔ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διαφυλικοί) στη Φλόριντα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής γενικά. Ιδρύθηκε το 2004, έπειτα από μια οικογενειακή τραγωδία, τον θάνατο, το 1991, του αδελφού της συνιδιοκτήτριάς του από AIDS. Το Pulse ανήκει σήμερα σε ένα δίκτυο που δρα στη Φλόριντα για να «αφυπνίσει τις συνειδήσεις» σχετικά με την ομοφυλοφιλία στις ΗΠΑ.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι της G4S

Είχε υποβληθεί σε ελέγχους δύο φορές από την ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας για την οποία εργαζόταν, το 2007 και το 2013, αλλά οι έλεγχοι δεν αποκάλυψαν κάτι ανησυχητικό, ανέφερε η G4S.

Χθες η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας του κόσμου ανακοίνωσε ότι ο Όμαρ Ματίν, κάτοικος της Φλόριντας και υπήκοος των ΗΠΑ, γιος μεταναστών από το Αφγανιστάν, εργαζόταν σε αυτήν από το 2007.

«Ο Ματίν υποβλήθηκε σε έλεγχο (...) όταν είχε προσληφθεί το 2007 και ο έλεγχος δεν αποκάλυψε τίποτε ανησυχητικό», ανέφερε εκπρόσωπος της G4S σε ανακοίνωση της εταιρείας. «Ο έλεγχός του επαναλήφθηκε το 2013 χωρίς (να προκύψει) κανένα εύρημα», πρόσθεσε.

Η εταιρεία ενημερώθηκε το 2013 ότι ο Ματίν είχε ανακριθεί από το FBI αλλά η έρευνα έκλεισε, ανέφερε ακόμη η εκπρόσωπός της. Η G4S δεν έχει καμιά πληροφορία περί σύνδεσης του Ματίν με τρομοκρατικές οργανώσεις ή δραστηριότητες ή άλλες έρευνες του FBI, συμπλήρωσε.

Ψυχολογικά διαταραγμένος λέει η πρώην σύζυγός

Ο δράστης του μακελειού στο γκέι μπαρ στο Ορλάντο ήταν ψυχολογικά διαταραγμένος και είχε βίαιη συμπεριφορά, αλλά μολαταύτα είχε επιδιώξει να γίνει αστυνομικός, δήλωσε η πρώην σύζυγός του.

Η Σιτόρα Γιουσούφι, η πρώην σύζυγός του Όμαρ Ματίν, 29 ετών, είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και μετέδωσε το CNN ότι την «έσωσαν» μέλη της οικογένειάς της από τον πρώην σύζυγό της έπειτα από τέσσερις μήνες ενός ταραχώδους γάμου που κατέληξε σε διαζύγιο.

Η πρώην σύζυγος του Ματίν είπε πως πιστεύει ότι ο Ματίν, που την κακοποιούσε κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, είχε διπολική διαταραχή.

«Στην αρχή ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος που νοιαζόταν για την οικογένεια, του άρεσε να αστειεύεται, του άρεσε να περνάει καλά, αλλά έπειτα από μερικούς μήνες που ήμασταν παντρεμένοι είδα την αστάθειά του. Είδα ότι ήταν διπολικός και ότι γινόταν έξαλλος από το τίποτα. Τότε άρχισα να ανησυχώ για την ασφάλειά μου», δήλωσε.

Η Σιτόρα Γιουσούφι, που είπε ότι γνώρισε τον Ματίν μέσω Διαδικτύου πριν από επτά χρόνια, δήλωσε πως η κακοποίησή της έγινε τόσο σοβαρή που η οικογένειά της αναγκάστηκε να τη «διασώσει» και περιέγραψε τη νύχτα που εγκατέλειψε όλα τα υπάρχοντά της κι έφυγε από το σπίτι.

«Άρχισε να με κακοποιεί σωματικά, πολύ συχνά, και να μη μου επιτρέπει να μιλάω στην οικογένειά μου, με κρατούσε όμηρο», είπε η γυναίκα και πρόσθεσε ότι η οικογένειά της «αναγκάστηκε να με πάρει από τα χέρια του». Διευκρίνισε πως έκανε αναφορά στην αστυνομία.



Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.