Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Χίλιες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί από τη λίστα Μπόγιαρνς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χίλιες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων της λίστας Μπόργιανς, που παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, και οι υποθέσεις αυτές έχουν πάρει το δρόμο τους, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

Είναι μόνο τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιοποίηση των πληροφοριών της λίστας Μπόργιανς και σύντομα αναμένονται και τα πρώτα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, καθώς, όπως σημείωσε, η εικόνα που έχει είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις δείχνουν τη διάθεση να συμβιβαστούν και να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί.

Τα αποτελέσματα της κυβέρνησης Τσίπρα στη μάχη κατά της διαφθοράς είναι χειροπιαστά, και ο κ. Βασιλειάδης ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία, στα μέσα του Ιουλίου, θα παρουσιάσει στατιστικά στοιχεία με βάση τη δουλειά που έχει γίνει από τον ελεγκτικό μηχανισμό και τις εισαγγελικές αρχές της χώρας.

Η υλοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας προχωράει αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, και στο πλαίσιο αυτής ειδικό κλιμάκιο του ελεγκτικού μηχανισμού της Ελλάδας θα επισκεφθεί τη Ρηνανία για να επιμορφωθεί στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Επικεφαλής του κλιμακίου θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και θα συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

«Στις 10 Ιουλίου, σε υλοποίηση της συμφωνίας με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ανεβαίνει το πρώτο κλιμάκιο του ελληνικού ελεγκτικού μηχανισμού στη Ρηνανία με σκοπό την επιμόρφωση και τη μεταφορά της γνώσης από το κρατίδιο στην Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλειάδης και σημείωσε: «Η συμφωνία, πέρα από τη λίστα, προχωράει χωρίς πολλές φωνές, χωρίς πολλές ανακοινώσεις, και θα ακολουθήσει ταξίδι Γερμανών εκπαιδευτών στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα».

Σε ερώτηση πόσο αισιόδοξος είναι, ο κ. Βασιλειάδης απάντησε: «Πολεμάμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η συμφωνία με τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία είναι μια συμφωνία η οποία γενικά προχωράει καλά κι έχει αποδώσει καρπούς. Θα αποδώσει και φορολογικούς, οικονομικούς καρπούς στη χώρα, με νομοσχέδιο που έρχεται τις επόμενες μέρες, και πιστεύουμε ότι θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ήδη περί τις χίλιες δικογραφίες για τη λίστα Μπόργιανς. Έχουν διαβιβαστεί, και η εικόνα που έχουμε, χωρίς να θέλουμε να είμαστε υπεραισιόδοξοι, δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό -συγκριτικά μεγάλο σε σχέση με τις υπόλοιπες λίστες- των ανθρώπων που είναι στη λίστα Μπόργιανς έχουν τη διάθεση συμβιβασμού και να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί».

Η "συνταγή" για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η πολιτική βούληση και η σημερινή κυβέρνηση την έχει διαθέτει, επισήμανε ο κ. Βασιλειάδης. Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μέρος του συμβολαίου της κυβέρνησης με την κοινωνία, γι’ αυτό και με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα. «Στα μέσα Ιουλίου, για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία θα είναι σε θέση να δώσει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον τομέα της διαφθοράς από το σύνολο του ελεγκτικού και εισαγγελικού μηχανισμού. Είναι μια προσπάθεια επίπονη που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα, και τα στοιχεία δείχνουν τη μεγάλη δουλειά που έχει γίνει κυρίως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», είπε ο κ. Βασιλειάδης.

Τον Ιανουάριο επισκέφθηκε την Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας Νόμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς (ο οποίος παρέδωσε και την ομώνυμη λίστα με Έλληνες καταθέτες) και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια υπογράφτηκε Κοινή Δήλωση Προθέσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας και της Ελλάδας για συνεργασία με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Την υπέγραψαν ο Νόμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διαφάνειας, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.