Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Απόφαση «βόμβα» του Αρείου Πάγου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αντισυνταγματική δόθηκε ευνοϊκή ποινική μεταχείριση στα αδικήματα των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ.

Αντισυνταγματική κρίνει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου διάταξη με την οποία δόθηκε ευνοϊκή ποινική μεταχείριση στα αδικήματα των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Πρόκειται για τη διάταξη που ψηφίστηκε επί υπουργίας Χ. Αθανασίου και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με καταγγελίες για «φωτογραφική διάταξη» που αφορούσε ακόμη και κατηγορούμενο για υπόθεση εξοπλιστικών.

Τον τελικό λόγο θα έχει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία θα κρίνει οριστικά τη συνταγματικότητα ή όχι της διάταξης η οποία προβλέφθηκε στο νόμο 4254/2014 που στην συνέχεια σε λιγότερο από 30 μέρες, με το νεότερο νόμο 4262/2014 καταργήθηκε.

Η κατάργηση αφορά μόνο τα αδικήματα τα οποία διαπράττονται μετά από τις 10 Απριλίου 2014 και όχι για τα προηγούμενα για τα οποία ισχύει η ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Το θέμα έφτασε στη δικαιοσύνη με αφορμή περίπτωση υπαλλήλου Συνεταιρισμού που είχε καταδικαστεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση για υπεξαγωγή εγγράφων.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου στην υπ΄αριθμόν 415/2016 απόφασή του τονίζει μεταξύ άλλων πως η επίμαχη διάταξη του 2014 «ισοδυναμεί με θέσπιση αμνηστίας» και μάλιστα για σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς, κυρίως υπαλλήλων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

Αναλυτικά η απόφαση του Ποινικού Τμήματος αναφέρει :

«Η εν λόγω απάλειψη της περίπτωσης δ’ του άρθρου 263 Α του Ποινικού Κώδικα, που έχει ως αποτέλεσμα αναδρομικά την άρση του αξιοποίνου της αξιόποινης πράξης μίας ειδικής κατηγορίας κρατικών λειτουργών -υπαλλήλων ΝΠΙΔ, ακόμη και για σοβαρές εκκρεμείς σε οποιοδήποτε στάδιο κακουργηματικές πράξεις, αφού δεν δικαιολογείται από το νομοθέτη, ως μέτρο αντεγκληματικής πολιτικής λόγω κοινωνικοπολιτικών συνθηκών, δικαιολογείται δε με την νεότερη επαναφορά της διάταξης και του αξιοποίνου, ως απλή "παραδρομή" του νομοθέτη, ισοδυναμεί με θέσπιση αμνηστίας, κατά τρόπο συγκαλυμμένο, ώστε να αρθεί η ποινική ευθύνη προσώπων της άνω ειδικής κατηγορίας της περ. δ. του άρθρου 263 Α του Ποινικού Κώδικα κατά των οποίων υπάρχει εκκρεμής ποινική κατηγορία στη Δικαιοσύνη ή και καταδίκη, γι’ αυτό και θα έπρεπε η εν λόγω διάταξη, κατά το άρθρο 93 παρ.4 του Συντάγματος, να μην εφαρμοσθεί, ως αντισυνταγματική, ως αντιβαίνουσα στις διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 3 και 26 του Συντάγματος, διότι ο άνω νόμος στην ουσία και κατ’ αποτέλεσμα παρέσχε νομοθετικά χωρίς καμία δικαιολόγηση άφεση ποινικής ευθύνης ορισμένης κατηγορίας κατηγορουμένων και καταδικασμένων προσώπων, συγκεκριμένου κύκλου περιπτώσεων, και δη αμνήστευσε μεταξύ άλλων και σοβαρές κακουργηματικές πράξεις, κυρίως διαφθοράς υπαλλήλων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Επομένως κατά την επικρατήσασα γνώμη οι υπάλληλοι τους, θεωρούνται υπάλληλοι με την έννοια του νόμου, και εφαρμόζεται για αυτούς η διάταξη του άρθρου 259 του Ποινικού Κώδικα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.