Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Φάτε λίγη μαύρη σοκολάτα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μένετε άϋπνοι όλη νύχτα, στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι σας; Μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ίσως υπάρχει κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει: λίγη μαύρη σοκολάτα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία ανακάλυψαν ότι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να ρυθμίσει το εσωτερικό του ρολόι, με αποτέλεσμα να διευκολύνει τον ύπνο και να αισθάνεται κανείς πιο ξεκούραστος στη διάρκεια της ημέρας.

Πολύ καλές πηγές αυτού του ιχνοστοιχείου είναι το κακάο, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (λ.χ. σπανάκι, μπρόκολο), οι ξηροί καρποί (λ.χ. αμύγδαλα, ηλιόσποροι, κάσιους), τα δημητριακά (π.χ. βρώμη) αλλά και οι μπανάνες.

Πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, όμως, έχουν οι μαύρες σοκολάτες με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε στερεά κακάο: φθάνει τα 176 mg ανά 100 γραμμάρια τροφίμου, όταν η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι τα 310-320 mg για τις γυναίκες και τα 400-420 mg για τους άνδρες.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες του Εδιμβούργου στην επιθεώρηση «Nature», πραγματοποίησαν την σχετική έρευνα στο εργαστήριο, σε τρία διαφορετικά είδη κυττάρων: ανθρώπινα, από φύκη και από μύκητες.

Με μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι και στα τρία τα επίπεδα του μαγνησίου αυξάνονταν και μειώνονταν ακολουθώντας έναν ημερήσιο κύκλο που προσαρμοζόταν στον φυσικό, περιβαλλοντικό κύκλο της μέρας και της νύχτας.

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το μαγνήσιο επηρέαζε σημαντικά τον μεταβολισμό των κυττάρων, δηλαδή το πόσο γρήγορα μετέτρεπαν τα κύτταρα σε ενέργεια τα θρεπτικά συστατικά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέσω της επίδρασής του στα κύτταρα, το μαγνήσιο ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς (ή βιολογικό ρολόι) ολόκληρου του οργανισμού, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων τον ύπνο και την αγρυπνία, την έκκριση ορμονών, την σωματική θερμοκρασία και πολλές άλλες σημαντικές σωματικές λειτουργίες.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.