Κυριακή 29 Μαΐου 2016

9 τύποι αρνητικών ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγεις στη ζωή σου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ίσως να έχετε συναντήσει άτομα που σας κάνουν να νιώθετε συχνά άβολα και αρνητικά για τον εαυτό σας και τις επιλογές σας. Όταν είστε κοντά τους νιώθετε μια συνεχή πίεση και υποχρέωση να ικανοποιήσετε την κάθε τους ανάγκη και επιθυμία. Δε νιώθετε ελεύθεροι να εκφραστείτε και έχουν μεγάλη δύναμη στο να σας επηρεάζουν στις επιλογές που κάνετε στη ζωή σας, οι οποίες συνήθως δεν συμβαδίζουν με αυτά που θέλετε εσείς αλλά με αυτά που οι ίδοι πιστεύουν ότι είναι σωστό για εσάς.

Πολλά μπορεί να έχουμε ακούσει ή διαβάσει για τις τοξικές σχέσεις με αρνητικούς ανθρώπους και το πόσο κακό μπορεί αυτό να κάνει στη ζωή μας. Μερικά άτομα μπορεί να μην καταλαβαίνουν την αρνητική επίδραση που μπορεί να έχει η συμπεριφορά τους ή τα λόγια τους στους άλλους. Υπάρχουν όμως άτομα που δρούν εν γνώση τους και πολλές φορές ο στόχος τους είναι να επιδράσουν αρνητικά και να δημιουργήσουν χάος και προβλήματα στο πέρασμά τους.

Ψυχολογικές έρευνες έχουν δείξει την αρνητική επίδραση που μπορεί να έχουν τα τοξικά άτομα στην υγεία των άλλων. Στρες, χαμηλή αυτοποεποίθηση, αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις είναι μερικά από τα συμπτώματα. Άτομα που έχουν επηρεαστεί για αρκετό καιρό από άτομα τοξικά στη ζωή τους έχουν δηλώσει δυσκολίες στον ύπνο, στις σχέσεις τους με τους άλλους αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό, προβλήματα συγκέντρωσης στη δουλειά και στην κοινωνική τους ζωή.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά των τοξικών ατόμων; Είναι καλό να γνωρίζουμε τα βασικά τους χαρακτηριστικά για να τους ξεχωρίζουμε από τους απλά δύσκολους χαρακτήρες ή αυτούς που από άγνοια μπορεί να είναι κάποιες φορές αρνητικοί ακόμα και με τους ίδιους τους τους εαυτούς. Πως μπορούμε να εντωπίσουμε εύκολα και γρήγορα τους τοξικούς ανθρώπους ώστε να μειώσουμε την επίδρασή τους πάνω μας; Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά:

1. Συνεχώς κρίνουν τους άλλους με αρνητικό τρόπο

Κρίνουν και σχολιάζουν την κάθε κίνηση των άλλων ατόμων και τονίζουν τα λάθη τους, όχι απαραίτητα για να προτείνουν κάτι καλύτερο αλλά για να τους μειώσουν. Θεωρούν τον εαυτό τους σωστό τις περισσότερες φορές και δίνουν όχι τόσο συμβουλές αλλά οδηγίες στους άλλους για το πως πρέπει ή θα έπρεπε να πράξουν.

2. Μιλάνε κυρίως για τις δυστυχίες και ατυχίες των άλλων

Οι συζητήσεις τους αφορούν σχεδόν πάντα τη ζωή των άλλων ατόμων, κυρίως όταν αυτές αφορούν άσχημα γεγονότα και ατυχίες. Δε θα τους ακούσεις να επαινούν εύκολα αλλά αναφέρονται κυρίως στα λάθη που κάνουν οι άλλοι. Κι αν δεν υπάρχει κανένα σίγουρα θα επινοήσουν κάτι οι ίδιοι.

3. Είναι σχεδόν πάντα τα θύματα σε κάθε ιστορία.

Μπορούν να σε κάνουν να τους συμπονέσεις, να πιστέψεις ότι έχουν δίκιο και ότι όλοι οι άλλοι τους έχουν πληγώσει και προσπαθούν πάντα να τους κάνουν κακό. Θα σου δώσουν επιχειρήματα και πολλές φορές γίνονται πιστευτοί. Με τον καιρό ίσως συνειδητοποιήσεις ότι πάντα αυτοί είναι που πληγώνονται και υποφέρουν από τις συμπεριφορές των άλλων, που ίσως σου θέσει ερωτηματικά.

4. Δεν ζητάνε σχεδόν ποτέ συγνώμη

Είναι πολύ δύσκολο να πάρουν την απόφαση να ζητήσουν συγχώρεση από άλλους ακόμα κι όταν είναι πολύ φανερό ότι έχουν άδικο. Αυτή τους η συμπεριφορά μπορεί να τους κάνει ακόμα και επιθετικούς στις συζητήσεις, χρησιμοποιώντας λανθασμένα επιχειρήματα, απλά για να αποφύγουν να πάρουν την ευθύνη και να απολογηθούν.

5. Γενικεύουν και κατακρίνουν καταστάσεις

Στην περίπτωση που έχει γίνει κάτι μεταξύ σας και προσπαθείτε να το επιλύσετε θα σας διακόψουν, δεν θα σας ακούσουν και θα επαναφέρουν καταστάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν ακόμα και μήνες ή χρόνια πριν. Γενικεύουν καταστάσεις χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “Πάντα αυτό κάνεις”, “Ποτέ σου δεν…” με έντονο και επικριτικό ύφος. Είναι δύσκολο να βρείτε μια μέση λύση και να επικοινωνήσετε μαζί τους, γιατί πιθανόν δεν θα σας ακούσουν ή θα συνεχίσουν να υπερβάλλουν για τη συμπεριφορά σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απέχετε τουλάχιστον εκείνη την στιγμή από τη συζήτηση μέχρι να έρθει κάποια στιγμή ηρεμίας.

6. Ο τόνος της φωνής τους είναι αρνητικός και επικριτικός

Ακόμα και στην περίπτωση που θέλουν να αναφερθούν σε κάτι θετικό, ο τόνος της φωνής τους αλλάζει, χαμηλώνει ή γίνεται αυστηρός. Δεν είναι τα άτομα που θα ενθαρρύνουν εύκολα και θα κάνουν κοπλιμέντα με ευχαρίστηση.

7. Επιλέγουν να σε αγνοήσουν ακόμα κι αν τους παρακαλέσεις για μια απάντηση

Μπορεί να έχεις μπει στη διαδικασία να πάρεις τηλέφωνο πολλές φορές, να στείλεις αμέτρητα μηνύματα ή να προσπαθήσεις από κοντά να πάρεις μια απάντηση για το αν και τι μπορεί να τους έχει πειράξει στη συμπεριφορά σου. Σε αφήνουν να κάνεις υποθέσεις και πολλές φορές να νιώσεις άσχημα για τον τρόπο που φέρεσαι ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα.

8. Δεν χαίρονται με τις χαρές και επιτυχίες των άλλων

Όταν ακούνε ιστορίες επιτυχίας και χαράς, θα βρουν κάτι να το μειώσουν, να δείξουν ότι οι άλλοι δεν έφτασαν εκεί με την αξία τους αλλά κάτι άλλο υπάρχει πίσω από κάθε επιτυχημένη ιστορία. Όταν κάνετε πλάνα στη ζωή σας είναι οι πρώτοι που θα σας κάνουν να αναρωτιέστε αν πήρατε τη σωστή απόφαση ή θα σας κάνουν να νιώσετε τύψεις και απογοήτευση για το πόσο επιτεύξιμοι είναι οι στόχοι σας. Θα προσπαθήσουν να κατεβάσουν τον πήχη της αυτοπεποίθησής σας και πολλές φορές θα το πετύχουν.

9. Κάνουν τους άλλους να απολογηθούν

Ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει λάθος μπορεί να νιώσετε τύψεις μπροστά στο δράμα τους. Γνωρίζετε ότι είναι λαθος αλλά καταφέρνουν να σας πείσουν ότι στη σχέση που έχετε οι ευθύνες αναλογίζονται σε εσάς. Ίσως νιώσετε ότι η σχέση που έχετε είναι δική σας υποχρέωση να παραμείνει σταθερή στο χρόνο.

Πολλές φορές αυτές οι συμπεριφορές δε θα έχουν να κάνουν με εσάς. Απλά είναι τρόποι που υιοθετούν ορισμένα άτομα για να πάρουν εύκολα την προσοχή, να αποδείξουν ότι έχουν δίκαιο, να αποφύγουν καταστάσεις και να ανεβάσουν την αυτοπεποίθησή τους. Όταν αυτές οι συμπεριφορές είναι συχνές και μόνιμες σε ένα άτομο, και σας προκαλούν άβολα και αρνητικά συναισθήματα το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αν δεν μπορείτε να διακόψετε την οποιαδήποτε σχέση μαζί τους, να μειώσετε το χρόνο που περνάτε μαζί τους. Σίγουρα μπορείτε να τους μιλήσετε πρώτα και να τους δώσετε την ευκαιρία να καταλάβουν το πως σας κάνουν να νιώθετε με τη συμπεριφορά τους. Υπάρχει περίπτωση να αλλαξουν όταν υπάρχει καλή θέληση. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Όλοι οι άνθρωποι στη ζωή μας παίζουν κάποιον ρόλο και μπορούν να μας επηρεάσουν. Η επιλογή των ατόμων αυτών και ο χρόνος και η ενέργεια που τους δίνουμε εξαρτάται από εμάς αποκλειστικά. Είναι δική μας απόφαση αν θα επιτρέψουμε να ορίσουν το πως αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε στη ζωή μας. Δεν χρειάζεστε την έγκριση από άτομα που βλέπουν μόνο αρνητικά τον κόσμο.

Πάρτε τον απαραίτητο χρόνο να σκεφτείτε τι είναι καλό και ωφέλημο για σας. Χρειάζεται να καταλάβουμε αρχικά την επίδραση των άλλων ανθρώπων στη ζωή μας. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι είδους ανθρώπους θέλετε να έχετε τη ζωή σας. Αν κάτι δεν σας κάνει να νιώθετε καλά ίσως είναι καιρός για αλλαγές και αποφάσεις.

Λένε ότι τα άτομα που με τα οποία περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί και αφήνουμε να μας επηρεάσουν ορίζουν όχι μόνο το πως νιώθουμε και το τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας και τον κόσμο, αλλά και το πως θα χτίσουμε το μέλλον μας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε στη ζωή σας άτομα θετικά, που σας εκτιμούν, σας αγαπούν και σας σέβονται. Μην ξεχάσετε να είστε εσείς πρώτοι το θετικό παράδειγμα που θα θέλατε να δείτε στους άλλους.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.