Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Μνημόνιο συνεργασίας του δήμου Αθηναίων με το Αστεροσκοπείο για τους καύσωνες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα δρουν από κοινού σε τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα.

Με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση φαινομένων καύσωνα ο δήμος Αθηναίων υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το μνημόνιο συνεργασίας έχει ως στόχο την από κοινού αντιμετώπιση φαινομένων καύσωνα και θερμικών πιέσεων στην πρωτεύουσα, με στόχο την προώθηση πολιτικών ανθεκτικότητας βασισμένες στην επιστημονική πληροφορία και τεκμηρίωση. Στοχεύει στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και πείρας του για την ανάπτυξη σχεδίων δράσης προστασίας των πολιτών. Ο δήμος Αθηναίων έχει θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας της πόλης, στο πλαίσιο της ένταξής του στο πρόγραμμα 100 Ανθεκτικές Πόλεις (100 Resilient Cities) του Ιδρύματος Rockefeller.

Βάσει του μνημονίου δίδεται η δυνατότητα χρήσης και αξιοποίησης από τον δήμο Αθηναίων:

- Δορυφορικών δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το αστικό θερμικό περιβάλλον της Αθήνας, σε πραγματικό χρόνο, για το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας και περιστατικών καυσώνων.

- Δεδομένων κλιματολογικού μοντέλου για την περιοχή της Αθήνας για την πρόβλεψη διάρκειας και έντασης καυσώνων τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.

- Εφαρμογής για κινητό τηλέφωνο που έχει αναπτύξει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την εκτίμηση εξατομικευμένου ρίσκου για άτομα ευπαθών ομάδων με βάση τη θέση και την κατάσταση υγείας τους, αλλά και την καθοδήγησή τους στον κοντινότερο κλιματιζόμενο χώρο.

- Συνεργασία σε δράσεις προστασίας των πολιτών σε περιστατικά καυσώνων.

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) ένα από τα τρία Ινστιτούτα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια την παρακολούθηση του Αστικού Θερμικού Περιβάλλοντος από το Διάστημα. Ανάμεσα σε άλλα έχει αναπτύξει την εφαρμογή για κινητά, TREASURE Mobile App, η οποία υπολογίζει τη θερμοκρασία του αέρα σε μια συγκεκριμένη θέση σε εξωτερικό χώρο. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στο χρήστη σε πραγματικό χρόνο εξατομικευμένες πληροφορίες για τον κίνδυνο που οφείλεται στην έκθεσή του σε υψηλές θερμοκρασίες. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το πρόγραμμα «Ανθεκτική Αθήνα», το Ινστιτούτο παραχωρεί στο δήμο Αθηναίων την εφαρμογή αυτή με σκοπό την αξιοποίηση της στο σχεδιασμό.

Την πρωτοβουλία για τη συνεργασία αυτή και το συντονισμό της έχουν αναλάβει η κυρία Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, κύρια Ερευνήτρια ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και η κυρία Ελένη Μυριβήλη, δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής του γραφείου Αστικής Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.