Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Έργα από τα εικαστικά εργαστήρια της Στέγης για άτομα άνω των 65 ετών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τρία χρόνια με πολλές κατασκευές, συζητήσεις και αναζητήσεις στα 2D και 3D εικαστικά εργαστήρια για άτομα άνω των 65 ετών, καταλήγουν σε μία έκθεση με έργα από τους συμμετέχοντες Νέους εικαστικούς.




Η έκθεση Νέων Εικαστικών 65+ που παρουσιάζεται στο Φουαγιέ του 4ου ορόφου της Στέγης από 25 Μαΐου έως 12 Ιουνίου είναι μια δειγματοληπτική συλλογή έργων που παρήγαγε μια ομάδα ανθρώπων στη διάρκεια των 3 περασμένων ετών, στο πλαίσιο των εικαστικών εργαστηρίων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Τα άτομα της ομάδας αυτής έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι όλοι τους άνω των 65 ετών (ή, αλλιώς, άτομα της «τρίτης ηλικίας») που αγαπούν εξίσου την τέχνη!

Σε αυτά τα 3 τελευταία χρόνια, η ομάδα εργάστηκε με μια ποικιλία μέσων τόσο σε δισδιάστατη όσο και σε τρισδιάστατη μορφή, για να δημιουργήσει ένα μικρό φάκελο έργων. Αυτός ο τύπος τάξης, σχεδιασμένος για άτομα άνω των 65, είναι ο πρώτος του είδους στην Ελλάδα και στέφθηκε με επιτυχία.

Οι περισσότεροι από όσους και όσες συμμετείχαν στην τάξη είναι άνθρωποι που τους άρεσε πάντα η τέχνη, αλλά δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να εντρυφήσουν σε αυτήν, είτε για πρακτικούς λόγους, όπως η δουλειά τους και η φροντίδα της οικογένειάς τους, είτε και για κοινωνικούς – όταν ήταν νεότεροι, τους αποθάρρυναν ή τους απαγόρευσαν να κυνηγήσουν τα καλλιτεχνικά τους όνειρα. Τώρα που έχουν το χρόνο, την ανεξαρτησία και την ελευθερία να κάνουν αυτό που τους αρέσει, έρχονται στην τάξη γεμάτοι και γεμάτες ενέργεια, ενθουσιασμό, περιέργεια και ταλέντο!

Σε αυτά τα εργαστήρια, μάθαμε μαζί πώς να κοιτάζουμε με αναλυτικό βλέμμα την τέχνη και πώς να δουλεύουμε με μια ποικιλία καλλιτεχνικών μέσων. Τα άτομα της ομάδας μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν την τέχνη προκειμένου να επικοινωνήσουν ιδέες, αλλά και ως μορφή ψυχοθεραπείας. Κάτι άλλο που καθιστά ευχάριστη την τάξη είναι η κοινωνική πτυχή: μοιράζονται οι ιδέες και σχηματίζονται φιλίες.

«Ως εκπαιδευτικός, παίρνω πολλά πράγματα από αυτή την εμπειρία. Πέρα από τα αναμενόμενα οφέλη της διδασκαλίας, όπως είναι το να βλέπω τους μαθητές μου να καλλιεργούν το ταλέντο τους και να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, υπάρχουν επιπλέον απολαύσεις όταν δουλεύεις με μια ομάδα αυτής της ηλικίας.

Τα άτομα της ομάδας είναι διαβασμένα, καλλιεργημένα και ενεργά, και μέσα από τις συζητήσεις που κάνουμε στην τάξη απορροφώ μια γνώση ολόκληρης ζωής μέσα από την εμπειρία τους.

Με εμπνέουν επίσης για την εποχή που θα έχω μεγαλώσει. Ξέρω πλέον ότι μπορώ να επιλέξω να είμαι σαν τους μαθητές μου: να ανακαλύπτω διαρκώς και να παραμένω νέα σε κάθε ηλικία!», αναφέρει η Nadia Al Foudery, εικαστικός και υπεύθυνη των εργαστηρίων

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 25 Μαΐου στις 19:00 στο φουαγιέ του 4ου ορόφου της Στέγης.

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Εγκαίνια 25 Μαΐου 2016 | 19:00

26 Μαΐου – 12 Ιουνίου 2016

12:00-21:00

Φουαγιέ 4ου ορόφου

Είσοδος δωρέαν

Πληροφορίες

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Tηλ.: 213 017 8002

Email: education@sgt.gr

http://www.sgt.gr/gre/SPG1656/ 96 € (και για τις δώδεκα συναντήσεις του κάθε κύκλου)


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.