Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Ανεβλήθη η εκδίκαση της προσφυγής για το «Πανορθόδοξο Κέντρο Ρόδου»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για την 16η Νοεμβρίου 2016 αναβλήθηκε από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η εξέταση της προσφυγής 10 κατοίκων της Ρόδου κατά του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, του Υπουργού Οικονομικών, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ροδίων, για την ακύρωση των αδειών που εκδόθηκαν για την ανέγερση του Πανορθόδοξου Κέντρου Ρόδου, στην οδό Παύλου Μελά.


πανορθόδοξο

Εισηγητής ορίστηκε ο Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Αραβάνης.

Οι 10 προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση:

-Της απόφασης 1391/2.7.2013 του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου και της νεώτερης, τροποποιητικής της ανωτέρω, απόφασης 2045/11.9.2013 του ιδίου, για τη χορήγηση άδειας ανέγερσης Ιερού Ναού στο Ο.Τ. 93 του σχεδίου πόλεως Ρόδου,

-Της απόφασης 1321/18.8.2011 του αντιδημάρχου Ρόδου και της χορηγηθείσας βάσει αυτής πρώτης αναθεώρησης, ως προς την παράταση της ισχύος, της οικοδομικής αδείας 3/11.1.2002 της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Δήμου Ροδίων για την ανέγερση «Πατριαρχικού Κέντρου Ρόδου με προσθήκη κατ’ έκταση σε υφιστάμενο κτίριο» επί των οδών Πίνδου, Ρήγα Φεραίου & Π. Μελά, στην πόλη της Ρόδου (Ο.Τ. 93),

-Της από 11.6.2012 δεύτερης αναθεώρησης της ίδιας ως άνω αδείας (α/α 51/12) ως προς τις αρχιτεκτονικές μελέτες και λοιπά στοιχεία,

-Της από 21.10.2013 τρίτης αναθεώρησης της ίδιας αδείας (α/α 155/13) για την επαναφορά της αρχικής αρχιτεκτονικής μελέτης, την κατάργηση του υπογείου μηχανοστασίου, την τροποποίηση της στατικής μελέτης ως προς την εφαρμογή γενικής κοιτόστρωσης ως τρόπου θεμελίωσης, τη μελέτη ΚΕΝΑΚ και την εναρμόνιση των διαγραμμάτων δόμησης και τοπογραφικού στις νέες προδιαγραφές,

-Της απόφασης παραχώρησης της χρήσης δημοσίου κτήματος 4938/30.5.2013 του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, καθώς και κάθε συναφούς προγενέστερης ή μεταγενέστερης διοικητικής πράξης ή παράλειψης.

Οι πρώτοι εννέα αιτούντες είναι συνιδιοκτήτες εξ αδιαιρέτου και η δέκατη επικαρπώτρια δύο ακινήτων κειμένων επί της οδού Ρήγα Φεραίου (O.T. 93) του Δήμου Ροδίων.

Τονίζουν ότι με την υπ’ αρίθμ. 3237/2000 απόφαση του ίδιου του δικαστηρίου ακυρώθηκε η έγκριση της ανέγερσης «Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου» (κεντρικό κτήριο, γραφεία, συνεδριακό κέντρο) και Ιερού Ναού στο ακίνητο με κτηματολογική μερίδα ΙΙΙ-98 Οικοδομών Ρόδου, το οποίο βρίσκεται επίσης στο Ο.Τ. 93 και είναι όμορο προς τις ανωτέρω ιδιοκτησίες τους. Ακολούθως, η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, με τις από 20.9.2001 και 9.11.2001 αιτήσεις της προς τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ροδίων, ζήτησε την έκδοση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση επ’ αυτού «Πατριαρχικού Κέντρου Ρόδου» το οποίο έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο.

Το ακίνητο αυτό, γνωστό στην περιοχή ως «Νομαρχιακή Έπαυλη», ανήκει στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), παραχωρήθηκε κατά χρήση, άνευ ανταλλάγματος, στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου «με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση Πανορθόδοξου Κέντρου» εντός μιας πενταετίας.

Υποστηρίζουν ότι η οικοδομική άδεια, ισχύος τεσσάρων ετών, έληξε την 10.1.2006 χωρίς να έχουν εκτελεσθεί οικοδομικές εργασίες στο χώρο.

Οι 10 προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι με αποφάσεις που έλαβε η διοίκηση επιτρέπονται κατασκευές και χρήσεις που επιδεινώνουν τις συνθήκες διαβίωσης στην επίδικη περιοχή, αλλοιώνουν τη μοναδική φυσιογνωμία και αισθητική της και θίγουν σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με προφανή κίνδυνο υποβάθμισης της αξίας και της σημασίας τους!.

Ζητούν έτσι την ακύρωση διοικητικών πράξεων με τις οποίες, όπως διατείνονται, επετράπη η ίδρυση Ιερού Ναού εντός του ΑΚΒ 25 του Ο.Τ. 93 του σχεδίου πόλεως Ρόδου, σε χώρο ο οποίος σύμφωνα με το ΓΠΣχ Ρόδου προορίζεται ειδικώς για συγκεκριμένες, διαφορετικές, χρήσεις και, πάντως, δεν έχει αφορισθεί για την ανέγερση θρησκευτικού κτηρίου με αντίστοιχη τροποποίηση του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου, αναθεωρήθηκε οικοδομική άδεια προσθήκης σε διατηρητέο κτήριο για τη δημιουργία του «Πατριαρχικού Κέντρου Ρόδου», καίτοι είχε εξαντληθεί κάθε δυνατότητα παράτασης του χρόνου ισχύος της, αναθεωρήθηκε εκ νέου και κατ΄ επανάληψη η ίδια ως άνω οικοδομική άδεια χωρίς να διατυπωθεί γνώμη επί των αιτημάτων αναθεώρησης από το αρμόδιο ΣΧΟΠ ή το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο και από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού, λόγω της άμεσης γειτνίασης της οικοδομής με αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και με νεώτερο μνημείο που έχει χαρακτηρισθεί έργο τέχνης και παραχωρήθηκε η χρήση δημοσίου κτήματος από την ΕΤΑΔ για την πραγματοποίηση σκοπού που συνεπάγεται χρήσεις μη συμβατές με τον θεσμοθετημένο πολεοδομικό προορισμό του ακινήτου.


Πηγή: http://www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.