Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΟΗΕ - Κονγκό: 11 γυναίκες και κορίτσια κατήγγειλαν ότι έμειναν έγκυες από μέλη ειρηνευτικής δύναμης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι αρχές της Τανζανίας θα διερευνήσουν τις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες κάποια από τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης της χώρας που αποτελούν μέρος της αποστολής των ΗΕ στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κακοποίησαν πέντε γυναίκες και έξι κορίτσια, αφήνοντας αυτές έγκυες, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι από τις 11 φερόμενες κακοποιημένες γυναίκες, οι έξι ήταν ανήλικες. Επτά από τα φερόμενα θύματα γέννησαν, ενώ τέσσερις γυναίκες είναι ακόμη εγκυμονούσες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Φαρχάν Χαγκ .

Η ειρηνευτική δύναμη από την Τανζανία είναι μέρος της Ταξιαρχίας Παρέμβασης της ειρηνευτικής αποστολής των ΗΕ, που είναι επιφορτισμένη με επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η αποστολή ανέφερε πως έλαβε τις κατηγορίες στις 23 Μαρτίου στο βορειοανατολικό χωριό του Κονγκό Μαριβί.

Ο Χαγκ τόνισε πως τέσσερις από τις υποθέσεις εμπλέκουν μέλη του τάγματος της Τανζανίας που βρίσκεται τώρα στο Κονγκό, ενώ οι λοιπές καταγγελίες αφορούν μέλη της προηγούμενης αποστολής. Οι κατηγορούμενοι κυανόκρανοι έχουν τεθεί υπό κράτηση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη τέθηκαν υπό περιορισμό στην στρατιωτική βάση.

«Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας, θα εξεταστεί η λήψη όλων των μέτρων για το πώς θα απαντήσουμε, με τον ενδεχόμενο επαναπατρισμό των μελών της μονάδας, ενώ θα επιδιώξουμε να λογοδοτήσει η διοίκηση», σημείωσε ο Χαγκ.

Πρόσθεσε πως η Τανζανία ανακοίνωσε την Δευτέρα στον ΟΗΕ ότι έχει ορίσει μια ομάδα διερεύνησης, τα μέλη της οποίας θα ταξιδέψουν στο Κονγκό τις ερχόμενες μέρες. Ο Οργανισμός πρότεινε η Τανζανία να διεξάγει μια κοινή έρευνα με το Γραφείο Εσωτερικού Ελέγχου των ΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού υπογράμμισε πως οι γυναίκες και τα κορίτσια παραπέμφθηκαν στην UNICEF, η οποία έχει μια ομάδα στο έδαφος.

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Κονγκό, που εστάλη αρχικά στη χώρα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1998-2013), αποτελεί τη μεγαλύτερη αποστολή ειρηνευτικής δύναμης παγκοσμίως, με περίπου 20.000 ένστολο προσωπικό.

Ο ΟΗΕ έχει δεσμευτεί να λάβει αυστηρά μέτρα και να καταπολεμήσει το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης αμάχων για την αποφυγή επανάληψης παρελθόντων λαθών.

Ο Οργανισμός έχει καταγράψει 99 καταγγελίες περί εμπλοκής κυανόκρανων σε σεξουαλική εκμετάλλευση ή σεξουαλική κακοποίηση το 2015. Ο αριθμός αυτός είναι αισθητά αυξημένος από το 2014, όταν είχαν γίνει 80 τέτοιες καταγγελίες για τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Οι περισσότερες από τις υποθέσεις που καταγγέλθηκαν το 2015 -οι 69- αφορούσαν το προσωπικό 10 ειρηνευτικών αποστολών.

Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τις συστάσεις του Γενικού Γραμματέα Μπαν Γκι-μουν να επαναπατρίζονται άμεσα μονάδες κυανόκρανων εάν υπάρχουν υποψίες πως μέλη τους έχουν εμπλακεί σε σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Στεφάν Ντουζαρίτς δήλωσε πως οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν ταυτοποιήσει και πάρει καταθέσεις από 108 νέα θύματα που υποστηρίζουν βιάστηκαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μετά το 2013. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι ανήλικα κορίτσια.

Στις 16 ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ σε διεθνές επίπεδο υπηρετούν σήμερα 106.000 στρατιώτες και αστυνομικοί.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.