Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

H Οδύσσεια ενός πρόσφυγα απέναντι στο ελληνικό σύστημα παροχής ασύλου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η προσφυγική κρίση φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα όσων ζουν χρόνια στην Ελλάδα – Δείτε το βίντεο.

Η έννοια «προσφυγική κρίση» μεταφράζεται σε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που περνούν από την Ελλάδα με την ελπίδα ότι θα βρουν μια καλύτερη ζωή στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Τι γίνεται, όμως με όσους πρόσφυγες έχουν επιλέξει να ζήσουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα; Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;

Ο Ναντίρ από το Αφγανιστάν ζει στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Ήρθε στη χώρα με όνειρα για τη ζωή του. Εμπόδιο σε αυτά έγινε «το ελληνικό σύστημα», όπως λέει χαρακτηριστικά. Στον Ναντίρ έχει χορηγηθεί επικουρική προστασία ως άτομο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το καθεστώς του πρόσφυγα αλλά βρίσκεται σε κίνδυνο να υποστεί σοβαρή βλάβη στη χώρα του. Σε αυτή την περίπτωση οι δικαιούχοι λαμβάνουν άδεια παραμονής, που πρέπει να ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος τους επιτρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Όντας αρκετά δύσκολο για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με έγγραφα που αναφέρουν ότι το άτομο είναι σε αναμονή της ανανέωσης της άδειάς τους, πολλοί δικαιούχοι χάνουν τελικά τη δουλειά τους. Ο Ναντίρ εργαζόταν ως πολιτισμικός διαμεσολαβητής, όμως επειδή η κάρτα του καθυστέρησε να ανανεωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τελικά η σύμβασή του δεν ανανεώθηκε.

Επίσης, συχνά οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία ή δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι. Ο Ναντίρ περιγράφει χαρακτηριστικά: «Όταν απέκτησα την άδεια νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα, η ζωή μου χειροτέρεψε. Διότι νόμιζα ότι με το καθεστώς αυτό θα είμαι πλέον πολίτης αυτής της χώρας, κάτι που δεν έγινε στην πορεία». Την ίδια στιγμή ο Ναντίρ νιώθει πολίτης της Ελλάδας. «Ό,τι και να κάνω, η ζωή μου είναι στην Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, παρά τις δυσκολίες που συναντά, το καλοκαίρι βοήθησε ως εθελοντής διερμηνέας τους πρόσφυγες στους χώρους φιλοξενίας για την υποστήριξη των νεοεισερχομένων.

Αυτή την κατηγορία των προσφύγων που σήμερα δεν είναι στην επικαιρότητα, όσους ζουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, προσεγγίζει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων μέσα από την καμπάνια του «Refugee's voice».

Άνθρωποι που περιμένουν ακόμα και 13 χρόνια να εγκριθούν ή να ξανασυζητηθούν οι αιτήσεις τους για παροχή ασύλου, που δεν μπορούν να εργαστούν ή βιώνουν εκμετάλλευση στην εργασία τους αποκτούν «φωνή» μέσα από την καμπάνια και περιγράφουν τα δικά τους προβλήματα. Τα βίντεο με τις διηγήσεις τους (συνολικά 14 στον αριθμό) θα αναρτώνται κάθε εβδομάδα στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.

«Δυστυχώς εδώ και χρόνια οι πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι ξεχασμένοι. Μέσα από την καμπάνια θέλουμε να ανιχνεύσουμε και να φέρουμε στην επιφάνεια τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο άσυλο, την ένταξη και τα δικαιώματά τους», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί.

«Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν μια φυσιολογική ζωή και ενσωμάτωση στην κοινωνία, ωστόσο αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι, όπως όλοι μας, και μέλη της κοινωνίας μας», επισημαίνει η Αλίς Φεβρέ, μέλος του Φόρουμ και υπεύθυνη της καμπάνιας.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.