Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΕΣΑμεΑ: 1η ημέρα Συνεδρίου για την Αποϊδρυματοποίηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 18.03.2016


Αρ. Πρωτ.: 430

Αγώνας διαρκείας για την αυτόνομη διαβίωση στην κοινότητα

Ξεκίνησε σήμερα στην πόλη της Πάτρας το διήμερο Συνέδριο «Πρακτικές Αποϊδρυματοποίησης Ατόμων με Αναπηρία και Ανάπτυξη Πολιτικών Κοινωνικής Φροντίδας», που συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct» και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ).

Στο συνέδριο συμμετέχουν ως ομιλητές εκπρόσωποι των σημαντικότερων ευρωπαϊκών φορέων (European Disability Forum, Department Equality & Citizens Rights, EU Agency for Fundamental Rights), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

Στην έναρξη του Συνεδρίου το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.με.Α. και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Η ανεξάρτητη διαβίωση και η αποϊδρυματοποίηση αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αναφορικά με το κίνημα αποϊδρυματοποίησης και ανεξάρτητης διαβίωσης στην κοινότητα. Αγωνίζεται αδιάκοπα εδώ και πολλά χρόνια για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Αποϊδρυματοποίησης, με ολοκληρωμένο πλάνο για τη χρηματοδότηση, τις δομές, τον προσωπικό βοηθό, τη διαμονή στην κοινότητα με ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά επιτακτικά την επιστροφή των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ από τα νοσοκομεία στην Πρόνοια και την ένταξή τους στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών της χώρας, τη συνέχιση της χρηματοδότησης της λειτουργίας των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Α.μεΑ. (Κ.Δ.Α.Π.Α.), τη συνέχιση και βελτίωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς επίσης και νομοθεσία η οποία θα ορίζει την ημερομηνία που δεν θα υπάρχουν ιδρυματικές δομές στη χώρα!

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., από κοινού με την Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ., πρότεινε τη δημιουργία των ΣΥΔ, των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, για την όσο το δυνατόν πιο αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με νοητική αναπηρία και βαριές αναπηρίες εντός της κοινότητας, αγωνίστηκε για την υλοποίησή τους και παλεύει για την ενίσχυση του θεσμού. Ο θεσμός των ΣΥΔ θεωρείται ως η μόνη αξιόπιστη λύση στο μεγάλο ζήτημα του αποϊδρυματισμού και της αποασυλοποίησης. Παράλληλα η Ε.Σ.Α.μεΑ. αγωνίζεται για τη θέσπιση νόμου για την δημιουργία Κέντρων Ανεξάρτητης Διαβίωσης ΑμεΑ, τα οποία εν αντιθέσει με τις ΣΥΔ, εντός των οποίων διαβιούν τα άτομα με αναπηρία χωρίς οικογένεια, έχουν σκοπό την εκπαίδευση και υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία που διαβιούν με την οικογένειά τους, προκειμένου να κατακτήσουν το μέγιστο της αυτονομίας τους και να αναπτύξουν ενεργό ρόλο μέσα στην οικογένειά τους και στην κοινότητα.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αγωνίστηκε στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διάφορες χρηματοδοτήσεις από ΕΣΠΑ, διαρθρωτικά Ταμεία κλπ. να μην κατευθύνονται, βάση οδηγιών, σε ιδρυματικές δράσεις, παρά μόνο σε προγράμματα αποασυλοποίησης και διαβίωσης στην κοινότητα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύνθημα της εκστρατείας είναι το «Ούτε ένα ευρώ σε ιδρύματα»!

Τα παραπάνω συνιστούν το πλαίσιο για αξιόπιστη λύση στο μεγάλο ζήτημα του αποϊδρυματισμού και της αποασυλοποίησης.

Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ώστε να συνεισφέρουν σε αυτή την κατεύθυνση τόσο οι δήμοι όσο και οι Περιφέρειες, ενώ η οικονομική κρίση πρέπει να πάψει να αποτελεί άλλοθι για κωλυσιεργίες και καταπατήσεις κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν άτομα με αναπηρία που να ζουν σε κατάσταση κοινωνικού εγκλεισμού σε ιδρύματα ή στα σπίτια τους και είναι παραπάνω από ώριμες οι συνθήκες για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου πολιτικών προτεραιοτήτων για έναν από τους πιο ευαίσθητους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, την αποϊδρυματοποίηση, με στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος δομών και υπηρεσιών που βασίζεται στην κοινότητα και που τίθενται στην υπηρεσία του ίδιου του ατόμου. Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, είναι μόνο ένα, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς ξεχασμένα από Θεό και άνθρωπο είναι χιλιάδες παιδιά με αναπηρία που διαβιούν σε απαράδεκτα κλειστά ιδρύματα σε όλη τη χώρα. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αγωνίζεται χρόνια για την ανάδειξή του σε ζήτημα πρώτης γραμμής για τη χώρα - αυτή η ντροπή πρέπει να κλείσει»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.