Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Οι εναλλακτικές της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό των αγροτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο υπουργείο επεξεργάζονται σενάρια για τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες.

Δέσμη προτάσεων στο Ασφαλιστικό την οποία θα ανακοινώσει στους αγρότες, εφόσον αυτοί προσέλθουν στον διάλογο, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε σταδιακή εφαρμογή του συντελεστή 20% στο αγροτικό εισόδημα υπέρ του κλάδου κύριας σύνταξης στο διάστημα 2017-2020 ή 2021 και όχι στο 2017-19, όπως προβλέπει το κυβερνητικό ασφαλιστικό προσχέδιο.

Στο τραπέζι έχει πέσει σενάριο για διατήρηση της αυτοτέλειας του ΟΓΑ, αλλά και δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου συντελεστή στην ασφαλιστική εισφορά από κάθε αγρότη, με τον όρο όμως ότι θα λάβει χαμηλότερη σύνταξη -ουσιαστικά κάτι τέτοιο θα σήμανε την «εξατομίκευση» της σύνταξης.

Στο υπουργείο επεξεργάζονται σενάρια για τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες για τους αγρότες, που θα οδηγούν όμως και σε διαφορετικές συντάξεις. Στην πρώτη κατηγορία, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση θα ανέρχονται σε 12% ή 14%, στην δεύτερη σε 14% ή 16% και στην τρίτη σε 20%.

Έτσι, οι αγρότες θα καλούνται να επιλέξουν, τόσο το ύψος των εισφορών, αλλά και τη σύνταξη που θα παίρνουν στο μέλλον. Όσον αφορά αυτούς που θα επιλέξουν να πληρώσουν εισφορές 20% θα προβλεφθεί μεταβατικότητα, πιθανότατα μέχρι το 2020 και όχι το 2019 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο καταβολής Εθνικής σύνταξης χαμηλότερης από τα 384 ευρώ, για ένα μεταβατικό στάδιο, πιθανότατα αντίστοιχο με το διάστημα που οι αγρότες θα καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές από τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, στο πλαίσιο της σταδιακής αύξησης από 7% σε 20% επί του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματός τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.