Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Σε Ισραηλινό και Παλαιστίνιο το Βραβείο Πάλμε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Δίνουν μια θαρραλέα και διαρκή μάχη εναντίον της κατοχής και της βίας».

Το βραβείο Ούλοφ Πάλμε, για τη στράτευσή τους και τον αγώνα τους «εναντίον της κατοχής και της βίας», δόθηκε σήμερα στον Ισραηλινό δημοσιογράφο Γκίντεον Λέβι, πασίγνωστη πένα της κεντροαριστερής εφημερίδας Χααρέτζ, και στον Παλαιστίνιο πάστορα Μίτρι Ράχεμπ.

Ο Λέβι, φημισμένος διανοούμενος, όπως και ο Ράχεμπ, λουθηρανός κληρικός στη Βηθλεέμ, δίνουν μια «θαρραλέα και διαρκή μάχη εναντίον της κατοχής και της βίας και για ένα μέλλον στη Μέση Ανατολή που θα χαρακτηρίζεται από την ειρηνική συνύπαρξη και την ισότητα για όλους», ανέφερε το σώμα κριτών που αποφασίζει σε ποιον απονέμεται το σουηδικό βραβείο κάθε χρόνο.

Με το έργο τους, οι δύο άνδρες «προσφέρουν μια αχτίδα ελπίδας σε μια σύγκρουση η οποία έχει προκαλέσει δεινά και συνεχίζει να προκαλεί δεινά σε εκατομμύρια ανθρώπους και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη», προστίθεται στην ανακοίνωση του ιδρύματος για το βραβείο Πάλμε.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη χώρα του, εξαιτίας της υποστήριξής του στην παλαιστινιακή υπόθεση, ο Λέβι είχε δημοσιεύσει εξαιρετικά σκληρά άρθρα εναντίον των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2008 ως τον Ιανουάριο του 2009 και από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο του 2014. Υπογράφει το χρονογράφημα Twilight Zone («Η ζώνη του λυκόφωτος»), που δημοσιεύεται κάθε εβδομάδα στη Χααρέτζ τα τελευταία 25 χρόνια, με θέμα την καθημερινή ζωή στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Ο Λέβι, που είχε λάβει το δημοσιογραφικό βραβείο Euro-Med το 2008 (σ.σ. για ένα άρθρο του για τα παιδιά που σκοτώθηκαν στην Παλαιστίνη το εβραϊκό έτος 5767), είναι ένας «αληθινός πατριώτης που έχει κάνει τη συμφιλίωση με τους Παλαιστίνιους αποστολή της ζωής του», υπογραμμίζει το σώμα κριτών που απονέμει το βραβείο Πάλμε και του οποίου προεδρεύει ο Πιερ Σορί, πρώην πρεσβευτής της Σουηδίας στον ΟΗΕ.

Φημισμένος θεολόγος και πολυγραφότατος συγγραφέας, ο Μίτρι Ράχεμπ προεδρεύει της Συνόδου της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας στην Ιορδανία και στους Αγίους Τόπους, όπου εργάζεται για τον σεβασμό μεταξύ των πιστών διαφορετικών θρησκειών και ειδικά μεταξύ των νέων.

Το Ταμείο στη Μνήμη του Ούλοφ Πάλμε, από το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας ο οποίος είχε δολοφονηθεί τον Φεβρουάριο του 1986, απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο σε προσωπικότητες που στρατεύονται υπέρ της ειρήνης και του αφοπλισμού ή στον αγώνα εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Το βραβείο, που είχε δημιουργηθεί το 1987, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 75.000 δολαρίων.


Ο Γκίντεον Λέβι


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.