Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

"Έπεσαν" οι υπογραφές για το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Βεστφαλίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπεγράφη σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των οικονομικών αρχών του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και της Ελλάδας με αφορμή την αποκαλούμενη λίστα Μπόργιανς, που παραδόθηκε πριν λίγες εβδομάδες στη χώρα μας.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου, Nobert Walter Borjans. Στόχος αυτής της συμφωνίας όπως δήλωσαν και οι δυο πλευρές είναι η συνεργασία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

"Ηχηρό μήνυμα κατά της φοροδιαφυγής"

Ο Γερμανός υπουργός, κ. Μπόργιανς, έκανε λόγο για "ηχηρό μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες, ως προς τη διασφάλιση της φορολογικής Δικαιοσύνης", αλλά και προς τρίτους, καθώς "η Ελλάδα επιθυμεί από μόνη της την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της".

Σύμφωνα με το γερμανό αξιωματούχο, η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είναι ένα από τα κρατίδια που έχουν εξελίξει την τεχνογνωσία αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής: "Οι φορολογικές έρευνες έχουν εξασφαλίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ επί πρόσθετα φορολογικά έσοδα, μέσω της αγοράς φορολογικώn CD και της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων. Σε ολόκληρη τη Γερμανία ξεπερνούν τα 5 δις".

Όπως είπε από το 2010, 120.000 παραβάτες στη Γερμανία έχουν προβεί σε εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων τους στην Ελβετία, νομοθέτημα που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο και το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικά στο γερμανικό κρατίδιο έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα 22.000 εθελοντικές αποκαλύψεις κεφαλαίων με εκτιμώμενο πρόσθετο φορολογικό έσοδο άνω των 1 δισ. ευρώ.

"Βρισκόμαστε σε πόλεμο"

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, χαρακτήρισε την εν λόγω συμφωνία "πραγματική επανάσταση" και όπως είπε : "βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορά , τη διαπλοκή, τα συμφέροντα και όλες τις παθογένειες που έθρεψαν το παλιό πολιτικό σύστημα , το οποίο καθ θα ξεριζωθεί... Σε αυτή τη χώρα παραδοσιακά μετά τον Β´ Παγκόσμιο πόλεμο η αποταμίευση διέφευγε στο εξωτερικό υπό μορφή σακούλας και υπό άλλες μορφές στη συνέχεια... Στη χώρα αυτή αυτό που γινόταν μέχρι το Γενάρη του 2015 ήταν να συσσωρεύονται λίστες, τις οποίες κάποιοι περιέφεραν στα συρτάρια τους ή τις απέκρυβαν, γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για διερεύνηση", κατέληξε.

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο συνεργασίας, υποστήριξε ότι πλέον οι υποθέσεις θα εκδικάζονται άμεσα και το κράτος θα μπορεί να εισπράττει τα οφειλόμενα ποσά, ενώ επεσήμανε ότι "η εθελοντική δήλωση αποκρυβέντων εισοδημάτων σε συνδυασμό με τον ερχομό του περιουσιολογίου θα είναι ένα μέτρο που επίσης θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής".

Για τη λίστα Μπόγιαρνς ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι έχει σχεδόν ταυτοποιηθεί όλη ενώ εντός του προσεχούς εξαμήνου εκτίμησε πως θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε όλες τις λίστες. "η εισαγγελική ομάδα επιφορτίζεται με το βαρύ έργο, να ολοκληρώσει άμεσα τους ελέγχους, να πάρει από αυτούς με βάση τους κείμενους νόμους αυτά που δικαιούται. Η εκκαθάριση των λιστών είναι υψίστης σημασίας. Η ασυλία τελείωσε".

"Να έρθουν πίσω τα κλεμμένα"

Για πλήθος πληροφοριών τα προηγούμενα χρόνια "που δεν είμαστε βέβαιοι αν έχουν αξιοποιηθεί σωστά " και για ένα σύστημα εξουσίας στο παρελθόν "που ευνοούσε φαινόμενα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς" έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός προανήγγειλε δύο νομοσχέδια. Το πρώτο "θα επιτρέψει για τελευταία φορά να νομιμοποιηθούν κεφάλαια στο εξωτερικό και το εσωτερικό, που δεν έχουν φορολογηθεί έως σήμερα. Αμέσως μετά οι ποινές αυξάνονται, προχωρούμε σε δεσμεύσεις - κατασχέσεις, πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις".

Το δεύτερο νομοσχέδιο "θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση για πρώτη φορά, να έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του πολίτη και της επιχείρησης. Όσοι δεν το κάνουν θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις".

------------

Μπόργιανς: Να καταβάλουν φόρους οι πιο πλούσιοι


Στην ανάγκη να καταβάλουν φόρο οι πιο πλούσιοι αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σημείωσε: «Είχαμε μία γενική ανταλλαγή σκέψεων και συζητήσαμε πως μπορεί να ενισχύσει τα δημόσια έσοδά της η χώρα».

«Για αυτό το σκοπό παίζει ρόλο το να μην αφήσει κανείς να φέρει το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος η μερίδα των απλών ανθρώπων αλλά να κληθούν να καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν και οι πιο ευκατάστατοι, οι πιο πλούσιοι» συμπλήρωσε.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.