Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Σε βρέφος το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα στις ΗΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μητέρα μολύνθηκε ενώ βρισκόταν στη Βραζιλία.

Το πρώτο, όπως μέχρι στιγμής φαίνεται, κρούσμα του ιού Ζίκα σε αμερικανικό έδαφος, διαγνώστηκε σε βρέφος που που γεννήθηκε με εγκεφαλική βλάβη στο νοσοκομείο Οάχου στην Χαβάη. Η μητέρα μολύνθηκε από τον ιό κατά τη διάρκεια παραμονής της στην Βραζιλία τον Μάιο του 2015 και ο Ζίκα πιθανώς μεταδόθηκε στο μωρό στην μήτρα, κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι υγείας της Χαβάης και το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDU).

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη μέχρι στιγμής για οποιαδήποτε κυκλοφορία του ιού Ζίκα στην Χαβάη», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο εκπρόσωπος του Κέντρου Τομ Σκίνερ.

«Θεωρώ πάραυτα σημαντικό για μας να καταλάβουμε, πως θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και δεν θα εκπλαγούμε αν ξεκινήσουμε να καταγράφουμε κρούσματα τοπικής μετάδοσης του ιού», πρόσθεσε ο Σκίνερ.

Στο νοσοκομείο της Χαβάης, γιατρός διέγνωσε την πιθανότητα μετάδοσης του Ζίκα σε βρέφος που γεννήθηκε με μικροκεφαλία (μια νευρολογική πάθηση που δεν επιτρέπει στο κρανίο και στον εγκέφαλο να αναπτυχθούν φυσιολογικά) και ενημέρωσε τους κρατικούς αξιωματούχους, ανέφερε με ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας της Χαβάης.

Η μετάδοση του ιού επιβεβαιώθηκε έπειτα από δείγμα δοκιμής σε εργαστήρια του CDU και κοινοποιήθηκε προειδοποίηση στους γιατρούς σε όλη την χώρα.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού και του ιού Chikungunya, και είναι κοινά στο Τέξας, την Φλόριντα και σε άλλες περιοχές στις ΗΠΑ.

Ο ιός συχνά εκδηλώνεται ως ήπια νόσος με συμπτώματα πυρετού, εμφάνισης εξανθημάτων και πόνο στις αρθρώσεις. Δεν υπάρχει προληπτικό εμβόλιο ή θεραπεία, σύμφωνα με το CDC.

Την Παρασκευή αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για 14 χώρες και περιοχές της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, όπου έχει εντοπιστεί ο ιός.

Το CDU προέτρεψε ιδιαιτέρως τις εγκύους να μην ταξιδεύουν σε αυτές τις περιοχές, καθώς ο ιός έχει συνδεθεί με σοβαρές εκ γενετής ανωμαλίες, ενώ συμβουλεύει τις γυναίκες που προσπαθούν να εγκυμονήσουν, να συμβουλευτούν γιατρό πριν ταξιδέψουν σε αυτές τις περιοχές.

Η λίστα χωρών της ταξιδιωτικής οδηγίας περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, την Γαλλική Γουιάνα, τη Γουατεμάλα, την Αϊτή, την Ονδούρα, τη Μαρτινίκα, το Μεξικό, τον Παναμά, την Παραγουάη, το Σουρινάμ, τη Βενεζουέλα και το Πουέρτο Ρίκο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.