Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Ουρές για το τεράστιο λουλούδι που άνθισε μετά από 10 χρόνια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το παράξενο φυτό στην Αυστραλία που μυρίζει σάπιο και θα μείνει ανθισμένο μόνο για λίγες ώρες.

Ένα από τα μεγαλύτερα λουλούδια στον κόσμο που αναδίδουν δυσοσμία σάπιου, παρόμοια με αυτή της σάπιας σάρκας, άνθισε σε όλο του το μεγαλείο, στο Mount Lofty Botanic Garden στη Νότια Αυστραλία. Το φυτό Amorphophallus titanum μεγάλωνε στους κήπους κοντά στην Αδελαΐδα την τελευταία δεκαετία και τελικά άνθισε. Αλλά υπάρχουν δύο προειδοποιήσεις για τους επισκέπτες: Πρώτον ότι θα παραμείνει ανοικτό για λιγότερο από 2 ημέρες και δεύτερον ότι μυρίζει πάρα πολύ άσχημα.

Το γιγάντιο λουλούδι, θα παραμείνει ανθισμένο για διάστημα 24 έως 36 ωρών και ο υπεύθυνος προειδοποιεί τις μεγάλες ουρές επισκεπτών οι οποίοι συρρέουν να το δουν από κοντά ότι η δυσωδία είναι πάρα πολύ έντονη και μοιάζει, όπως λένε, με τη μυρωδιά των νεκρών σωμάτων.

«Έχουμε τις πόρτες ανοιχτές για τους επισκέπτες που φτάνουν, αλλά όταν άνοιξα για πρώτη φορά το θερμοκήπιο σήμερα το πρωί (η δυσωδία) παραλίγο να με "εκσφενδονίσει"», είπε ο υπεύθυνος. Η μυρωδιά, εξήγησε, είναι μέρος των μηχανισμών επιβίωσης του φυτού στο φυσικό του περιβάλλον και είναι πιο ισχυρή το βράδυ. Αυτό δεν πτοεί τους επισκέπτες όμως που φτάνουν για να το φωτογραφίσουν και να το δουν από κοντά. Αυτή είναι η πρώτη φορά που άνθισε αφότου ξεκίνησε ως ένας σπόρος πριν από 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους όποιος χάσει αυτή τη φορά την ευκαιρία να το δει, θα πρέπει να περιμένει μέχρι και τρία χρόνια πριν ανθίσει ξανά.

Το φυτό, το οποίο πρωτοανακαλύφθηκε στην Σουμάτρα, εκπέμπει μια ακατανίκητη μυρωδιά, προκειμένου να δελεάσει τα σκαθάρια, μύγες και άλλα έντομα από 3 ή 4 χιλιόμετρα μακριά έτσι ώστε να το γονιμοποιήσουν. Το σπάνιο φυτό, το οποίο έχει πάνω από 2,5 μέτρα ύψος, είναι ένα από τα μεγαλύτερα λουλούδια στη γη. Ο φυσιοδίφης David Attenborough είπε ότι το λουλούδι ανθίζει μια φορά στις 1.000 μέρες κι έτσι πολύ λίγοι άνθρωποι το έχουν δει.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.