Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Με νέα αυξημένα πρόστιμα η παράταση στα αυθαίρετα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπάρχουν σκέψεις να μη διακοπεί η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Ακόμα μία ευκαιρία -αλλά με αυξημένα πρόστιμα- θα έχουν, όπως όλα δείχνουν, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ώστε να τα δηλώσουν ακόμα και μετά τις 8 Φεβρουαρίου 2016, οπότε και λήγει η ετήσια παράταση που είχε δοθεί για την τακτοποίησή τους.

Ηδη στο υπουργείο Περιβάλλοντος μελετούν σχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες θα μπορούν με κλιμακούμενα αυξανόμενα πρόστιμα να «νομιμοποιήσουν» αυθαίρετα έως και την κατάθεση της επόμενης νομοθετικής ρύθμισης, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας χρονιάς.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν στο «Εθνος» πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, υπάρχουν σκέψεις να μη διακοπεί η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων μετά την 8η Φεβρουαρίου που λήγει η προθεσμία και να συνεχιστεί αλλά με κλιμακούμενη επιβάρυνση για όσους αμέλησαν ή αδιαφόρησαν και με την εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων για όσους αδυνατούσαν λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Ουσιαστικά όσοι δεν σπεύσουν να δηλώσουν το αυθαίρετό τους στο διάστημα που απομένει, θα μπορούν να το κάνουν και στη συνέχεια, αλλά όσο περνάει το διάστημα, το ύψος του προστίμου θα αυξάνεται. Πιο ευχάριστα είναι τα νέα για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα μπορούν να αποδείξουν ότι αν και ήθελαν δεν κατάφεραν να υπαχθούν στην τρέχουσα ρύθμιση λόγω οικονομικής αδυναμίας: «Θα υπάρξει μια λύση είτε με τη μορφή μειώσεων ή εκπτώσεων στο πρόστιμο ή αποπληρωμής σε δόσεις, η οποία όμως θα ισχύσει όχι για εκείνους που αδιαφόρησαν αλλά για όσους πραγματικά δεν είχαν. Το τι ακριβώς θα ισχύσει είναι υπό μελέτη αυτή την περίοδο, αλλά σίγουρα θα ληφθούν υπόψη το ετήσιο εισόδημα, ο αριθμός των παιδιών σε μια οικογένεια, η ύπαρξη άλλων περιουσιακών στοιχείων του ενδιαφερομένου κ.λπ.», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 941.470 αυθαίρετα κτίσματα, ενώ περισσότερα από τα μισά υπολογίζεται ότι έχουν ήδη τακτοποιηθεί.

Μέχρι στιγμής τα έσοδα είναι 1,505 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν ήδη προϋπολογιστεί και άλλα 1,8 δισεκατομμύρια προς είσπραξη. Ταυτόχρονα στο υπουργείο Περιβάλλοντος ήδη σχεδιάζουν την επόμενη νομοθετική ρύθμιση για τα αυθαίρετα, βάσει της οποίας δυνατότητα τακτοποίησης θα έχει μόνο συγκεκριμένος αριθμός αυθαιρέτων ανά περιοχή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.