Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Πέθανε ο ψυχίατρος που ανέτρεψε την «ασθένεια» της ομοφυλοφιλίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το γεγονός ότι ο γκέι γάμος πλέον επιτρέπεται οφείλεται εν μέρει στον Μπομπ Σπίτζερ.

Πέθανε ο Δρ Ρόμπερτ Σπίτζερ, αμερικανός ψυχίατρος που έπαιξε κεντρικό ρόλο στον καθορισμό αντικειμενικών κριτηρίων για τις ψυχικές ασθένειες, και αφαίρεσε το χαρακτηρισμό της ομοφυλοφιλίας ως διαταραχής το 1973. Ο Ρόμπερτ Σπίτζερ πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Πέθανε ο ψυχίατρος που ανέτρεψε την «ασθένεια» της ομοφυλοφιλίας

Ο Σπίτζερ είχε ηγετικό ρόλο στη δημιουργία του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών, ή DSM, το οποίο συχνά αποκαλείται «η Βίβλος της σύγχρονης Ψυχιατρικής».

Το DSM ορίζει όλα τα σημαντικά ψυχικά νοσήματα «έτσι ώστε όλοι οι γιατροί να μπορούν να συμφωνήσουν για το τι βλέπουν», δήλωσε στο Associated Press η Τζάνετ Ουίλιαμς, σύζυγος και συνεργάτης του Σπίτζερ, σήμερα επίτιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Ήταν ένα μείζον επίτευγμα στο επάγγελμά μας» τόνισε.

Ο Σπίτζερ έγινε «μακράν ο σημαντικότερος ψυχίατρος της εποχής του», όπως δήλωσε στο AP ο Δρ Άλεν Φράνσις, επίτιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Duke και επιμελητής μιας μεταγενέστερης έκδοσης του DSM.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων ευγνωμονούν τον Σπίτζερ για την αφαίρεση της ομοφυλοφιλίας από το DSM το 1973. Αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτήν την σημαντική αλλαγή έπειτα από συναντήσεις με ακτιβιστές, κατά τις οποίες πείστηκε ότι η ομοφυλοφιλία δεν μπορεί να είναι ασθένεια αν οι ομοφυλόφιλοι αισθάνονται άνετα με τη σεξουαλικότητά τους.

«Το γεγονός ότι ο γκέι γάμος πλέον επιτρέπεται οφείλεται εν μέρει στον Μπομπ Σπίτζερ» σχολιάζει στους NY Times ο Δρ Τζακ Ντρέσερ, ομοφυλόφιλος ψυχαναλυτής στη Νέα Υόρκη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.