Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ποινική δίωξη σε βάρος 13 υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων στη Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία για την υπεξαίρεση στον κεντρικό δήμο.

Ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος, παρήγγειλε ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης, σε βάρος 13 υπαλλήλων τριών ασφαλιστικών ταμείων για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για υπαλλήλους που το διάστημα της υπεξαίρεσης, δηλαδή την περίοδο 1999-2008, υπηρετούσαν στα Ταμεία Υγείας και Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ και ΤΑΔΚΥ), όπως επίσης στο Ταμείο Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ).

Μελετώντας το πολυσέλιδο πόρισμα που συνέταξε η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, κατόπιν έρευνας την οποία διενήργησε η ίδια με προηγούμενη εισαγγελική εντολή, ο Αχ. Ζήσης ζήτησε από τον επίκουρο εισαγγελέα διαφθοράς να ασκήσει ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας, οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι όφειλαν να κάνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους για τις παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης και να εντοπίσουν τη ζημιά που υπέστησαν τα ταμεία τους. Σύμφωνα δε με το πόρισμα, από την υπεξαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τα τρία ταμεία ζημιώθηκαν με 7,2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την υποχρέωση να αποδίδει κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και υπέρ της εφορίας (εν προκειμένω τη Θ' ΔΟΥ) είχε ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 20,5 ετών, πρώην ταμίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Σαξώνης.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι γνώριζαν τις εκκρεμότητες του κεντρικού δήμου προς τα ασφαλιστικά ταμεία εντούτοις φέρεται ότι έκαναν τα στραβά μάτια, συνεχίζοντας να θεωρούν τα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων και κατά συνέπεια να παράσχουν σ' αυτούς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά την έρευνα βρέθηκαν ανενημέρωτες και κενές καρτέλες ασφαλισμένων, όπου υποτίθεται ότι απεικονίζονται, μεταξύ άλλων, οι καταβαλλόμενες εισφορές κάθε εργαζόμενου.

Ανάμεσα στα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τα οποία το επίμαχο διάστημα υπηρετούσαν τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες των Αθηνών όσο και στα παραρτήματα της Θεσσαλονίκης, συγκαταλέγονται προϊστάμενοι και αναπληρωτές οικονομικών υπηρεσιών, τμηματάρχες, αλλά και υπάλληλοι, που φαίνεται ότι είχαν γνώση του θέματος.

Στο «κάδρο» της Αν. Τσεμπερά βρέθηκαν συνολικά 16 στελέχη και υπάλληλοι των συγκεκριμένων ταμείων, πλην όμως δύο εξ αυτών απεβίωσαν, ενώ ο τρίτος προέκυψε ότι οι ευθύνες του περιορίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα και επειδή αυτές είναι σε πλημμεληματικό βαθμό παραγράφηκαν.

Οι κατηγορούμενοι στις ανωμοτί καταθέσεις που έδωσαν δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα, ούτε άκουσαν ποτέ για την υπεξαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι ίδιοι αναμένεται να κληθούν το επόμενο διάστημα να δώσουν εξηγήσεις στην ειδική ανακρίτρια διαφθοράς Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη έρευνα είχε διενεργήσει η Αναστ. Τσεμπερά για υπαλλήλους της Θ' ΔΟΥ, καταλογίζοντας ευθύνες εναντίον 28 εφοριακών-αρμόδιων για την είσπραξη των παρακρατηθέντων φόρων από το δήμο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2014, ο τότε εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος, έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να διωχθούν ποινικά οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης ΔΟΥ, με συνέπεια να αρχειοθετήσει την υπόθεση, απαλλάσσοντας τους εμπλεκόμενους εφοριακούς από κάθε ποινική ευθύνη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.