Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση η προστασία της πρώτης κατοικίας - Διάσταση απόψεων με τους θεσμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο οποίο καθορίστηκαν οι αρχές και οι στόχοι της κυβέρνησης, καθώς και όλες οι ενέργειες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, επισημαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί ήδη κατά το παρελθόν με σημαντικά ποσά, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση να είναι η τελευταία.

«Προϋπόθεση μιας επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης είναι αυτή να συνδυαστεί με το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, καθώς και με ριζικές αλλαγές στη διοίκηση και τη λειτουργία των τραπεζών», αναφέρει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει ότι «στόχος είναι να εμπεδωθούν στο τραπεζικό σύστημα κανόνες διαφάνειας, που θα το μετατρέπουν σε εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας, μακριά από τις πολιτικές αδιαφανών και χαριστικών δανειοδοτήσεων που οδήγησαν στην σημερινή κρίση».

«Αποτελεί ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας, για τους οικονομικά αδύναμους», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και τονίζει ταυτόχρονα ότι για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντικό το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου. Προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση έχει προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες. Ο αναγκαίος νόμος είναι έτοιμος και θα έρθει σε διαβούλευση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

--------

Θα συνεχιστεί αύριο το μεσημέρι η συζήτηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών "αλλά υπάρχει ακόμη διάσταση απόψεων", σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας.

"Είμαστε ανυποχώρητοι και δεν αποκλείεται να αναζητηθεί πολιτική λύση για να λυθεί το πρόβλημα, αν δεν υπάρξει συμφωνία".

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των θεσμών ενδιαφέρεται για ρύθμιση η οποία να αφορά τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ενώ όπως σχολίασε η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομίας, η ρύθμιση αφορά όσους δεν έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο νόμο Κατσέλη. Ο νέος νόμος θα ενεργοποιηθεί μόλις οριστούν τα νέα όρια, ενώ σημειώθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση, προς το παρόν, επί των εμπορικών τιμών των ακινήτων.

Η συζήτηση δεν αφορά την πώληση δανείων σε ξένα funds, όπως αναφέρθηκε, το θέμα αυτό θα ξεκινήσει να εξετάζεται τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση κυβέρνησης αφορά στα εξής τρία κριτήρια:
Αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ το άτομο, 250.000 ευρώ ζευγάρι, συν 25.000 το κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Εισόδημα 35.000 ευρώ. Σύνολο οφειλών έως 200.000 ευρώ.

Η πρόταση των θεσμών είναι η εξής :

Αντικειμενική αξία από 70.000 ευρώ μέχρι 120.000 ευρώ.

Σύνολο οφειλών :120.000 ευρώ.

Εισόδημα :8180 ευρώ το άτομο, 13917 ευρώ το ζευγάρι και 3350 ευρώ το κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

Με την ελληνική πρόταση υπολογίζεται ότι καλύπτεται το 72,4% των οφειλετών, ενώ με των δανειστών καλύπτεται από 17,3% έως 40% των οφειλετών.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.