Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Έγινε πειραματόζωο για την αιώνια νιότη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια Αμερικανίδα διευθύνουσα σύμβουλος εταιρείας βιοτεχνολογίας αποφάσισε να δώσει μόνη της τη μάχη κατά της γήρανσης.

Παρακάμπτοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο της FDA (αμερικανική υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων) η 44χρονη CEO της BioViva ταξίδεψε εκτός των ΗΠΑ για να δοκιμάσει στον ίδιο της τον οργανισμό δύο γονιδιακές θεραπείες που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και που φαίνεται πως παρατείνουν τη ζωή.



«Είμαι η ασθενής μηδέν. Πάσχω από γήρανση ως ασθένεια» δήλωσε η Ελίζαμπεθ Πάρις προκαλώντας ισχυρές αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα και οδηγώντας έναν επιστημονικό σύμβουλο της εταιρείας της στην παραίτηση.

«Είμαι πολύ ενοχλημένος με αυτό που συμβαίνει. Θα έπρεπε να προηγηθούν αρκετές προκλινικές δοκιμές», είπε ο Τζορτζ Μάρτιν του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, αποχωρώντας από τη θέση του στην BioViva. Η κίνηση της Πάρις απειλεί να ανοίξει έναν δρόμο για εφαρμογή μη εγκεκριμένων γονιδιακών θεραπειών σε χώρες με χαλαρούς ελέγχους.

Πρώτο βήμα
Για την ίδια τη διευθύνουσα σύμβουλο της BioViva είναι όμως ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη θεραπειών για παθήσεις και δεινά της τρίτης ηλικίας, όπως το Αλτσχάιμερ και η απώλεια του μυϊκού ιστού. Η 44χρονη, όπως ισχυρίστηκε, υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα σε δύο θεραπείες που αναπτύχθηκαν σε ιδιωτικό εργαστήριο στο πλαίσιο συμβολαίου, ενώ δεν κατονόμασε τη χώρα στην οποία έγινε η εφαρμογή τους.

Στο πλαίσιο της πρώτης θεραπείας υποβλήθηκε σε ενέσεις που περιείχαν το γονίδιο της φολλιστατίνης, η οποία αυξάνει τη μυϊκή μάζα σε πειραματόζωα μπλοκάροντας τη μυοστατίνη, μια πρωτεΐνη που αναστέλλει τη μυϊκή αύξηση.

Η δεύτερη θεραπεία περιείχε γενετικό υλικό για την παραγωγή τελομεράσης, η οποία αποκαλείται συχνά «ορμόνη της αθανασίας». Η τελομεράση αυξάνει το μήκος των τελομερών, δομών που προστατεύουν τα άκρα των χρωμοσωμάτων, και είναι παρούσα στα κύτταρα που συνεχίζουν να διχοτομούνται απεριόριστα, όπως τα βλαστοκύτταρα και οι καρκινικοί όγκοι.

Παρόλο που η ορμόνη αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο, το 2012 Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια γονιδιακή θεραπεία τελομεράσης παρατείνει τη ζωή των ποντικιών έως και κατά 20%.

Ο Τζ. Τσερτς, κορυφαίος γενετιστής ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, θεωρεί ότι στοχευμένες τροποποιήσεις του DNA μπορούν να επεκτείνουν το φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.

Παράταση της ζωής
Ο Τσερτς εκτιμά ότι βρισκόμαστε «πολύ κοντά» στην εφαρμογή θεραπειών τελομεράσης στον άνθρωπο. «Η παράταση του προσδόκιμου ζωής είναι εντυπωσιακή σε οργανισμούς-μοντέλα. Θα ήταν καταπληκτικό αν γινόταν το ίδιο στον άνθρωπο», ανέφερε πρόσφατα σε συνάντηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.