Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Κατρούγκαλος: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια η απονομή των συντάξεων - Εξετάζουμε εισφορές επί του τζίρου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεν υπάρχει περίπτωση να εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια στην απονομή συντάξεων, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παρουσιάζει την Παρασκευή την κυβερνητική πρόταση στους θεσμούς.

Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, το νέο μνημόνιο ζητά να περικοπεί ακόμη μισή μονάδα του ΑΕΠ από την ετήσια χρηματοδοτική δαπάνη (περίπου 900.000 ευρώ), εξηγώντας ότι ήδη η υποχρεωτική «προσαρμογή» που ζητούν οι δανειστές έχει επιτευχθεί.

Όπως ξεκαθαρίζει οι όποιες περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες και είναι πιθανόν να αποφευχθούν με ισοδύναμες εξοικονομήσεις εισφορών.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ακόμη μία (την ενδέκατη!) οριζόντια μείωση συντάξεων, αλλά να εξοικονομήσει πόρους και δαπάνες από τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος» αναφέρει.

--------------

Εξετάζουμε εισφορές με υπολογισμό επί του τζίρου των επιχειρήσεων

«Να πάψουν μερικοί συνταξιούχοι να είναι "πιο ίσοι" από τους άλλους».

Το νέο Μνημόνιο ζητεί να περικοπεί ακόμη μισή μονάδα του ΑΕΠ από την ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη (περίπου 900.000 ευρώ), λέει ο υπ. Εργασίας, εξηγώντας ότι ήδη η υποχρεωτική «προσαρμογή» που ζητούν οι δανειστές έχει επιτευχθεί.

Πάντως, αναφέρει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, οι όποιες περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες, σε καμιά περίπτωση, και είναι πιθανόν να αποφευχθούν με ισοδύναμες εξοικονομήσεις και εισπράξεις εισφορών.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» δεν αποτελεί θέση της κυβέρνησης αλλά και δεν έχει σχέση με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της Χιλής.

Όπως σημειώνει: «Εξετάζουμε κάθε δυνατό τρόπο ανάκτησης των λεηλατημένων πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Συζητάμε ιδιαίτερα θετικά τις προτάσεις για απόδοση των εισφορών «στην πηγή», π.χ. με υπολογισμό επί του τζίρου των επιχειρήσεων και με απευθείας απόδοσή τους, στην περίπτωση των μισθωτών, από τις τράπεζες μέσω των οποίων πληρώνονται οι μισθοί».

Υπογραμμίζει ότι το νόημα της πρότασης είναι «να ισχύσουν στο εξής ενιαίοι κανόνες για την καταβολή εισφορών και τον υπολογισμό των παροχών: να πάψουν μερικοί συνταξιούχοι να είναι "πιο ίσοι" από τους άλλους».


Πηγή: http://www.enikonomia.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.