Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ευρωκαταδίκη της Τουρκίας για αστυνομικές βιαιότητες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η χώρα καλείται να καταβάλει σε μια γυναίκα 45.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση.
Η Τουρκία καταδικάστηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για την κακομεταχείριση εκ μέρους αστυνομικών μιας γυναίκας η οποία βρισκόταν υπό κράτηση, καθώς και για την παράλειψη να πραγματοποιηθεί έρευνα για τις πράξεις αυτές.

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε στην Τουρκία να καταβάλει στη γυναίκα 45.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση.

Η γυναίκα είχε συλληφθεί το 1999 για συμμετοχή σε μια παράνομη πολιτική οργάνωση. Καταγγέλλει πως κατά τις τέσσερις ημέρες που κρατήθηκε υποβλήθηκε σε βασανιστήρια, την κρέμασαν από τα μπράτσα, την έριξαν πάνω σ' έναν τοίχο, την έγδυσαν και την απείλησαν με βιασμό.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γυναίκα υπέβαλε μήνυση λίγο μετά τις πράξεις αυτές, όμως το κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης έβαλε το 2007 τέλος στη δίκη των αστυνομικών λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Ενώπιον του ΕΔΑΔ, η μηνύτρια επικαλέσθηκε το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που απαγορεύει τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.

Η προσφυγή μιας άλλης γυναίκας από την Τουρκία, η οποία είχε συλληφθεί το 2006 ενώ μοίραζε προκηρύξεις και καταγγέλλει πως έπεσε κι αυτή θύμα κακομεταχείρισης εκ μέρους των αστυνομικών, απορρίφθηκε όσον αφορά την κακομεταχείριση και την προσβολή της ελευθερίας της έκφρασης που επικαλούνταν. Το ΕΔΑΔ αποδέχθηκε αντίθετα στην περίπτωσή της, όπως και στην περίπτωση της άλλης μηνύτριας, την παράλειψη των τουρκικών αρχών να διεξαγάγουν έρευνα για τις πράξεις βίας που αποδίδονται στους αστυνομικούς.

Το 2007 η τουρκική εισαγγελία είχε ανακοινώσει πως η προσφεύγουσα είχε τραυματισθεί επειδή αντιστάθηκε στη σύλληψή της.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.