Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Το όμορφο γεύμα από τα άσχημα λαχανικά φαίνεται

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δωρεάν γεύμα την Κυριακή κατά της σπατάλης τροφίμων.

Την Κυριακή 11 Οκτώβρη, από τις 12:00 έως τις 18:00, οργανώσεις θα σερβίρουν στην πλατεία Κοτζιά ένα δωρεάν λαχταριστό γεύμα για 5.000 άτομα. Κύρια συστατικά του θα είναι ολόφρεσκα λαχανικά και φρούτα που δεν θα καταναλώνονταν γιατί δεν έφτασαν στην αγορά λόγω εμφάνισης ή λόγω περισσεύματος, όπως στραβά καρότα, άσχημες πατάτες και κολοκυθάκια με «χαρακτήρα».

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η WWF Ελλάς, εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται κάθε χρόνο επειδή δεν είναι… όμορφα ή επειδή περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται στους αγρούς και τα σουπερμάρκετ, στα νοικοκυριά και τα εστιατόρια. Τα μεγέθη είναι τέτοια, ώστε αν μειώναμε τη σπατάλη κατά 25%, θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα του υποσιτισμού σε όλο τον κόσμο!

Στη χώρα μας, κάθε νοικοκυριό σπαταλάει 99 κιλά τροφίμων ανά άτομο το χρόνο, ενώ ακόμα και σήμερα το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18-34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, σύμφωνα με έρευνα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για λογαριασμό του προγράμματος WWF - Καλύτερη Ζωή.



Μεγάλο μέρος της σπατάλης, οφείλεται σε... εμφανισιακά κριτήρια. Στην Ευρώπη, το 30% των φρούτων και λαχανικών δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των καταστημάτων, επειδή δεν ανταποκρίνονται στα αυστηρά εμφανισιακά κριτήρια των σούπερ μάρκετ. Το αποτέλεσμα; Οι αγρότες βλέπουν τις σοδειές τους να σαπίζουν, ενώ σπαταλάμε νερό, ενέργεια και πρώτες ύλες.



Αντιμέτωπη με αυτή την κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακήρυξε το 2014 ως έτος κατά της σπατάλης τροφίμων. Σιγά-σιγά, διάφορα σούπερ μάρκετ ανά την Ευρώπη προσπαθούν να εντάξουν στα ράφια τους φρούτα και λαχανικά με «ιδιαίτερο χαρακτήρα».




Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε τα μυστικά των άσχημων λαχανικών... Αλήθεια, εσύ ψωνίζεις εμφάνιση ή περιεχόμενο; Για τα υπόλοιπα μυστικά, δες εδώ... www.wwf.gr/ugly-food #UglyFood
Posted by WWF Ελλάς on Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

«Μπορούμε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της σπατάλης; Βρες την ομορφιά των «άσχημων λαχανικών» στη γεύση τους, τη μειωμένη τιμή τους και το περιβαλλοντικό καλό που κάνεις δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία. Επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ζήτηση, αρχίζεις να σπας τον φαύλο κύκλο των χαμένων λαχανικών. Την επόμενη φορά που θα αντικρίσεις μια ντομάτα λιγότερο κόκκινη από τις συνηθισμένες, ένα στραβό καρότο, μια πατάτα με περίεργο σχήμα ή ένα μήλο με σημάδια, χάρισε τους μία ευκαιρία και θυμήσου ότι τελικά δεν υπάρχει τίποτα πιο άσχημο από τη σπατάλη τροφίμων!», τονίζει η WWF Ελλάς.
Με-Νου για 5.000 άτομα

Το Με-Νου της Κυριακής στην πλατεία Κοτζιά θα περιλαμβάνει:

- 5000 χιλιάδες μερίδες λαχταριστό μπριάμ που θα ετοιμάσει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος

- Επιδείξεις μαγειρικής από τους σεφ Νταϊάνα Κόχυλα, Αλέξανδρο Παπανδρέου, Γκίκα Ξενάκη και Tip the Chef που θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού

- Disco Soup street party με DJs όπου το κοινό θα φτιάξει και θα μοιραστεί μια γιγαντιαία σαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής

- Anti-Food waste cocktails από τον Γιάννη Κοροβέση

- Εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια για παιδιά από το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το Βritish Council, την κολλεκτίβα Troo Food Liberation και την Ανατολική Αναπτυξιακή Εταιρεία ΑΕ

Το Με-Νού για 5000 είναι μέρος της διεθνούς εκστρατείας Feeding the 5000 και είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων που έχουν διοργανωθεί σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, η Νέα Υόρκη, το Οουκλαντ, το Ναϊρόμπι, η Βαρσοβία και η Θεσσαλονίκη.

H εκδήλωση στην Αθήνα διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback σε συνεργασία με το Μπορούμε, την WWF - Καλύτερη Ζωή, το ΒacktoCommons, το British Council Greece και το πρόγραμμα EU Fusions. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του δήμος Αθηναίων και την υποστήριξη του προγράμματος συνΑθηνά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.