Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Πόσο σημαντικός είναι ο διαιτολόγος στην προσπάθεια να χάσουμε κιλά;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ας υποθέσουμε ότι έχετε κάποια περιττά κιλά και για το λόγο αυτό απευθύνεστε σε ένα διαιτολόγο. Ο διαιτολόγος γνωρίζει ότι για να διατηρήσετε το βάρος σας μετά την απώλεια των κιλών χρειάζεται να αλλάξετε εφόρου ζωής τις διατροφικές σας συνήθειες. Ταυτόχρονα λοιπόν, και με γνώμονα τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής για την υγεία, προσπαθεί να σας μυήσει σε ένα νέο τρόπο διατροφής.

Στην πραγματικότητα όμως, είναι λίγοι όμως αυτοί που απευθύνονται στο διαιτολόγο με σκοπό να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες για πάντα. Αυτό συμβαίνει καθώς πολλοί γνωρίζουν τα οφέλη, αλλά τους φαντάζει ακατόρθωτη μια τέτοια αλλαγή. Ακόμη, αρκετοί δεν σκέφτονται –ή δεν θέλουν να σκεφτούν- μακροπρόθεσμα, καθώς σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη, η διαδικασία απώλειας βάρους φτάνει μέχρι την απώλεια βάρους και δεν επεκτείνεται σε μόνιμη αλλαγή διατροφικής τους συμπεριφοράς.

Συνεπώς, το σύνηθες αποτέλεσμα είναι ότι ο διαιτώμενος χάνει τα κιλά που θέλει να χάσει, αλλά στη συνέχεια, αργά ή γρήγορα το βάρος του να επιστρέφει στα προηγούμενα – ή και σε υψηλότερα – επίπεδα. Πολλές έρευνες δείχνουν πως 5 χρόνια μετά τη δίαιτα, σχεδόν ένας στους δέκα διατηρεί μια απώλεια της τάξης των 5% του αρχικού του βάρους.

Τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση συντηρούν ένα σωρό δίαιτες που πλασάρονται μαζικά ως ‘μαγικές’ ήπρωτοποριακές και δεν δίνουν έμφαση στην ισορροπημένη διατροφική συμπεριφορά, αλλά υιοθετούν ακραίες οδηγίες όπως την απαγόρευση κατανάλωσης κάποιας κατηγορίας τροφίμων.

Για να αποκτήσετε ένα φυσιολογικό, υγιές βάρος μέσω της υιοθέτησης καλών διατροφικών συνηθειών, χρειάζεται να κάνετε αλλαγές, που για τους περισσότερους φαντάζουν ως εξαιρετικά δύσκολο έργο. Η δυσκολία αυτή έγκειται στο ότι,πρώτον, αρκετοί έχετε προσαρμόσει τη ζωή σας σε κάποιες λανθασμένες διατροφικές τακτικές (που σας οδήγησαν σε προβλήματα βάρους), και δεύτερον, πολλοί από εσάς έχετε κάνει ήδη προηγούμενες απόπειρες που ενδεχομένως έχουν αποτύχει, με αποτέλεσμα να νιώθετε απογοήτευση.

Προς την αντιμετώπιση των παραπάνω, το να λαμβάνετε συμβουλές διατροφής με τρόπο καθοδηγητικό και απόλυτο και χωρίς περαιτέρω ανάλυση και εξηγήσεις, συνήθως δεν σας βοηθά. Με τον τρόπο αυτό δεν παίρνετε εσείς την ευθύνη της διατροφής σας. Επιπλέον, αποκτάτε μια σχέση εξάρτησης από τον διαιτολόγο, και συνεπώς δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις π.χ. διατροφικούς πειρασμούς, στο μέλλον.

Στο πρόσωπο του διαιτολόγου θα βρείτε – ή πρέπει να βρείτε- την υποστήριξη που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απώλειας βάρους, αλλά και την αναγνώριση της δυσκολίας στη διατήρηση των νέων διατροφικών συνηθειών στις οποίες θα εκπαιδεύεστε. Από αυτόν θα λάβετε ενδυνάμωση για κάθε βήμα που θα σας φέρνει πιο κοντά στο στόχο σας.

Μαζί θα θέσετεσυγκεκριμένους στόχους, θα μελετήσετε νέουςεναλλακτικούς τρόπουςδιατροφικής συμπεριφοράς, τους οποίους θα δοκιμάσετε και θα προσαρμόσετε στα δικά σας δεδομένα.

Καμία αλλαγή δεν έρχεται γρήγορα και εύκολα. Η τροποποίηση της συμπεριφοράς ενδυναμώνεται μέσα από τηνενίσχυση της οικογένειας και των ανθρώπων του άμεσου περιβάλλοντος. Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη (ή η δημιουργία) ενός τέτοιουυποστηρικτικού συστήματοςγια να μπορέσει να μονιμοποιηθεί η νέα διατροφική συμπεριφορά μετά την επίτευξη του επιθυμητού βάρους και την αποδέσμευση από το διαιτολόγο.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.