Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Άνοιξε η αυλαία του 13ου παγκόσμιου φόρουμ «Διάλογος των πολιτισμών»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής ζωής και διανοούμενοι συγκεντρώθηκαν στο παλάτι των Ιπποτών.

Ξεκίνησαν σήμερα το βράδυ στο παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου οι εργασίες του παγκόσμιου φόρουμ «Διάλογος των πολιτισμών», που πραγματοποιείται για 13η χρονιά στη Ρόδο και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, με την παρουσία προσωπικοτήτων της πολιτικής και οικονομικής ζωής καθώς και διακεκριμένων διανοούμενων από όλο τον κόσμο.

Στην εναρκτήρια τελετή απηύθυνε χαιρετισμό εκπρόσωπος του μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυριλλου, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες επισημαίνοντας ότι το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι απόλυτα επίκαιρο διότι όσα διαδραματίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Στο επίκεντρο κάθε ενδιαφέροντος πρέπει να τοποθετείται ο άνθρωπος και όχι να θυσιάζεται αυτός στο βωμό συμφερόντων όπως και αν αυτά ονομάζονται, είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ρόδου.

Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για τη Ρόδο η φιλοξενία ενός τόσο σημαντικού φόρουμ, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος των πολιτισμών και των λαών είναι επίκαιρος όσο ποτέ σήμερα με τις καταστάσεις που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε ακόμα στη μακραίωνη ιστορία του νησιού και στην πολυπολιτισμική παράδοση του που συνεχίζεται, όπως είπε, με εκδηλώσεις όπως αυτό το παγκόσμιο φόρουμ.

Ο Φώτης Χατζηδιάκος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον διοργανωτή του συνεδρίου Βλαντιμίρ Γιακούνιν, ο οποίος είναι επίτιμος δημότης Ρόδου και του απένειμε τιμητική πλακέτα με το έμβλημα της Ρόδου, ζητώντας του παράλληλα, να συνδράμει στην προσπάθεια για ανακηρυχθεί η Ρόδος πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, που θα βρίσκεται αύριο στη Ρόδο.

Στην ομιλία του ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν τόνισε ότι είναι πεπεισμένος πως οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι άνθρωποι καλής θέλησης που ενστερνίζονται την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αξιοπρεπούς μέλλοντος.

Ο κόσμος είναι ιδιαίτερα ανήσυχος από τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ, ανέφερε ο Βλ. Γιακούνιν, επισημαίνοντας ότι είναι η ώρα να παρθούν πρακτικά μέτρα και δράσεις από όλους για να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο κόσμο.

Ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών είναι επιβεβλημένος, σημείωσε ο διοργανωτής του συνεδρίου, τονίζοντας ότι είμαι πεπεισμένος πως το φόρουμ αυτό θα ανοίξει νέους δρόμους σε ένα καλύτερο μέλλον.

Κορυφές του πνεύματος για τα πιο πιεστικά θέματα του κόσμου

Η γενική θεματική του φετινού φόρουμ είναι: «Ο κόσμος πέρα από το παγκόσμιο χάος» και αναμένεται να συγκεντρώσει εδώ κάποιους από τους γνωστούς διανοούμενους για να εξερευνήσουν τις πιο πιεστικές, παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, οι οποίες είναι ή είναι πιθανόν να γίνουν, πηγές μεγάλων πολιτικών, οικονομικών και πολιτισμικών συγκρούσεων.

Το φόρουμ χωρίζεται σε έξι θεματικές συνεδριάσεις και πέντε ομάδες εργασίες, στα οποία προσκαλούνται ειδικοί που είναι πρωτοπόροι στο πεδίο τους για να βγάλουν μπροστά τις απόψεις τους πάνω στα θέματα που βρίσκονται στον πυρήνα του, με στόχο να δημιουργήσουμε ένα σταθερό και συνεργατικό μέλλον.

Πεποίθηση της εκτελεστικής επιτροπής του φόρουμ είναι ότι ο αυξανόμενος αριθμός ένοπλων συγκρούσεων ανά τον κόσμο, έχει ως αντίδραση την κλιμακούμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη που είναι απευθείας αποτέλεσμα των πολιτικών παρέμβασης της Δύσης στη Μέση Ανατολή.

Τα γεγονότα του παρελθόντος καταδεικνύουν ότι απαιτείται διεθνής και διαπολιτισμικός διάλογος ώστε να αντιμετωπίσουμε κάποια από τα πιο πιεστικά θέματα του κόσμου.

Αναφέρει ακόμη ότι με τη φιλοξενία του φόρουμ στο νησί της Ρόδου, μία περιοχή στο κέντρο τόσο της προσφυγικής κρίσης όσο και των οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης, παρέχει ένα μοναδικό περιβάλλον για ανοιχτή συζήτηση, βασισμένη στις αρχές της ευθύτητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης.

Βλαντιμίρ Γακούνιν: Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο αποτυγχάνει

Ο πρόεδρος και συνιδρυτής του φόρουμ, Βλαντιμίρ Γακούνιν, σχολιάζει: «Όπου και να κοιτάξουμε υπάρχουν καθαρά σημάδια ότι το νεοφιλελεύθερο κοινωνικό οικονομικό μοντέλο που έχει επιβληθεί, αποτυγχάνει. Η διαφορά πλούτου αυξάνεται και ο κόσμος ζει ένα πρωτόγνωρο επίπεδο βίαιης σύγκρουσης βασισμένο σε εθνικές και θρησκευτικές φράξιες. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό για εμάς που είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεύθυνη συμπεριφορά σ’ αυτό το χαοτικό περιβάλλον, να αναγνωρίσουμε ένα εναλλακτικό παγκόσμιο μέλλον και να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση μίας πιο δίκαιης και σταθερής παγκόσμιας τάξης».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.