Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Σε ποια πόλη βάζουν ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30χλμ/ώρα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για πρώτη φορά στη Γαλλία, μια μεγάλη μητρόπολη ετοιμάζεται να γενικεύσει το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα σχεδόν στο σύνολο της περιφέρειάς της, με μια απόφαση η οποία ελήφθη για λόγους ασφάλειας και για να καταπολεμηθεί η ρύπανση.

"Θα φτιάξουμε μια πόλη στην οποία θα μπορεί κανείς να αναπνέει", υπόσχεται ο Ερίκ Πιόλ, ο οικολόγος δήμαρχος της Γκρενόμπλ, ο οποίος βρίσκεται εδώ και ενάμισυ χρόνο επικεφαλής αυτής της πόλης της νοτιοανατολικής Γαλλίας που βρίσκεται στους πρόποδες των Άλπεων και είναι γνωστή για τη μολυσμένη ατμόσφαιρά της.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016, το όριο ταχύτητας θα είναι τα 30 χλμ/ώρα στο 80% των δρόμων της πόλης αυτής των 160.000 κατοίκων, ενώ σήμερα το όριο αυτό ισχύει στο 25% των δρόμων της.

Το όριο των 30 χλμ/ώρα θα γενικευθεί και σε 42 άλλες από τις 49 κοινότητες που, μαζί με την Γκρενόμπλ, σχηματίζουν έναν οικιστικό ιστό με περισότερους από μισό εκατομμύριο κατοίκους, ανακοίνωσε χθες βράδυ η συλλογικότητα Grenobles Alpes Metropole.

Είναι η πρώτη φορά στη Γαλλία που μια περιοχή τέτοιου μεγέθους υιοθετεί ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο ίσχυε ως τώρα σε μερικές μικρότερες πόλεις.

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό δεσμευθηκε από την πλευρά της να γενικεύσει το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα μέχρι το 2020.

Η Grenobles Alpes Metropole υπογραμμίζει πως, με 30 χλμ/ώρα, ο κίνδυνος να υπάρξουν νεκροί σε μια σύγκρουση είναι εννέα φορές μικρότερος απ' ό,τι σε μια σύγκρουση με 50 χλμ/ώρα.
"Ένα όχημα σπάνια φθάνει τα 50 χλμ/ώρα μέσα στην πόλη. Στα λίγα σημεία που φθάνει την ταχύτητα αυτή, η κατανάλωση, ο θόρυβος και η ρύπανση της ατμόσφαιρας αυξάνονται ενώ το κέρδος στη μέση ταχύτητα και στο χρόνο της διαδρομής είναι πολύ μικρό", προσθέτει η συλλογικότητα.

"Ασφαλώς τα οχήματα δεν είναι τα μόνα υπεύθυνα για τη ρύπανση, όμως η μείωση της ταχύτητας κυκλοφορίας (...) είναι η αρχή μιας λυσης", υπογραμμίζει ο Πιολ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.