Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Άγνωστοι δολοφόνησαν βετεράνο δημοσιογράφο στη Μοζαμβίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα κίνητρα της δολοφονίας.

Νεκρός έπεσε χθες ο Πάουλου Μασάβα, ένας βετεράνος δημοσιογράφος που είχε διακριθεί στο αστυνομικό ρεπορτάζ και ήταν ο ιδρυτής του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Diário de Notícias, καθώς πυροβολήθηκε από ενόπλους αγνώστους που επέβαιναν σε αυτοκίνητο την ώρα που έκανε τζόγκινγκ στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία στο Μαπούτο, οι αρχές δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε καμιά σύλληψη, ούτε γνωρίζουν κάτι σχετικό με τα κίνητρα της δολοφονίας, εάν δηλαδή σχετίζονται με την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας, οι δράστες επέβαιναν σε ένα λευκό φορτηγάκι και πυροβόλησαν από 4 ως 6 φορές εναντίον του δημοσιογράφου.

Ο ανιψιός του θύματος, ο Φερνάντου Μασάβα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο θείος του δολοφονήθηκε «ανάμεσα στις 05:30 και στις 06:30», ενώ έκανε τζόγκινγκ πριν προετοιμαστεί για «να πάει στην εφημερίδα».

Ο δημοσιογράφος, ηλικίας περίπου 50 ετών, ο οποίος έκανε επί σειρά ετών μια ραδιοφωνική εκπομπή αφιερωμένη σε θέματα εγκληματικότητας, συνήθιζε να τρέχει κάθε πρωί, κάτι που δίνει τροφή στην υπόθεση της προμελετημένης δολοφονίας, σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς του που μίλησαν στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της Μοζαμβίκης STV.

Πριν γίνει εκδότης της Diário de Notícias ο Μασάβα υπήρξε αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας ανεξάρτητης εφημερίδας Savana.

«Ο Πάουλου ήταν γνωστός διότι ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που κάλυψε το θέμα της εγκληματικής δραστηριότητας στη Μοζαμβίκη και είχε πολλές πηγές στην αστυνομία», σχολίασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο παλιός του συνάδελφος Πάουλου Μασικάνε, υπενθυμίζοντας ότι έκανε την δημοφιλή εκπομπή "Onda Matinale" (Πρωινό Κύμα) για θέματα εγκληματικότητας στη δημόσια ραδιοφωνία, το Radio Moçambique, επί δέκα χρόνια και πλέον.

Οι απαγωγές, κυρίως πλουσίων ξένων που εργάζονται σε εταιρείες φυσικού αερίου ή άνθρακα στη Μοζαμβίκη, αλλά και οι δολοφονίες είναι πλέον αρκετά συχνές στο Μαπούτο.

Η δολοφονία θύμισε σε αρκετούς την υπόθεση Σιστάκ. Ένας γνωστός δικηγόρος και συνταγματολόγος, ο γαλλομοζαμβικανός Ζιλ Σιστάκ, που επέκρινε την κυβέρνηση και είχε ταχθεί υπέρ των εκκλήσεων της αντιπολίτευσης για την αποκέντρωση της εξουσίας στη χώρα της νότιας Αφρικής, δολοφονήθηκε νωρίτερα φέτος.

Έξι μήνες αργότερα η δολοφονία του παραμένει ανεξιχνίαστη, όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των φόνων μαφιόζικου τύπου στη Μοζαμβίκη τα τελευταία χρόνια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.