Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Πέθανε σε πορτογαλική φυλακή ο εγκληματίας πολέμου Μίλε Μρκσιτς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είχε καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο Μίλε Μρκσιτς, πρώην διοικητής του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού (JNA), πέθανε χθες σε φυλακή της Πορτογαλίας, όπου εξέτιε την ποινή του για εγκλήματα πολέμου στην υπόθεση της δολοφονίας Κροατών σε αγρόκτημα της Όβτσαρα, έξω από την πόλη Βούκοβαρ της ανατολικής Κροατίας, τον Νοέμβριο του 1991.

ΜΡΚΣΙΤΣ

Σύμφωνα με τη σερβική ραδιοτηλεόραση RTS, ο Μρκσιτς βρισκόταν στις πορτογαλικές φυλακές από το 2012, μετά την καταδίκη του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκσλαβία (ICTY) σε 20ετή κάθειρξη, με τις κατηγορίες του βασανισμού, απάνθρωπης συμπεριφοράς και δολοφονίας κρατουμένων στο αγρόκτημα Όβτσαρα.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ρασίμ Λιάγιτς, ο οποίος προεδρεύει του Εθνικού Συμβουλίου Συνεργασίας με το ΔΠΔ είχε δηλώσει μία ημέρα πριν από τον θάνατο του Μρκσιτς ότι επρόκειτο να ζητήσει την άμεση, προσωρινή αποφυλάκιση του πρώην διοικητή του JNA προκειμένου να τού παρασχεθεί ιατρική φροντίδα στη Σερβία.

Σε επιστολή της προς τα ΜΜΕ, η κόρη του Μρκσιτς, Μαρίγια, σημείωνε ότι ο πατέρας της είχε προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα και η κατάστασή του ήταν κρίσιμη.

Επικαλούμενος πηγές από τη σερβική κυβέρνηση, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου μετέδωσε ότι το σερβικό κράτος θα καλύψει τα έξοδα μεταφοράς της σορού του Μρκσιτς από την Πορτογαλία καθώς και τις δαπάνες της ταφής του.

Ο Μρκσιτς είχε παραδοθεί οικειοθελώς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, τον Μάιο του 2002.

Εκτός του Μρκσιτς, για τα εγκλήματα πολέμου στο αγρόκτημα Όβτσαρα είχαν καταδικαστεί άλλοι δύο διοικητές του JNA, οι Βέσελιν Σλιβάντσανιν και Μίροσλαβ Ράντιτς.

Η εναντίον τους δίκη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2005 και στις 27 Σεπτεμβρίου 2007, το Δικαστήριο καταδίκασε τον Μρκσιτς σε 20ετή κάθειρξη. Ο Σλιβάντσανιν καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών, ενώ ο Ράντιτς αθωώθηκε.

Ο Μρκσιτς γεννήθηκε το 1947, στο Βργκίνμοστ της Κροατίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.